Κόσμος

Διατεθειμένη να παραβλέψει την έλλειψη νομιμοποίησης του Ζελένσκι δηλώνει η Μόσχα

Το ζήτημα του κατά πόσον ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο νόμιμος ηγέτης της Ουκρανίας παραμένει δευτερεύον ζήτημα για τη Ρωσία, η οποία ενδιαφέρεται περισσότερο για την επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από τον περασμένο Μάιο, που έληγε τυπικά η προεδρική θητεία του Ουκρανού ηγέτη, η Μόσχα αμφισβητεί τη νομιμότητά του. Από την κλιμάκωση της σύγκρουσης Μόσχας-Κιέβου τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ζελένσκι παρατείνει κάθε τρεις μήνες τον στρατιωτικό νόμο εμποδίζοντας τη χώρα να πάει στις κάλπες.

Όταν ρωτήθηκε για το με ποιον θα σκεφτόταν η Ρωσία να διεξάγει άμεσες διαπραγματεύσεις, δεδομένου του καθεστώτος του Ζελένσκι, ο Πεσκόφ παραδέχτηκε ότι ενώ υπάρχουν ορισμένα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τη νομιμότητά του, «τα συμφέροντα της εισόδου σε διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης είναι πάνω απ’ όλα».

«Το πρωταρχικό είναι να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι όλα τα άλλα ερωτήματα είναι «δευτερεύοντα».

Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ σημείωσε την προηγούμενη μέρα ότι το Κίεβο δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι είναι πραγματικά έτοιμο να διαπραγματευτεί, ιδίως επειδή ο Ζελένσκι δεν έχει ακόμη άρει τη νομική απαγόρευση διεξαγωγής άμεσων συνομιλιών με τη Μόσχα για όσο είναι πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν είναι επίσης σαφές πώς θα αντιδράσει η Ουκρανία στην εκ μέρους του Πούτιν ανακοίνωση 72ωρης εκεχειρίας για την 9η Μαΐου, Ημέρα της Νίκης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την Τρίτη, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη λάβει κάποια συγκεκριμένη αντίδραση από το Κίεβο στην «χειρονομία καλής θέλησης» του Ρώσου Προέδρου.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν το καθεστώς του Κιέβου πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό ή όχι», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσουν την εκεχειρία του Πούτιν, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από τα μεσάνυχτα της 7ης-8ης Μαΐου έως τα μεσάνυχτα της 10ης-11ης Μαΐου.

Ο Ζελένσκι έχει μέχρι στιγμής μόνο επικρίνει την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι μια εκεχειρία «δεν πρέπει να διαρκεί μόνο λίγες ημέρες και θα πρέπει να είναι άμεση, πλήρης και άνευ όρων – για τουλάχιστον 30 ημέρες».

Ο Πεσκόφ, ωστόσο, τόνισε την Τρίτη ότι θα ήταν δύσκολο για τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία χωρίς πρώτα να διευθετηθεί μια σειρά από «λεπτομέρειες» που έχουν επισημανθεί από το Κρεμλίνο.

Αυτές περιλαμβάνουν εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα τηρήσει πράγματι την εκεχειρία, ιδίως δεδομένου του ιστορικού ουκρανικών παραβιάσεων των συμφωνιών, και της ικανότητας του Κιέβου να χαλιναγωγήσει μια σειρά από «εξτρεμιστικές και εθνικιστικές μονάδες που απλώς δεν υπακούουν».

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εκεχειρία για να επανεξοπλιστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να επανέλθει σε δεύτερο χρόνο στις εχθροπραξίες, εξήγησε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Related Articles

Back to top button