Κόσμος

Δημοσίευσε για τον ουκρανικό εθνικισμό σε επιστημονικό περιοδικό και απολύθηκε από το εσθονικό υπ.Εξ.

Το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών απέλυσε μια υπάλληλο της πρεσβείας της Εσθονίας στην Τουρκία επειδή δημοσίευσε μια ακαδημαϊκή εργασία με θέμα τον ουκρανικό εθνικισμό, ανέφερε την Τρίτη η εσθονική εφημερίδα Postimees.

Η Μαρία Σαράντσεβα, εργαζόταν ως υπάλληλος στο τμήμα έκδοσης βίζας της εσθονικής διπλωματικής αποστολής στην Άγκυρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Οι προϊστάμενοί της διαφώνησαν με ένα ακαδημαϊκό άρθρο της υπαλλήλου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Crises and Political Research του Πανεπιστημίου Πανεπιστήμιο Haci Bayram Vel της Άγκυρας.

Η εσθονική εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η εργασία της Σαράντσεβα βασίζεται σε «κυρίως ρωσικές» πηγές και παπαγαλίζει τη «ρητορική του Κρεμλίνου».

Η 18σέλιδη δημοσίευση της Σαράντσεβα, με τίτλο «Η άνοδος του Εθνικισμού στην Ουκρανία: Η Ψυχαναλυτική Προσέγγιση του Έριχ Φρομ», βασίζεται στα έργα του γερμανικής καταγωγής Αμερικανού κοινωνικού ψυχολόγου Έριχ Φρομ, ο οποίος ήταν Εβραίος και έφυγε από τη γενέτειρά του λόγω της ανόδου του ναζισμού και έχει εξετάσει το εθνικιστικό φαινόμενο ως «ομαδικό ναρκισσισμό».

Οι εθνικιστές τείνουν να αγνοούν την πραγματικότητα, όπως ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή απορρίπτει πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με την αυταπάτη του περί της σημαντικότητάς του, ισχυρίζεται η Σαράντσεβα.

Η συγγραφέας υποστήριξε επιπλέον ότι το πλαίσιο που προτείνει ο Φρομ μπορεί να εξηγήσει την κοινωνία στη σύγχρονη Ουκρανία, την οποία περιέγραψε ως ιδιαίτερα παρανοϊκή και επιθετική.

Ισχυρίστηκε δε ότι οι Ουκρανοί τραυματίστηκαν έντονα από την πτώση του βιοτικού επιπέδου και το χάος μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και αναζήτησαν καταφύγιο στον εθνικισμό.

Related Articles

Back to top button