Κόσμος

Δασμοί: Βουτιά στις ασιατικές αγορές-Τραμπ: Μερικές φορές χρειάζονται φάρμακα

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια χρηματαγορά, καθώς ο αντίκτυπος των καθολικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται την Παρασκευή, στο άνοιγμα των πρώτων χρηματιστηρίων, σήμερα Δευτέρα σε Ασία και Ωκεανία είναι συντριπτικός.

Ο Hang Seng -ο χρηματιστηριακός δείκτης του Χονγκ Κονγκ– υποχωρεί σήμερα κατά 12,9% , ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχωρεί περισσότερο από 8% . Στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη, η σημερινή είναι η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης από την Πέμπτη, καθώς τα χρηματιστήρια ήταν κλειστά λόγω αργίας.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 6,5%, στην Αυστραλία ο ASX 200 κατά 3,8%, ενώ στην Ταϊβάν η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη φτάνοντας το 9,7%. Στην Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη οι δείκτες έπεσαν κατά 5,2 και 7,5% αντίστοιχα, ενώ στην Ινδία ο Nifty50 σημείωσε πτώση κατά 4% και ο Sensex κρατήθηκε στο -3%.

Οι απώλειες ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση από την Κίνα ότι αντιδρά στους δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με αμοιβαίους δασμούς 34% στις εισαγωγές όλων των προϊόντων των ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου, ενώ νωρίτερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσηςστα αμερικανικά χρηματιστήρια ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, υποδεικνύοντας ότι οι μετοχές της Wall Street είναι πιθανό να υποχωρήσουν όταν ανοίξουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Εν αναμονή της Ευρώπης

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, με τις ενδείξεις να λένε πως θα ανοίξουν με μεγάλη πτώση, μετά την ύφεση που είδαμε στην Ασία.

Την Παρασκευή, ο βασικός δείκτης μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου FTSE 100 βυθίστηκε σχεδόν 5%η χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης από την έναρξη της πανδημίας Covid στις αρχές του 2020. Ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 7% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συνολικά, και παρόμοιες πτώσεις παρατηρήθηκαν στη γερμανική και τη γαλλική αγορά.

Πικρό το φάρμακο;

Επί του παρόντος, εκτιμούν αναλυτές είναι ο φόβος και όχι τα θεμελιώδη στοιχεία που οδηγούν σε βουτιά τις τιμές των μετοχών – φόβος για ύφεση αργότερα φέτος ή το επόμενο έτος καθώς ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν τις πιθανότητες των ΗΠΑ να εισέλθουν σε νέα ύφεση κοντά στο 50-50, και κάποιοι υπολογίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοιο κίνδυνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε για μία ακόμα φορά τους σαρωτικούς δασμούς που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας αργά την Κυριακή ότι δεν θέλει την πτώση κανενός χρηματιστηρίου, αλλά, «μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακα για να διορθώσεις κάτι», αναφερόμενος στις παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας και διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο «δυνατές» μετά την αναγγελία των δασμών.

Ωστόσο, η Goldman Sachs αύξησε την εκτίμησή της για ύφεση στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο 12μηνο από 35 σε 45% και μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ενώ ακόμα πιο απαισιόδοξη η JPMorgan βλέπει τώρα μια πιθανότητα 60% για ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Ζητούν συνομιλίες

Εντωμεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με την Ουάσιγκτον ζητώντας εμπορικές συνομιλίες μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ στις 3 Απριλίου.

Η Ινδία έχει δηλώσει ότι δεν θα ανακοινώσει αμοιβαίους δασμούς. Ανοικτό είναι μάλιστα το ενδεχόμενο να μειώσει τους δασμούς σε περισσότερες από τις μισές εισαγωγές των ΗΠΑ, για να θωρακίσει τις ινδικές εξαγωγές, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής του για τους δασμούς, ο Τραμπ περιέγραψε τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ως «μεγάλο φίλο» αλλά είπε ότι το έθνος της Νότιας Ασίας «δεν μεταχειρίζεται σωστά τις ΗΠΑ».

Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι πρόσφερε μηδενικούς δασμούς ως βάση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν έχει σχέδια να επεκτείνει την αγορά αμερικανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου γεωργικού, βιομηχανικού και αμυντικού εξοπλισμού.

Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Το Λαμ ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που μίλησε με τον Τραμπ μετά την επιβολή των δασμών, και φέρεται να ζήτησε να καθυστερήσει η εφαρμογή τους ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία και οι δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ σήμερα Δευτέρα για να συζητήσει τους δασμούς με τον Τραμπ, μεταξύ άλλων θεμάτων. Πριν από την επίσκεψη, ο Νετανιάχου είπε ότι θα είναι «ο πρώτος διεθνής ηγέτης» που θα συναντήσει τον Τραμπ από τότε που επιβλήθηκαν οι δασμοί.

Related Articles

Back to top button