Διαστημικό σκάφος της σοβιετικής εποχής «πιθανόν» να εισήλθε εκ νέου στη γήινη ατμόσφαιρα

Μέρος ενός διαστημικού σκάφους της σοβιετικής εποχής είναι πιθανό να έχει εισέλθει ξανά στη γήινη ατμόσφαιρα, αφού παρέμεινε σε τροχιά για περισσότερο από μισό αιώνα, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, αναφέρει το BBC.
Το Kosmos 482, το οποίο εκτοξεύτηκε το 1972 για μια αποστολή στην Αφροδίτη, δεν κατάφερε ποτέ να βγει από την τροχιά της Γης και αντ’ αυτού έσπασε σε τέσσερα κομμάτια που περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.
Το Κέντρο Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης (SST) της Ε.Ε. δήλωσε ότι ένα θραύσμα – που πιστεύεται ότι είναι η άκατος προσεδάφισης- «πιθανότατα» επανήλθε στην ατμόσφαιρα περίπου στις 06:16 GMT (07:16 BST) το Σάββατο.
Δεν είναι σαφές αν το αντικείμενο έπεσε στο έδαφος ή αν κάηκε στην ατμόσφαιρα.
Δεν είναι επίσης σαφές πού ακριβώς το αντικείμενο επανήλθε στην ατμόσφαιρα.
Ενώ υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουν οι ειδικοί για την επανείσοδο του αντικειμένου, το 70% της Γης καλύπτεται από θάλασσα, οπότε είναι απίθανο να έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές.
«Είναι πολύ πιο πιθανό να κερδίσετε το λαχείο παρά να συγκρουστείτε με αυτό το κομμάτι διαστημικών σκουπιδιών», δήλωσε ο Στάιν Μέλενς, ανώτερος αναλυτής στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
Η κάψουλα προσεδάφισης του Kosmos 482 κατασκευάστηκε για να επιβιώσει στην ακραία θερμότητα και πίεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, πράγμα που σημαίνει ότι διέθετε ισχυρή θερμική ασπίδα και ανθεκτική δομή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να επέζησε από μια ανεξέλεγκτη κάθοδο μέσω της γήινης ατμόσφαιρας.
Ωστόσο, το σύστημα αλεξιπτώτου του Kosmos 482, που αρχικά προοριζόταν να επιβραδύνει την κάθοδο του σκάφους προς την Αφροδίτη, είναι πιθανό να έχει υποβαθμιστεί μετά από περισσότερα από 50 χρόνια στο διάστημα.
Ο κ. Lemmens εξήγησε ότι «η επανείσοδος ανθρωπογενών αντικειμένων στη γήινη ατμόσφαιρα συμβαίνει αρκετά συχνά». Είπε ότι συμβαίνει εβδομαδιαία για τα μεγαλύτερα διαστημόπλοια και καθημερινά για τα μικρότερα.
Τα αντικείμενα συνήθως καίγονται στη γήινη ατμόσφαιρα πριν φτάσουν στο έδαφος.
Ο εκτοξευτήρας Long March 5B της Κίνας επανήλθε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό το 2022 και ο διαστημικός σταθμός Tiangong-1 κάηκε ως επί το πλείστον πάνω από τον Ειρηνικό το 2018.
Ο Kosmos 482 παρακολουθείται τώρα στενά από τις διεθνείς διαστημικές υπηρεσίες.
Ο κ. Λέμενς δήλωσε ότι τα μελλοντικά διαστημόπλοια «θα πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να βγαίνουν μόνα τους από την τροχιά με ασφάλεια, κατά προτίμηση κάνοντας ελεγχόμενες επανεισόδους».
Αυτό θα επέτρεπε ακριβείς προβλέψεις για τις θέσεις προσγείωσης, μειώνοντας τον κίνδυνο να προσκρούσουν τυχόν συντρίμμια σε κατοικημένες περιοχές και προστατεύοντας ανθρώπους και περιουσίες, ενώ παράλληλα «θα διαχειριζόταν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διαστημικών σκουπιδιών».