Κόσμος

Γεωργία: Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Τιφλίδα

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας της γεωργιανής αντιπολίτευσης ξεκίνησε πριν λίγο μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Τιφλίδα.

«Το αίτημά μας είναι το εξής: απαιτούμε νέες βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Γκεόργκι Βασάντζε, ένας από τους ηγέτες του κόμματος «Ενότητα – Εθνικό Κίνημα».

Άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης πρόσθεσαν ότι απαιτούν «διεθνή διοίκηση» στη νέα ψηφοφορία.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται μπροστά από το κοινοβούλιο, ορισμένοι κρατώντας σημαίες της Ε.Ε. και της Γεωργίας. Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ρουσταβέλι έχει αποκλειστεί. Στο πλήθος διακρίνονται και ουκρανικές σημαίες. Ομάδες Γεωργιανών αστυνομικών στέκονται κοντά στον πολυσύχναστο χώρο μπροστά από το κοινοβούλιο και παρατηρούν την κατάσταση.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλώμη Ζουραμπισβίλι συμμετείχε επίσης στη συγκέντρωση.

Η Ζουραμπισβίλι, η οποία ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα στη Γεωργία ως πρέσβειρα της Γαλλίας στην Υπερκαυκασιανή Δημοκρατία, υποστηρίζει τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και δρομολόγησε την ενοποίηση των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και σύμφωνα με το σύνταγμα ο πρόεδρος πρέπει να είναι υπερκομματικός. Αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.

Η πρόεδρος δήλωσε και πάλι ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι σήμερα μίλησε με εκπροσώπους της Δύσης, οι οποίοι της υποσχέθηκαν να μην αναγνωρίσουν τις προηγούμενες εκλογές.

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να ανακοινώσουν το σχέδιο δράσης τους πιο κοντά στις 21:00, τοπική ώρα.

Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στη Δημοκρατία στις 26 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ΚΕΕ, μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε με ποσοστό 53,93% των ψήφων. Επίσης, τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης εισέρχονται στο κοινοβούλιο, τα οποία έλαβαν συνολικά 37,78%.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τα στοιχεία του CEC και τα τέσσερα κόμματα αρνήθηκαν τις βουλευτικές τους εντολές στη νέα σύγκληση του νομοθετικού σώματος. Η Γεωργιανή πρόεδρος Ζουραμπισβίλι χαρακτήρισε τις εκλογές εντελώς νοθευμένες και κάλεσε σε διαμαρτυρίες.

Παράλληλα, ο ειδικός συντονιστής της βραχυπρόθεσμης αποστολής του ΟΑΣΕ Πασκάλ Αλιζάρ σημείωσε την καλή οργάνωση των εκλογών στη Γεωργία.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου Σάλβα Παπουασβίλι χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ζουραμπισβίλι και της αντιπολίτευσης προετοιμασία για πραξικόπημα.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button