Δεν ισχύει για τον ίδιο η ουκρανική απαγόρευση συνομιλιών με τη Μόσχα, διευκρινίζει τώρα ο Ζελένσκι

Αφού ζήτησε άμεση συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ισχυρίστηκε ότι ένας νόμος που υπέγραψε και απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν ισχύει για αυτόν προσωπικά,
Ο Ζελένσκι σκοπεύει να ταξιδέψει στην Τουρκία αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένεται να επαναληφθούν οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για πρώτη φορά από τότε που το Κίεβο ανέστειλε τις συνομιλίες το 2022. Επέμεινε ότι ο Πούτιν πρέπει να παραστεί στις συνομιλίες αυτοπροσώπως για να αποδείξει ότι η Μόσχα έχει γνήσιο ενδιαφέρον για την ειρήνη.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Ζελένσκι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η τωρινή προσέγγισή του αντιβαίνει στην ουκρανική νομοθεσία. Διάταγμα του Σεπτεμβρίου του 2022, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας και υπογράφηκε από τον Ζελένσκι, απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην προεδρία της. Ο νόμος εισήχθη καθώς το Κίεβο επιδίωκε μια στρατιωτική νίκη στη σύγκρουση.
«Είναι μια ρωσική αφήγηση ότι δεν μπορώ να μιλήσω με τον Πούτιν», είπε ο Ζελένσκι. «Κανείς εκτός από εμένα δεν μπορεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, στην πορεία μας».

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε τον Ιανουάριο ότι η απαγόρευση είχε ως στόχο να αποτρέψει μη εξουσιοδοτημένες διαπραγματεύσεις από άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους, ιδίως για να περιορίσει τις αυτονομιστικές επιρροές και τα «σκιώδη» κανάλια διαπραγμάτευσης. Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει τον νόμο ως απόδειξη της απροθυμίας του Κιέβου για διπλωματική διευθέτηση.
Το Σύνταγμα της Ουκρανίας απαγορεύει τις εκλογές σε περίοδο πολέμου και απαιτεί η προεδρική εξουσία να περάσει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου εάν δεν επιλεγεί νόμιμος διάδοχος. Η προεδρική θητεία του Ζελένσκι έληξε πέρυσι, ωστόσο παραμένει στην εξουσία, απορρίπτοντας τους επικριτές του ως υποστηρικτές του Κρεμλίνου όταν αμφισβητούν τη νομιμότητά του.
Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει το πολιτικό στάτους του Ζελένσκι ως εσωτερικό ουκρανικό ζήτημα, αλλά προειδοποίησε ότι τυχόν συνθήκες που υπογράφει θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν λόγω έλλειψης νομιμοποίησης. Πρόσφατα πάντως, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι διατίθεται να παραβλέψει το εν λόγω έλλειμμα νομιμομοποίησης προκειμένου να υπάρξει διπλωματία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η κυβέρνηση έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, έχει κάποια στιγμή χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι ως «χωρίς εκλογές δικτάτορα».

Οι ΗΠΑ έχουν διεξάγει πολλαπλούς γύρους συνομιλιών με τη Μόσχα και το Κίεβο, προωθώντας μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ένα 30ήμερο μορατόριουμ στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών. Η Ρωσία λέει ότι οι δυνάμεις της τήρησαν πλήρως το σχέδιο, ενώ κατηγορεί την Ουκρανία ότι παραβίασε πολλές φορές την μερική εκεχειρία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει τις απευθείας συνομιλίες ως το επόμενο λογικό βήμα στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία. Ανώτεροι Αμερικανοί διαπραγματευτές αναμένεται να παρακολουθήσουν τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Τραμπ να δηλώνει πως σε αυτή θα παραστεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Το Κίεβο έχει προτρέψει τους Δυτικούς υποστηρικτές του να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, σε περίπτωση που ο Πούτιν αρνηθεί να παραστεί.
Η Μόσχα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την αντιπροσωπεία της, αν και αναφορές ΜΜΕ θέλουν τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας την Παρασκευή.