Κόσμος

Για «δήμευση» γης κατηγορεί τη Νότια Αφρική ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση προς τη Νότια Αφρική, κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας για «δήμευση» γης και «μεταχείριση ορισμένων τάξεων ανθρώπων πολύ άσχημα».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social την Κυριακή, κατηγορώντας την Πρετόρια για «μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα το υποστηρίξουν, θα δράσουμε. Επίσης, θα διακόψω κάθε μελλοντική χρηματοδότηση στη Νότια Αφρική μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνηση αυτής της κατάστασης», δήλωσε.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαλλοτριώνει έγγεια ιδιοκτησία σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς αποζημίωση. Ο νέος νόμος στοχεύει στην αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων στην ιδιοκτησία γης, ένα μακροχρόνιο ζήτημα στην πιο προηγμένη οικονομία της Αφρικής από τον τερματισμό του Απαρτχάιντ το 1994.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μεταφορά του 30% της γεωργικής γης από λευκούς, οι οποίοι εξακολουθούν να κατέχουν την πλειοψηφία της, σε μαύρους αγρότες έως το 2030. Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής τονίζει ότι κατά την εποχή του Απαρτχάιντ, χιλιάδες μαύρες οικογένειες απομακρύνθηκαν βίαια από τη γη τους σύμφωνα με τον Νόμο περί Γης των Ιθαγενών του 1913.

Ενώ η Πρετόρια υποστηρίζει ότι ο νόμος περί απαλλοτριώσεων δεν επιτρέπει την αυθαίρετη απαλλοτρίωση και απαιτεί συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι επικριτές του προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με τις κατασχέσεις γης στη Ζιμπάμπουε τη δεκαετία του 1980.

Διαβάστε ακόμα:

Η φιλοεπιχειρηματική Δημοκρατική Συμμαχία, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη παράταξη της Νοτίου Αφρικής αλλά και ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού του Ραμαφόσα, αντιτάχθηκε «σθεναρά» στη νέα νομοθεσία, απειλώντας με δικαστική προσφυγή.

Την Κυριακή, ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «κακή κατάσταση που τα ριζοσπαστικά αριστερά μέσα ενημέρωσης δεν θέλουν να αναφέρουν και πολύ».

Η Πρετόρια δέχεται πιέσεις από τους δυτικούς εταίρους της, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω των στενών δεσμών της με τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, το Fox News ανέφερε ότι αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες απαιτούν από τον Τραμπ να καταργήσει τον νόμο Αφρικανικής Ανάπτυξης και Ευκαιριών, ο οποίος επιτρέπει σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, να εξάγουν αδασμολόγητα στην αμερικανική αγορά.

Οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος φέρεται να εφιστούν την προσοχή στην απροθυμία της Πρετόρια να ευθυγραμμιστεί με τη στάση της Ουάσιγκτον στη διεθνή πολιτική.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ουάσιγκτον διέθεσε σχεδόν 440 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στη Νότια Αφρική το 2023.

Σε μια δήλωσή του, ο Ραμαφόσα είπε ότι θα συνεργαστεί με τη διοίκηση Τραμπ σχετικά με την πολιτική αγροτικής μεταρρύθμισης και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, αναφέροντας τις ΗΠΑ ως «βασικό στρατηγικό πολιτικό και εμπορικό συνεργάτης για τη Νότια Αφρική».

«Η Νότια Αφρική είναι μια συνταγματική δημοκρατία βαθιά ριζωμένη στο κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δεν έχει κατασχέσει καμία γη», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Ραμαφόσα, η Πρετόρια δεν λαμβάνει καμία άλλη χρηματοδότηση από την Ουάσιγκτον, εκτός από εκείνη του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR), η οποίο καλύπτει το 17% του προγράμματος της Νότιας Αφρικής για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Αναφέρεται πως μόνο το 2024, το Pepfar είχε συμβάλλει στη θεραπεία τουλάχιστον 5,9 εκατομμυρίων Νοτιοαφρικανών που έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Σύμφωνα με την ίδια, η Pepfar έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 1.250 τοπικές κοινοτικές οργανώσεις από την ίδρυσή της, με τον υπουργό Υγείας της Νότιας Αφρικής, Δρ. Ααρόν Μοτσοαλέντι να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι η αναστολή της χρηματοδότησης θέτει σε κίνδυνο τις άμεσες υπηρεσίες υγείας και εγκυμονεί κινδύνους απώλειας θέσεων εργασίας σε αυτές τις ΜΚΟ, επιβαρύνοντας περαιτέρω το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Νότιας Αφρικής εν μέσω μιας συνεχιζόμενης κρίσης δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Related Articles

Back to top button