Υγεία

ΔΝΤ: Η παγκόσμια ύφεση δεν είναι στον ορίζοντα παρά τις ανησυχίες για τους δασμούς

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για σαρωτικούς δασμούς δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και πλήττει την εμπιστοσύνη, αλλά δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη ύφεση, δήλωσε χθες Δευτέρα (31.3.2025) η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή της από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να καταγράφει υποτονική ανάπτυξη μετά τις πληγές από τον Covid19, αλλά προειδοποίησε να μην ανησυχήσει υπερβολικά. Το ΔΝΤ πιθανόν να μειώσει ελαφρώς τις οικονομικές προοπτικές στην επόμενη επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προβλέψεων σε περίπου τρεις εβδομάδες, αλλά «δεν βλέπουμε ύφεση στον ορίζοντα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη στο Reuters.

«Αυτό που βλέπουμε στους δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνει πράγματι ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η εμπιστοσύνη των επενδυτών εξασθενεί κάπως, και γνωρίζουμε ότι αυτό μεταφράζεται στη συνέχεια σε αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης», είπε. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν βλέπει ακόμη «δραματικό αντίκτυπο» από τους δασμούς που εφαρμόζει και απειλεί μέχρι στιγμής ο Τραμπ από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, είπε.

Το ΔΝΤ ανέβασε τον Ιανουάριο την εκτίμησή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2025 στο 3,3% από 3,2% στην προηγούμενη εκτίμησή του τον Οκτώβριο, με μια αναβάθμιση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των προοπτικών των ΗΠΑ στο 2,7% να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανόδου. 

Τώρα, όμως, η Γκεοργκίεβα αναμένει ότι η επικαιροποίηση του WEO που θα γίνει τον Απρίλιο, όταν το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει τις εαρινές του συνεδριάσεις στην Ουάσιγκτον, θα αντανακλά μια μικρή «διόρθωση» προς τα κάτω στις εκτιμήσεις αυτές, είπε. Ενώ ο σημερινός αντίκτυπος ήταν μέτριος, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι πολλές χώρες είχαν εξαντλήσει το δημοσιονομικό και νομισματικό τους περιθώριο κατά τη διάρκεια της COVID και τώρα είχαν υψηλά επίπεδα χρέους, περιορίζοντας την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε μελλοντικά σοκ.

Οποιαδήποτε επιβράδυνση ή αντιστροφή της διαδικασίας αποπληθωρισμού θα μπορούσε να επιβραδύνει τη μείωση των επιτοκίων και να καταστήσει δυσκολότερη την αναχρηματοδότηση του χρέους των χωρών. Οι εμπορικές εξελίξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν «λίγο» την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά οι συνολικές προοπτικές της παραμένουν «εντάξει», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Η προγραμματισμένη αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης και η απόφαση της Γερμανίας να καταργήσει το φρένο χρέους, την οποία χαρακτήρισε «αυτοτραυματισμό», σήμαινε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της περιοχής θα μπορούσε να ανασηκωθεί ελαφρώς. Η Κίνα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το περιθώριο πολιτικής της και να επικεντρωθεί στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, είπε. 

To άρθρο ΔΝΤ: Η παγκόσμια ύφεση δεν είναι στον ορίζοντα παρά τις ανησυχίες για τους δασμούς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button