Κόσμος

Δασμοί: Σε διμερή συμφωνία κατέληξαν Ιαπωνία και ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε την Τρίτη μια «τεράστια» εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία, η οποία σηματοδοτεί μια κρίσιμη πρόοδο για τους κύριους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς σπεύδουν να οριστικοποιήσουν συμφωνίες πριν από το τέλος του μήνα.

Αυτή η εξέλιξη τοποθετεί την Ιαπωνία μεταξύ των πέντε κρατών που έχουν καταλήξει σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μαζί με τη Βρετανία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, μετά τη δέσμευση του Τραμπ τον Απρίλιο να εξασφαλίσει «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες».

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια τεράστια συμφωνία με την Ιαπωνία, ίσως τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει συναφθεί ποτέ», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, προσθέτοντας ότι βάσει της συμφωνίας, η Ιαπωνία πρόκειται να επενδύσει 550 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την καθοδήγησή του, με την Ουάσινγκτον να λαμβάνει το 90% των κερδών.

Καλές ειδήσεις για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία

Οι ιαπωνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υπόκεινταν ήδη σε δασμό 10% που θα είχε αυξηθεί στο 25% την 1η Αυγούστου χωρίς συμφωνία, ενώ ήδη επιβάλλονταν δασμός 25% στα ιαπωνικά αυτοκίνητα, μια βιομηχανία που αντιπροσωπεύει το 8% των θέσεων εργασίας της χώρας, καθώς και δασμοί 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο (φημολογούμενα σε αποδρομή) Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σιγκέρου Ισίμπα, ανακοίνωσε ότι ο δασμός στα αυτοκίνητα είχε μειωθεί στο 15%, προκαλώντας αύξηση των μετοχών των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς η Toyota και η Mitsubishi σημείωσαν άνοδο περίπου 14% η καθεμία.

«Είμαστε η πρώτη [χώρα] στον κόσμο που μειώνει τους δασμούς στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, χωρίς περιορισμούς στον όγκο», δήλωσε ο Ισίμπα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «προστατεύοντας ό,τι πρέπει να προστατευτεί, συνεχίσαμε τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που να ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον τόσο της Ιαπωνίας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Σε αυτή τη συμφωνία με τον Πρόεδρο Τραμπ, νομίζω ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια τέτοια συμφωνία», τόνισε.

Ο εμπορικός απεσταλμένος της Ιαπωνίας, Ριοσέι Ακαζάβα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια του όγδοου ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε ότι οι δασμοί 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα παραμείνουν σε ισχύ και σημείωσε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι για το οποίο ο Τραμπ πιέζει συνεχώς, δεν ήταν μέρος της συμφωνίας.

Ζήτημα το ρύζι

Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ιαπωνία συμφώνησε να ανοίξει τις αγορές της στο εμπόριο, αναφέροντας συγκεκριμένα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, το ρύζι και ορισμένα γεωργικά προϊόντα, μαζί με άλλα αγαθά.

Οι εισαγωγές ρυζιού αποτελούν ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στην Ιαπωνία και η κυβέρνηση Ισίμπα, η οποία υπέστη απώλεια της πλειοψηφίας της στην άνω Βουλή στις εκλογές της Κυριακής, είχε απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε παραχώρηση σε αυτό το θέμα.

Η Ιαπωνία εισάγει επί του παρόντος 770.000 τόνους ρυζιού χωρίς δασμούς στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ο Ισίμπα δήλωσε ότι οι πρόσθετες εισαγωγές σιτηρών από τις ΗΠΑ θα εμπίπτουν σε αυτό το υπάρχον πλαίσιο, ενώ τόνισε επίσης την Τετάρτη ότι η συμφωνία δεν θέτει σε κίνδυνο τον γεωργικό τομέα της Ιαπωνίας.

Ο Τατσούο Γιασουνάγκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου της Ιαπωνίας, χαιρέτισε την ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιχειρηματική κοινότητα έπρεπε να επανεξετάσει τις λεπτομέρειες για να αξιολογήσει τον αντίκτυπό της, αν και επαίνεσε την επίτευξη αυτού του σημαντικού ορόσημου για την άμβλυνση της αβεβαιότητας που είχε προβληματίσει τις ιδιωτικές εταιρείες.

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button