Ελλάδα

Δορυφορική εικόνα με τον καπνό της φωτιάς στην Κορινθία που έφτασε 340 χλμ μακριά από την Κρήτη

Δορυφορική εικόνα με τον καπνό της φωτιάς στην Κορινθία που έφτασε 340 χλμ μακριά από την Κρήτη

Για 3η συνεχόμενη ημέρα καίει η τεράστια φωτιά στην Κορινθία (01.10.2024) και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίας.

Αν και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο της φωτιάς αυτή τη στιγμή, τα Ευρωστίνα, Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Κουμαριά Ριζενών, Χελυδόρεο και Άνω Πιτσά στην Κορινθία βρίσκονται σε συναγερμό από τις εστίες.

Αυτή τη στιγμή η ένταση των ανέμων είναι χαμηλή φτάνοντας τα 2-3 μποφόρ.

Την σφοδρότητα των μποφόρ που κυριαρχούσαν τις τελευταίες δύο ημέρες στην Πελοπόννησο, έδειξε με ανάρτησή του στα social media ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.

Στην δορυφορική φωτογραφία που ανήρτησε, φαίνεται ο καπνός από τη φωτιά στην Κορινθία που έχει φτάσει μακριά από την κεντρική εστία.

Συγκεκριμένα χθες το πρωί οι καπνοί ξεπέρασαν την Κρήτη και έφτασαν μέχρι το νοτιανατολικό Κρητικό Πέλαγος, δηλαδή 700 χιλιόμετρα μακριά από την εστία της φωτιάς.

Οι επίγειες δυνάμεις αυτή τη στιγμή έχουν ενισχυθεί και στο σημείο επιχειρούν 490 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 159 οχήματα, εθελοντές, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από αέρος συνδράμουν 31 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 17 ελικόπτερα (τα 3 για συντονισμό) και 14 αεροσκάφη (τα 2 Ιταλικά).

Σημειώνεται ότι στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα η βοήθεια που αναμένεται να φτάσει σήμερα στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.

Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 41 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τέσσερις.

 

To άρθρο Δορυφορική εικόνα με τον καπνό της φωτιάς στην Κορινθία που έφτασε 340 χλμ μακριά από την Κρήτη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button