Κόσμος

Για χρήση λευκού φωσφόρου κατηγορεί ο Λίβανος το Ισραήλ

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στο κέντρο της Βηρυτού τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων να κάνει λόγο για χρήση από το Ισραήλ απαγορευμένων βλημάτων φωσφόρου.

Η αεροπορική επιδρομή προκάλεσε πυρκαγιά σε πολυώροφο κτίριο στη συνοικία Μπασούρα της πρωτεύουσας του Λιβάνου, κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, το γραφείο του πρωθυπουργού και το κοινοβούλιο.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν μια μυρωδιά σαν θείο στην πόλη μετά την αεροπορική επιδρομή, ενώ το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου κατηγόρησε αργότερα το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε διεθνώς απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παρελθόν έχουν κατηγορήσει ξανά το Ισραήλ για χρήση εμπρηστικών οβίδων λευκού φωσφόρου σε κτίρια κατοικιών στον πληγέντα από τις επιθέσεις νότιο Λίβανο.

Τα ισραηλινά χτυπήματα στο κέντρο της Βηρυτού είναι σπάνια. Η επίθεση, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, είναι η δεύτερη ισραηλινή επίθεση που έπληξε το κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου μετά τον πόλεμο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2006.

Εν τω μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας μετέδωσε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε κτίριο κατοικιών στη Δαμασκό το βράδυ της Τετάρτης, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους τρεις

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ, το οποίο πλήττει συχνά στόχους που συνδέονται με το Ιράν ή συμμαχικές ομάδες στη Συρία, αλλά σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τα χτυπήματα.

Related Articles

Back to top button