Θεσσαλία

Δημήτρης Παπαστεργίου: Η Ελλάδα είναι ψηφιακά πιο προηγμένη από τη Γερμανία

Επί δημαρχίας του στα Τρίκαλα, η πόλη του χαρακτηρίστηκε ως ισχυρό πρότυπο δήμου λόγω του πρωτοποριακού και καινοτομικού έργου του στις ψηφιακές τεχνολογίες. Από τον Ιούνιο του 2023 υπηρετεί ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δηλώνει περήφανος για την εξέλιξη της Ελλάδας στον τομέα της ψηφιοποίησης.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναλύει στο «Μανιφέστο» τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στα σχέδια της κυβέρνησης και στοχεύουν στην απλούστευση της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Πριν από δυο μέρες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Telekom, Τιμόθεους Χέτγκες. Τι κρατάτε από αυτή;

Πρώτα, τις επενδύσεις. Ο κ. Χέτγκες ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου ύψους 3 δις ευρώ ως το 2027. Ξεκινήσαμε χαμηλά το 2019 τη δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών -για την ακρίβεια ήμασταν στο μηδέν- και σήμερα κοντεύουμε στο 50%. Η ανάπτυξη των υποδομών θα φέρει στα επόμενα χρόνια τη χώρα σε άλλο επίπεδο. Πάντως, αυτό είναι κάτι που ήδη έχει γίνει στα ψηφιακά και δεν σας κρύβω πόσο περήφανοι αισθανόμαστε όταν ακούμε πόσο πολύ έχουμε εξελιχθεί στον συγκεκριμένο τομέα. Ο κ. Χέτγκες εξήρε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «στην Ελλάδα είστε πλέον πιο μπροστά από την ψηφιοποίηση» και συνδέοντας την ψηφιοποίηση με την ευημερία της επόμενης γενιάς. Έχει απόλυτο δίκιο. Η Ελλάδα είναι πιο προηγμένη ψηφιακά από τη Γερμανία και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ψηφιακή οικονομία που θα δώσει ευκαιρίες στην επόμενη γενιά να πρωταγωνιστήσει και να μεγαλουργήσει. Βεβαίως, αυτό μας γεμίζει και ευθύνη για την ψηφιακή καλλιέργεια και ωρίμανση των νέων.

Έχετε ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της χρήσης του Διαδικτύου από τους ανηλίκους. Εκτιμάτε ότι οι εφαρμογές Kids Wallet και Parco.gov.gr θα «αγκαλιαστούν» από τους γονείς;

Είμαστε πάντα αισιόδοξοι, κυρία Κουτροκόη, για κάθε μας πρωτοβουλία και δράση -κι επιτρέψτε μου να πω ότι συνήθως δικαιωνόμαστε. Το parco.gov.gr είναι ήδη στον αέρα και η επισκεψιμότητά του διαρκώς αυξάνεται, κάτι που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη που έχουν οι γονείς για ενθάρρυνση να ασχοληθούν με την ψηφιακή ζωή των παιδιών τους! Με στενοχωρεί η εικόνα ενός μικρού παιδιού που ενώ είναι δίπλα σε μια παιδική χαρά, επιλέγει να μείνει κολλημένο σε ένα tablet ή σε ένα κινητό. Ολοένα και περισσότεροι γονείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και την άμεση ανάγκη της λήψης μέτρων. Ας θυμίσουμε στους αναγνώστες σας ότι στο parco.gov.gr όλοι μπορούν να βρουν βασικές οδηγίες για τις λειτουργίες γονικού ελέγχου που είναι διαθέσιμες σε Android και iOS κινητές συσκευές. Υπάρχουν ήδη εργαλεία στα κινητά με τα οποία μπορούμε να προσδιορίσουμε τον χρόνο και το περιεχόμενο στο οποίο έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Την ερχόμενη άνοιξη θα είναι διαθέσιμο το Kids Wallet, μια εφαρμογή αντίστοιχη με το Gov.gr Wallet για παιδιά που θα διαθέτει τη δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη. Βέβαια, θα πρέπει και οι πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου να κάνουν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση ενεργοποιώντας λειτουργίες πιστοποίησης ηλικίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο περιβάλλον του Kids Wallet θα παρέχονται επιπλέον και άλλες δυνατότητες γονικού ελέγχου.

Θα συμφωνήσετε ωστόσο ότι η «ψηφιακή παραμέληση» δεν αντιμετωπίζεται μόνο με απαγορεύσεις.

Προφανώς. Γιατί οι απαγορεύσεις δεν δουλεύουν. Ούτε τεχνικά, ούτε παιδαγωγικά. Για αυτό και η λογική πάνω στην οποία σχεδιάστηκε το σύνολο της στρατηγικής μας απαιτεί τη συνεργασία με τους γονείς και τους δασκάλους ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού ένα πλαίσιο προστασίας για τα παιδιά μας. Προφανώς και δεν θέλουμε οι νέοι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Στη σωστή κλίμακα, η επαφή των νέων με το διαδίκτυο λειτουργεί ευεργετικά για τη διεύρυνση των πνευματικών και γνωστικών τους οριζόντων. Αλλά από αυτό μέχρι την ταύτιση της πραγματικότητας με ό,τι βλέπουν ψηφιακά υπάρχει τεράστια απόκλιση. Επομένως, ξεκινούμε ένα μεγάλο διάλογο με τους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά με σκοπό όχι να προχωρήσουμε σε οριζόντιες απαγορεύσεις αλλά να θέσουμε όρια.

Μπορεί αυτό που θα πω να ακουστεί λίγο κοινότυπο αλλά είναι η αλήθεια. Οι νέοι είναι το μέλλον και οφείλουμε να τους βοηθήσουμε, να είμαστε δίπλα τους ώστε να προχωρήσουν ισορροπημένα στη ζωή τους. Πρόκειται για ένα στοίχημα το οποίο αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε και το ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψηφιακή Πολιτειότητα για Παιδιά». Οι γονείς μπορούν να βρουν στο site της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων βίντεο κινουμένων σχεδίων, ψηφιακά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά από 5 έως 9 ετών. Μέσω του διαδραστικού αυτού υλικού οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με θέματα όπως ο διαδικτυακός εθισμός, η προστασία της ιδιωτικότητας, η ασφάλεια δεδομένων, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το ακατάλληλο περιεχόμενο. Εφόσον η επαφή των παιδιών με την τεχνολογία αρχίζει νωρίς και η προετοιμασία τους για τους κινδύνους πρέπει να αρχίζει αντιστοίχως.

Τι νέο σχεδιάζετε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2025; Ποιες ψηφιακές υπηρεσίες θα είναι οι σημαντικότερες για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών;

Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα μπορούσαμε μεταφορικά να πούμε ότι βρισκόμαστε «παντού» υλοποιώντας έργα και μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν ακριβώς στην απλούστευση της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων. Θα φέρω ως παράδειγμα το Consent, τη δυνατότητα του Gov.gr Wallet και του gov.gr, την οποία παρουσιάσαμε από το καλοκαίρι και η οποία αναδεικνύει τη λογική πάνω στην οποία κινούμαστε για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ακόμα και στην ψηφιακή της μορφή. Οι πολίτες δίνουν τη συγκατάθεση τους μέσω του ψηφιακού τους πορτοφολιού ή μέσω του gov.gr, ώστε απαραίτητα στοιχεία για την ολοκλήρωση διαδικασιών να διαβιβάζονται στους φορείς με τους οποίους οι πολίτες συναλλάσσονται. Ήδη, συνάπτονται ασφαλιστήρια συμβόλαια οχημάτων με αυτόν τον τρόπο ενώ το Consent αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες διαδικασίες, όπως η αλλαγή παρόχου κινητής τηλεφωνίας. Αναλογιστείτε πόσες ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες, τηλέφωνα, email γλυτώνουμε με αυτή τη δυνατότητα και πόσο διευκολύνονται οι πολίτες.

Άλλο ένα έργο το οποίο αναβαθμίζει την αλληλεπίδραση πολιτών-κράτους είναι η «Ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων», το CRM, με το οποίο περνάμε στην επόμενη μέρα του gov.gr βελτιώνοντας περαιτέρω την εμπειρία χρήστη. Στόχος είναι οι πολίτες να εξυπηρετούνται από παντού, οποτεδήποτε και για ο,τιδήποτε αφορά τη Δημόσια Διοίκηση. Ουσιαστικά θα έχουμε μια πλήρη εικόνα της σχέσης του πολίτη ή του νομικού προσώπου με το Δημόσιο, ανεξάρτητα από το πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιεί. Η πρώτη εφαρμογή του έργου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπίτι μου II» μέσω του οποίου 20 χιλιάδες πολίτες μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με φθηνό δάνειο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και για αυτό είναι εξίσου σημαντικό η διαδικασία να είναι απλή και εύκολη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η χώρα μας θα είναι έδρα του το Ευρωπαϊκού GOVSATCOM. Τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό;

Για την ακρίβεια θα είμαστε μαζί με την Γερμανία μια από τις δύο έδρες του προγράμματος ασφαλών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης GOVSATCOM τουλάχιστον μέχρι το 2051. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, για την οποία εργαστήκαμε στενά με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται ως κόμβος καινοτομίας και έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικά για τη συνεχή ενδυνάμωση του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος.

Το GOVSATCOM HUB θα προσφέρει ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας τις δυνατότητες και της χώρας μας φυσικά στην άμυνα και στην προστασία κρίσιμων υποδομών, στη διαχείριση κρίσεων, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι θα αποτελέσει κίνητρο για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης με διευρυμένες προοπτικές, συμβάλλοντας ευρύτερα στην αναπτυξιακή πορείας της χώρας μας.

Δεδομένου ότι άρχισαν να ανακοινώνονται ονόματα για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, να περιμένουμε σύντομα την ανακοίνωση και της δικής σας υποψηφιότητας στις εκλογές;

Η επιλογή μου να αποδεχτώ την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν απόλυτα συνειδητή. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί από το 2019 συνεχόμενα μεταρρυθμίσεις και έργα, τα οποία καθιστούν το κράτος καθημερινά πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών, τερματίζοντας παθογένειες ετών. Υπηρετώ και θα υπηρετήσω αυτή τη συλλογική προσπάθεια από όποια θέση χρειαστεί και μου ζητηθεί. Προς το παρόν, συνεχίζουμε με την ίδια ένταση στο Υπουργείο καθώς είναι πολλά και σημαντικά αυτά που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, όπως τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Απέχουμε εξάλλου αρκετά από το τέλος της τετραετίας, την οποία ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι θα ολοκληρώσουμε με βάση την ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή των πολιτών.

Θεωρείτε ότι ο κύριος Τασούλας έχει τα ενωτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η Προεδρία της Δημοκρατίας;

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι ένας ενεργός πολίτης, ένας πολιτικός με κύρος, εξαιρετικός γνώστης της ιστορίας με ευρύτητα γνώσεων και αντίληψης ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με τη μεγαλύτερη συναίνεση που έχει ποτέ επιτευχθεί. Η διαδρομή του και ο χαρακτήρας του αποδεικνύουν ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά ώστε να λειτουργήσει ως σύμβολο του έθνους. Εκλέγεται βουλευτής από τους συμπολίτες του στα Γιάννενα συνεχόμενα από το 2000, υπηρετώντας με συνέπεια τον θεσμό και διαθέτει την πολιτική εμπειρία που επιτάσσει η ταραχώδης διεθνής πραγματικότητα. Παράλληλα υπηρέτησε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που αξιολογώ επίσης ως πολύ σημαντικό. Στο πρόσωπο του κυρίου Τασούλα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που καθιστούν έναν πολίτη την κατάλληλη επιλογή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ντόρα Κουτροκόη
ΠΗΓΗ: «Το Μανιφέστο»

 

The post Δημήτρης Παπαστεργίου: Η Ελλάδα είναι ψηφιακά πιο προηγμένη από τη Γερμανία appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button