Κόσμος

Γερμανία: Το AfD βρίσκεται σε τροχιά για άλλη μια νίκη στις πολιτειακές εκλογές

Οι κάλπες άνοιξαν την Κυριακή στο γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να τερματίσει πρώτη, με στόχο να αξιοποιήσει τις πρόσφατες επιτυχίες σε άλλα ανατολικά κράτη και να ξεπεράσει τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σε αυτό το παραδοσιακό προπύργιο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το AfD έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που κέρδισε πολιτειακές εκλογές στη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Θουριγγία, την 1η Σεπτεμβρίου και μόλις έχασε την πρώτη θέση στη Σαξονία.

Είναι μία από τις πολλές ακροδεξιές ομάδες στην Ευρώπη που κεφαλαιοποιούν τις ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση, τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία – ανησυχίες που είναι ιδιαίτερα έντονες στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία.

Το κόμμα, το οποίο είναι απίθανο να μπορέσει να κυβερνήσει επειδή δεν έχει πλειοψηφία και άλλα κόμματα θα αρνούνταν να συνεργαστούν μαζί του, επιδιώκει επίσης να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια για τις εσωκομματικές διαμάχες στον τρικομματικό ομοσπονδιακό συνασπισμό του Σολτς.

Ο Χανς-Κρίστοφ Μπερντ, υποψήφιος του AfD για πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, ψήφισε την Κυριακή στην πόλη Γκόλσεν, νότια του Βερολίνου, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις προοπτικές του κόμματός του με αυξημένη υποστήριξη σε σύγκριση με το 2019.

«Εάν συνεχίσουμε να λαμβάνουμε το ίδιο επίπεδο υποστήριξης που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, τα πράγματα στη Γερμανία θα αρχίσουν να βελτιώνονται», είπε ο Μπερντ, προσθέτοντας ότι ενώ οι εκλογές ήταν σημαντικές, το μέλλον του Βραδεμβούργου δεν θα κριθεί αποκλειστικά από το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Μια νίκη του AfD στις πολιτειακές εκλογές θα ήταν μια ιδιαίτερη αμηχανία για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι κέρδισαν τις εκλογές στο Βραδεμβούργο και κυβέρνησαν το κράτος των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από την επανένωση το 1990.

Θα εγείρει επίσης περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα του Σολτς, του λιγότερο δημοφιλούς Γερμανού καγκελαρίου που έχει καταγραφεί, να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές του επόμενου έτους.

Ο δημοφιλής πρωθυπουργός του SPD του Βραδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, έχει ως επί το πλείστον αποφύγει την εκστρατεία με τον Σολτς, ο οποίος ζει στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Πότσνταμ. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Βόιντκε επέκρινε επίσης τη συμπεριφορά και τις πολιτικές του κυβερνώντος συνασπισμού.

Αντίθετα, προσπάθησε να επισημάνει ιστορίες οικονομικής επιτυχίας κατά τη διάρκεια των πέντε ετών από τις τελευταίες πολιτειακές εκλογές, όπως το άνοιγμα ενός Tesla (TSLA.O), το άνοιγμα νέου εργοστασίου καρτελών και το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου – το οποίο εξυπηρετεί το Βερολίνο και είναι τώρα το τρίτο πιο σημαντικό στη Γερμανία κόμβος αεροπορίας.

ΜΙΚΡΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΣΜΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες, το SPD κατάφερε να μειώσει τη διαφορά με το AfD, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το δημοσκόπηση Forschungsgruppe Wahlen την Πέμπτη έδειξε το AfD στο 28% στο Βραδεμβούργο με το SPD μόλις μια μονάδα πίσω με 27%, ακολουθούμενο από τους συντηρητικούς με 14% και τη νέα αριστερή Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) με 13%.

«Η μεγαλύτερη μου πρόκληση σε αυτή τη νομοθετική περίοδο… να μην επιτρέψω σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές να έχουν τίποτα να πουν σε αυτή τη χώρα ποτέ ξανά», είπε ο Βόιντκε σε εκδήλωση εκστρατείας την Τρίτη.

Έχει απειλήσει να παραιτηθεί εάν το κόμμα του έρθει πίσω από το AfD. Ο αρχηγός του κόμματος AfD Τίνο Χρουπάλλα είπε ότι ο Σολτς πρέπει να κάνει το ίδιο.

«Είναι καιρός αυτή η κυβέρνηση να υποστεί τις συνέπειες μετά από αυτές τις πολιτειακές εκλογές», είπε ο Κρουπάλα.

Και οι δύο μικρότεροι εταίροι του Σολτς στον συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, φαίνονται έτοιμοι να αγωνιστούν για να κερδίσουν το 5% που απαιτείται για να μπουν στο κρατικό κοινοβούλιο, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σε εθνικό επίπεδο, τα τρία κόμματα του συνασπισμού του Σολτς πραγματοποιούν τώρα συλλογικές δημοσκοπήσεις λιγότερο από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης, αν και πολιτικοί αναλυτές λένε ότι πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2025.

Related Articles

Back to top button