Κόσμος

Βρετανία: Μεγάλο προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις μια ανάσα πριν από τις κάλπες

Προβάδισμα σχεδόν 17 μονάδων των Εργατικών, υπό την ηγεσία του  Κιρ Στάρμερ, έναντι των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, δείχνουν τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις για τις βρετανικές εκλογές της 4ης Ιουλίου. Παράλληλα, τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται το Reform UK.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Savanta, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου με δείγμα 2.092 ψηφοφόρους έδειξαν πρώτους τους Εργατικούς, με την πρόθεση ψήφου να φτάνει το 38%, δεύτερους τους Συντηρητικούς με ποσοστό 21%, ενώ στη τρίτη θέση ακολουθεί το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, με ποσοστό 14%.

Τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν: οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με ποσοστό 11%, οι Πράσινοι (6%),το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) με 2%, το Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru) με ποσοστό 1% και συνολικά τα υπόλοιπά κόμματα φτάνουν το 7%, συνολικά.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Opinium, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου σε δείγμα 2.053 ενήλικες έφεραν ξανά πρώτο το Εργατικό Κόμμα με ποσοστό 40%, δεύτεροι έρχονται οι Τορις με ποσοστό 20% και, ξανά, τρίτο το Reform UK, στο 17%. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13%, Πράσινοι 6%, Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) 3%, Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru) 1%, Λοιπά κόμματα 1%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της More in Common, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου με δείγμα 3.361 ενήλικες, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 39%, οι Συντηρητικοί 24%, το Reform UK 13%, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 13%, οι Πράσινοι 5%, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) 3% και το Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru) 1%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 2%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Deltapoll, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου με δείγμα 1.645 ενήλικες, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό 42%, οι Συντηρητικοί 21%, το Reform UK 16%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11%, οι Πράσινοι 4%, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) 3%, το Κόμμα της Ουαλίας (Plaid Cymru) 1%, ενώ τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 2%.

Ο μέσος όρος όλων των δημοσκοπήσεων που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, έως την 1η Ιουλίου, δίνει στους Εργατικούς ποσοστό 40%, με προβάδισμα 20 μονάδων από τους Τόρις που συγκεντρώνουν 20%, με το Reform UK να ακολουθεί με 16%, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με 12% και τους Πράσινους με 6% .

Οι μέσοι όροι έχουν υπολογιστεί από το πρακτορείο ειδήσεων PA και βασίζονται σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν από τις BMG, Deltapoll, Find Out Now, Focaldata, Ipsos, JL Partners, More In Common, Norstat, Opinium, People Polling, Redfield Wilton, Savanta, Survation, TechneUK, Verian, WeThink, Whitestone και YouGov.

Related Articles

Back to top button