Τοπικά

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που ξεχώρισαν το 2023 – Χαμηλά η Θεσσαλία

Την πρωτοκαθεδρία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας, τόσο από άποψη τουριστικών εισπράξεων όσο κι από άποψη διανυκτερεύσεων, επιβεβαίωσαν τα οριστικά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα βέβαια, η πορεία της κάθε Περιφέρειας, υπογράμμισε και τους αστερίσκους για την ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου πληρωμών για το 2023 της ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 16,5% έναντι του 2022 φτάνοντας τα 20,593 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι επισκέψεις των ταξιδιωτών έφτασαν τα 36,082 εκατ. έναντι 29,875 εκατ. του 2022 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 20,8%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι διανυκτερεύσεις παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 7,3% ενώ αντιστρόφως ανάλογη πορεία ακολούθησε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία μειώθηκε κατά 3,5%, φτάνοντας στο 2023 τα 570,7 ευρώ έναντι των 591,7 ευρώ του 2022.

Σε αυτό το θετικό, εν συνόλω, κλίμα ο τουρισμός διατήρησε τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, μέρος των οποίων όμως, υπογραμμίζει και τα αδύναμα σημεία του. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 90,5% του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων πραγματοποιήθηκε σε μόλις πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας, με τις υπόλοιπες εννέα να εισφέρουν συνολικά μόλις 1,868 δισ. ευρώ από τα 20 και πλέον δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εσόδων της χώρας.

Οι περιφέρειες που εκτίναξαν τα έσοδα

Στις κερδισμένες περιφέρειες της Ελλάδος περιλαμβάνεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την οποία έφτασαν τα 5,34 δισ ευρώ, η περιφέρεια Κρήτης – οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της οποίας έφτασαν τα 5,196 δισ. ευρώ, η περιφέρεια Αττικής η οποία συγκέντρωσε 3,768 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων καθώς και η περιφέρεια Ιονίων Νησιών που εισέφερε περί τα 2,038 δισ. ευρώ στο σύνολο των εισπράξεων της χώρας. Την πεντάδα συμπλήρωσε η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της οποίας ανήλθαν σε 1,514 δισ. ευρώ.

Για να γίνει κατανοητή η δυσανάλογη κατανομή των ταξιδιωτικών εσόδων αρκεί να αναφερθεί ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκέντρωσε τρεισήμισι φορές περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη πεντάδα των περιφερειών της χώρας με τα καλύτερα αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι υπόλοιπες εννέα περιφέρειες (Περιφέρεια Πελοποννήσου, περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιφέρεια Ηπείρου, περιφέρεια Θεσσαλίας, περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) εισέφεραν μόλις 353, 8 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της «χρυσής πεντάδας».

Οι προορισμοί που γέμισαν επισκέπτες

Η προαναφερθείσα κατάταξη διαφοροποιείται εν μέρει αν ληφθεί υπόψη ο όγκος των επισκέψεων των ταξιδιωτών. Σε αυτή την περίπτωση στις πέντε πρώτες σε επιδόσεις περιφέρειες, συγκαταλέγεται η περιφέρεια Αττικής, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιφέρεια Κρήτης, και περιφέρεια Ιονίων νήσων. Οι προαναφερθείσες περιοχές δε, συγκέντρωσαν το 83,9% του συνόλου των επισκέψεων οι οποίες έφτασαν τα 36,135 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα συνόρων οι ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα έφτασαν τα 32,735 εκατομμύρια το 2023 ωστόσο οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις 13 περιφέρειες της χώρας ήταν αριθμητικά περισσότερες, με πολλούς από αυτούς να επιλέγουν πολλαπλούς προορισμούς κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. Το εν λόγω δεδομένο μαρτυρά ότι η τάση που επικράτησε μέσω πανδημίας, οι ταξιδιώτες να επιλέγουν έναν προορισμό και να παραμένουν για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια σε αυτόν, ανατρέπεται και επανέρχεται στο προσκήνιο η συνήθεια του «island hopping».

Σε αντίθεση με τις εισπράξεις από άποψη επισκέψεων τον μεγαλύτερο όγκο επισκέψεων δέχτηκε η περιφέρεια Αττικής Αττικής (7,88 8 εκατομμύρια). Ακολούθησε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τις επισκέψεις να φτάνουν τα 6,960 εκατ. και την τριάδα συμπλήρωσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι επισκέψεις έφτασαν τα 6,565 εκατ. Από την σύγκριση ταξιδιωτικών εισπράξεων και όγκο επισκέψεων φάνηκε ωστόσο ότι την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας επιλέγουν τουρίστες με χαμηλότερη μέση δαπάνη αφού παρά τον αυξημένο αριθμό επισκέψεων σε σύγκριση με την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν λιγότερες. Σημειωτέον ότι η περιφέρεια Κρήτης και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμπλήρωσαν την χρυσή πεντάδα των περιφερειών με τον μεγαλύτερο όγκο επισκέψεων (5,521 εκατομμύρια + 3,377 εκατομμύρια αντίστοιχα).

Και από άποψη επισκέψεων ωστόσο, στο σύνολο των υπολοίπων περιφερειών (περιφέρεια Ηπείρου, περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιφέρεια Πελοποννήσου, περιφέρεια Θεσσαλίας, περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 5,820 εκατομμύρια επισκέψεις, όσες δηλαδή πραγματοποιήθηκαν μόνο στην περιφέρεια Κρήτης.

Όσο για τις διανυκτερεύσεις των ταξιδιωτών στην Ελλάδα οι οποίες στο σύνολό τους διαμορφώθηκαν σε 227.937 εκατ. το 2023 προκύπτει ότι οι τουρίστες που επιλέγουν το Νότιο Αιγαίο ή την Κρήτη παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στον προορισμό σε σχέση για παράδειγμα με την περιφέρεια Αττικής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η περιφέρεια Κρήτης βρέθηκε στην δεύτερη θέση των περιφερειών της χώρας από άποψη διανυκτερεύσεων ταξιδιωτών όταν από άποψη όγκου επισκέψεων ήταν στην τέταρτη. Αντίστοιχα η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που ήταν στην δεύτερη θέση από άποψη όγκου επισκέψεων ενώ κατέλαβε την πρώτη θέση των περιφερειών της χώρας με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις (50,6 43 εκατομμύρια).

Νίκη Παπάζογλου (insider.gr)

Related Articles

Back to top button