Κόσμος

Δημοτικές εκλογές στη Βραζιλία

Οι Βραζιλιάνοι ψηφίζουν την Κυριακή για δήμαρχους και δημοτικούς συμβούλους σε περισσότερες από 5.500 δημοτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ισχυρούς συντηρητικούς υποψηφίους σε πολλές μεγάλες πόλεις, θέτοντας το πολιτικό τοπίο της χώρας μπροστά από την προεδρική κούρσα του 2026, μεταδίδει το Reuters.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου του Σάο Πάολο, της μεγαλύτερης πόλης της Βραζιλίας, όπου τρεις υποψήφιοι έρχονται αντιμέτωποι μετά από μια επιθετική εκστρατεία.

Ο κεντροδεξιός νυν δήμαρχος Ρικάρντο Νούνες, ο οποίος ηγήθηκε της κούρσας μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με 26% των ψήφων με τον ακροδεξιό ψηφιακό επιρροή Πάμπλο Μαρκάλ, μια άνευ προηγουμένου διαίρεση στη συντηρητική ψήφο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σαββάτου. .

Ο αριστερός Γκιγιέρμε Μπούλος, ο οποίος υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και το Εργατικό Κόμμα του, προχώρησε την παραμονή των εκλογών και προηγείται του πεδίου με 29%, διαπίστωσε ο δημοσκόπος Datafolha.

Ο Μαρκάλ, ένας πολιτικός αρχάριος κατά του κατεστημένου, ο οποίος έχει αυξηθεί στις δημοσκοπήσεις με τις βίαιες επιθέσεις του σε αντιπάλους, διεξήγαγε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λίγη χρηματοδότηση και χωρίς τηλεοπτικό χρόνο. Είναι πρωτοσέλιδο στις ειδήσεις για τρεις εβδομάδες από τότε που ένας εξαγριωμένος υποψήφιος στην πέμπτη θέση τον χτύπησε με μια καρέκλα κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι υποψήφιοι που συνδέονται με τον Λούλα αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς η δημοτικότητα του προέδρου έχει πέσει στην τρίτη μη συνεχόμενη θητεία του. Σε μεγάλο βαθμό έχει αποφύγει να πάει στην προεκλογική εκστρατεία για τους υποψηφίους δημάρχους, αν και η επιτυχία τους θα ενίσχυε τις πιθανότητές του το 2026, όταν αναμένεται να είναι υποψήφιος για επανεκλογή.

Στα δεξιά, οι υποψήφιοι που συνδέονται με τον σκληρό δεξιό πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο τα πήγαν καλύτερα, παρόλο που του απαγορεύτηκε να διεκδικήσει εκλεγμένο αξίωμα μέχρι το 2030 για τις αβάσιμες επιθέσεις του στο εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας.

«Οι αντικατεστημένες απόψεις της δεξιάς έχουν γίνει η τάση», δήλωσε ο ειδικός στον πολιτικό κίνδυνο Κρεομάρ ντε Σόουζα.

Το Εργατικό Κόμμα του Λούλα κινδυνεύει να μην κερδίσει ούτε μία πολιτειακή πρωτεύουσα, κάτι που θα ήταν άνευ προηγουμένου από την άνοδό του στο προσκήνιο τον περασμένο τέταρτο αιώνα, δήλωσε ο Αντρέ Σέζαρ, αναλυτής της Hold Legislative Advisors.

«Ο πολιτικός χάρτης της Βραζιλίας σχεδιάζεται εκ νέου», είπε.

Και οι δύο αναλυτές είπαν ότι ο Λούλα πιθανότατα κράτησε την εκστρατεία του στο ελάχιστο για να αποφύγει να συνδεθεί με την ήττα υποψηφίων.

Ο Μπολσονάρο έμεινε επίσης μακριά από την εκστρατεία του Σάο Πάολο, η οποία περιέπλεξε τις συμμαχίες του. Υποστήριξε επίσημα τον Νούνες για επανεκλογή, αλλά απέφυγε να βιντεοσκοπήσει ένα βίντεο για την εκστρατεία του.

Ο Μπολσονάρο φάνηκε να αποστασιοποιείται από τον Νούνες, καθώς ο υποψήφιος του αντισυστημικού Μαρσάλ μεγάλωσε στις δημοσκοπήσεις από ένα μικρό ποσοστό σε ένα βήμα πριν από τον δεύτερο γύρο.

Η ψηφοφορία ξεκινά στις 8 π.μ. (11:00 GMT) και λήγει στις 5 μ.μ. (2000 GMT). Για να κερδίσουν οριστικά στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι πόλεων 200.000 κατοίκων και άνω πρέπει να κερδίσουν περισσότερο από το 50% των έγκυρων ψήφων.

Related Articles

Back to top button