Κόσμος

Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Σουδάν

Το Σουδάν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της φερόμενης υποστήριξης του κράτους του Κόλπου προς τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), την παραστρατιωτική ομάδα που εμπλέκεται σε έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο με τον στρατό του αφρικανικού κράτους.

Σε δήλωσή του την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας, Γιασίν Ιμπραήμ, κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι παραβιάζουν την κυριαρχία του Σουδάν παρέχοντας όπλα στον «τοπικό πράκτορά» τους, τις RSF, τις οποίες το Χαρτούμ κατηγορεί για πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πορτ Σουδάν και άλλες επιθετικές πράξεις.

«Το [Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας του Σουδάν] αποφάσισε να κηρύξει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε κατάσταση επιθετικότητας, να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις μαζί τους και να αποσύρει την πρεσβεία και το γενικό προξενείο του Σουδάν», ανακοίνωσε ο υπουργός μετά από έκτακτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του αρχηγού του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν.

Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν

Το Σουδάν ήταν μια από τις πρώτες χώρες που σύναψαν σχέσεις με τα ΗΑΕ μετά την ίδρυσή τους το 1971 και οι δύο χώρες διατήρησαν ως επί το πλείστον εγκάρδιες σχέσεις κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Το Αμπού Ντάμπι τοποθετήθηκε ως βασικός παράγοντας στην πολιτική μετάβαση του Σουδάν μετά την ανατροπή του πρώην Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ-Μπασίρ το 2019.

Η νέα διπλωματική ρήξη έρχεται μετά από μια αποτυχία για το Σουδάν στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), το οποίο τη Δευτέρα απέρριψε μια υπόθεση γενοκτονίας που είχε καταθέσει το Χαρτούμ κατά των ΗΑΕ. Το Σουδάν είχε κατηγορήσει το Αμπού Ντάμπι ότι παρείχε όπλα και χρηματοδότηση στις RSF, ιδίως στο πλαίσιο της εθνοτικής βίας κατά του λαού Μασαλίτ στο Δυτικό Νταρφούρ. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε δικαιοδοσία να εκδικάσει την καταγγελία, επικαλούμενο την επιφύλαξη των ΗΑΕ όταν προσχώρησαν στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία το 2005.

Τα ΗΑΕ απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Σουδάν ως «αβάσιμους» και χαιρέτησαν την απόφαση του ΔΔ ως επιβεβαίωση ότι η κατηγορίες στερούνται ερείσματος.

Περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Σουδάν και πάνω από 14 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, με το ήμισυ του πληθυσμού να αντιμετωπίζει οξύ λιμό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η σουδανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Τρίτη τις RSF, των οποίων ηγείται ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, ότι επί τρεις ημέρες εξαπέλυαν επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές στο Πορτ Σουδάν – το κύριο λιμάνι της χώρας και de facto διοικητική πρωτεύουσα – συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου και των ναυτιλιακών εγκαταστάσεων. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιδρομές διέκοψαν την εναέρια κυκλοφορία και σταμάτησαν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε μια πόλη που είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τη διετή σύγκρουση.

Related Articles

Back to top button