Κόσμος

Δέκα Βρετανοί καταγγέλλονται για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Δημοσίευμα του Guardian τη Δευτέρα αποκάλυψε μια καταγγελία για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν 10 Βρετανοί που πολέμησαν στο πλευρό της ισραηλινής κατοχής στη Γάζα. Σύμφωνα με την έκθεση, η καταγγελία θα υποβληθεί στη Μητροπολιτική Αστυνομία από έναν από τους κορυφαίους δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μάικλ Μάνσφιλντ, μαζί με μια ομάδα δικηγόρων, θα παρουσιάσει έναν φάκελο 240 σελίδων στη μονάδα εγκλημάτων πολέμου της Σκότλαντ Γιαρντ τη Δευτέρα, κατηγορώντας τους υπόπτους για στοχευμένες δολοφονίες αμάχων και εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, αδιάκριτες επιθέσεις σε περιοχές συγκέντρωσης πολιτών, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, και συντονισμένες επιθέσεις σε προστατευμένες τοποθεσίες όπως ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από Βρετανούς δικηγόρους και ερευνητές στη Χάγη, περιλαμβάνει επίσης κατηγορίες για αναγκαστικό εκτοπισμό αμάχων. Για νομικούς λόγους, ωστόσο, τα ονόματα των υπόπτων και η πλήρης έκθεση δεν θα δημοσιοποιηθούν.

Η ισραηλινή κατοχή έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά την επίθεσή της στη Γάζα, η οποία σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, κυρίως άμαχους.

Ο Μάνσφιλντ, γνωστός για τη συμμετοχή του σε υποθέσεις υψηλού προφίλ, δήλωσε: «Εάν κάποιος από τους υπηκόους μας διαπράττει ένα αδίκημα, θα έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την κυβέρνηση των ξένων χωρών να συμπεριφέρεται άσχημα, μπορούμε τουλάχιστον να εμποδίσουμε τους υπηκόους μας να συμπεριφέρονται άσχημα».

«Οι Βρετανοί υπήκοοι έχουν νομική υποχρέωση να μην συνεργούν σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Η έκθεση, που υποβλήθηκε εκ μέρους του με έδρα τη Γάζα Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) και του με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Νομικού Κέντρου Δημόσιου Συμφέροντος (PILC), συντάχθηκε σε διάστημα έξι μηνών και περιγράφει φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.

Υποστηρίζει επιπλέον ότι τα εγκλήματα που αποδίδονται στους 10 υπόπτους, ορισμένοι από τους οποίους είναι διπλής υπηκοότητας, χαρακτηρίζεται ως έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ένας μάρτυρας που βρισκόταν σε μια ιατρική μονάδα περιέγραψε ότι είδε πτώματα «σκορπισμένα στο έδαφος, ειδικά στη μέση της αυλής του νοσοκομείου, όπου πολλά πτώματα θάφτηκαν σε έναν ομαδικό τάφο».

Ο μάρτυρας εξιστόρησε επίσης το πώς μια μπουλντόζα πέρασε πάνω από ένα νεκρό σε μια «φρικιαστική και σπαρακτική σκηνή», και γκρέμισε μέρος του νοσοκομείου.

Ο Σην Σάμερφιλντ, δικηγόρος στο Doughty Street Chambers που συνέβαλε στον φάκελο, είπε ότι βασίστηκε σε ελεύθερα προσβάσιμα αποδεικτικά στοιχεία και σε μαρτυρίες μαρτύρων, που από κοινού συγκροτούν μια «επείγουσα» υπόθεση.

«Το κοινό θα συγκλονιστεί, θα πίστευα, αν ακούσει ότι υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι οι Βρετανοί συμμετείχαν άμεσα στη διάπραξη μερικών από αυτές τις φρικαλεότητες», είπε, προσθέτοντας ότι η ομάδα ήθελε να δει άτομα να «εμφανίζονται στο Old Bailey για να απαντήσουν για θηριώδη εγκλήματα».

Η έκθεση αναφέρει ότι η Βρετανία είναι υπεύθυνη, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, να διερευνήσει και να διώξει όσους τυχόν έχουν διαπράξει «βασικά διεθνή εγκλήματα».

Το άρθρο 51 του νόμου του 2001 για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δηλώνει ότι «είναι αδίκημα κατά της νομοθεσίας της Αγγλίας και της Ουαλίας για ένα άτομο να διαπράττει γενοκτονία, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή έγκλημα πολέμου», ακόμη και αν λαμβάνει χώρα σε άλλη χώρα.

Ο Ρατζί Σουράνι, διευθυντής του PCHR, είπε: «Αυτό είναι παράνομο, είναι απάνθρωπο και φτάνει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζαμε· τους παρέχουμε όλα τα στοιχεία».

Ο Πωλ Χήρον, νομικός διευθυντής του PILC, είπε: «Καταθέτουμε την έκθεσή μας για να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι στο όνομά μας».

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button