Κόσμος

Δημοσιογράφοι στη Γαλλία καταγγέλλουν τη δολοφονία συναδέλφων τους στη Γάζα

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Παρίσι και τη Μασσαλία, χθες Τετάρτη, σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους σχεδόν 200 συναδέλφους τους που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την ισραηλινή εισβολή τον Οκτώβριο του 2023 έως σήμερα.

Περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και εξέχοντα στελέχη του γαλλικού Τύπου, ξάπλωσαν στα σκαλιά της Όπερας της Βαστίλης στο Παρίσι σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, την ώρα που οι διοργανωτές της συγκέντρωσης διάβαζαν ένα προς ένα τα ονόματα των δολοφονημένων εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

«Γάζα προσώπων, όχι μόνο αριθμών», έγραφαν αφίσες και πλακάτ με φωτογραφίες των πεσόντων Παλαιστινίων συναδέλφων τους.

Σε ένα άρθρο στην κορυφαία γαλλική εφημερίδα Le Monde νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δημοσιογραφικές ενώσεις, συνδικάτα και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, καταδίκασαν το μπλακ άουτ της ενημέρωσης στη Γάζα, καθώς από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή, έχει απαγορευτεί η είσοδος σε ξένους δημοσιογράφους εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπου διεθνείς ομάδες κινήθηκαν μαζί με τον ισραηλινό στρατό.

«Ο ισραηλινός στρατός επιβάλλει ένα μπλακ άουτ των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα για να φιμώσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τους μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττουν τα στρατεύματά του», αναφέρει η Le Monde.

«Οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κάνουν ηρωική δουλειά, πληρώνοντας βαρύ τίμημα», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρίνι προσθέτοντας ότι η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει σε ξένους δημοσιογράφους την είσοδο στη Γάζα «τροφοδοτεί την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και τη διάδοση της απανθρωποποίησης» την ίδια ώρα που μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων από οργανώσεις αρωγής αμφισβητούνται από την ισραηλινή προπαγάνδα.

«Η ελεύθερη ροή πληροφοριών και οι ανεξάρτητες πηγές αποτελούν το κλειδί για τα γεγονότα και τη λογοδοσία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η Γάζα δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση», καταλήγει.

Related Articles

Back to top button