Κόσμος

Δυσοίωνο μέλλον για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στη Γαλλία

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γαλλία αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα καθώς περιορίζονται οι προϋπολογισμοί για κονδύλια κοινωνικής στήριξης και το στεγαστικό πρόβλημα προβάλλει απειλητικό.

Ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία συνεχίζουν να καλωσορίζουν το μεγαλύτερο μέρος όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία, η Γαλλία φιλοξενεί μόλις 55.000 Ουκρανούς υπό το καθεστώς «προσωρινής προστασίας» της Ε.Ε., σε σύγκριση με 1,18 εκατομμύρια που βρίσκονται μόνο στη Γερμανία. 

Από τον Μάρτιο του 2022, το καθεστώς προσωρινής προστασίας επέτρεψε στους Ουκρανούς να παρακάμψουν την παραδοσιακή διαδικασία ασύλου στη Γαλλία και να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε δικαιώματα όπως άδειες εργασίας, υγειονομική περίθαλψη, σχολεία για παιδιά και ένα επίδομα έως και 426 ευρώ.

Το καθεστώς, το οποίο επρόκειτο να λήξει τον Μάρτιο του 2025, παρατάθηκε τελικά μέχρι τον Μάρτιο του 2026 λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, ωστόσο, καθώς ο πόλεμος παρατείνεται και οι οικονομικές πιέσεις αυξάνονται, η γαλλική κυβέρνηση βρίσκει όλο και πιο δύσκολο να συνεχίσει να υποστηρίζει τους Ουκρανούς πρόσφυγες. 

Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η στέγαση. Στις πρώτες φάσεις της προσφυγικής κρίσης, η γαλλική κυβέρνηση κινητοποίησε περισσότερα από 19.500 σημεία σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης για Ουκρανούς. Όμως, σύμφωνα με τη ΜΚΟ La Cimade , αυτοί οι αριθμοί έχουν από τότε μειωθεί, φθάνοντας σε 13.000 θέσεις το 2023, 9.000 το 2024 και 4.000 το 2025.

Το κράτος ανέπτυξε επίσης προγράμματα ενοικίασης διαμεσολάβησης γνωστά ως ILM, επιτρέποντας σε οργανισμούς και ΜΚΟ να υπενοικιάζουν ιδιωτικά διαμερίσματα σε ευάλωτες οικογένειες προερχόμενες από την Ουκρανία. Περίπου 30.000 σπίτια διατέθηκαν, αλλά τώρα και αυτό το σύστημα παραπαίει. 

Σύμφωνα με κυβερνητικό δελτίο που έστειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού τον Δεκέμβριο του 2024, μόνο 11.000 θέσεις ILM θα χρηματοδοτηθούν το 2025, πολύ λιγότερες από τον αριθμό που απαιτείται. 

Το άλλο ζήτημα είναι ότι ενώ οι οργανώσεις που παρέχουν τα διαμερίσματα σε πρόσφυγες πρέπει πρώτα να βάλουν μετρητά για να τα υπενοικιάσουν και μετά να τα πάρουν πίσω, με μεγάλες καθυστερήσεις από το κράτος, οι δικοί τους προϋπολογισμοί οδηγούνται στο χείλος του γκρεμού.

Ορισμένες ουκρανικές οικογένειες ζουν τώρα με τον φόβο να χάσουν τη διαμονή τους. Το φθινόπωρο του 2024, οι ενώσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου αφού αρκετές οικογένειες στην ανατολική Γαλλία έλαβαν ειδοποιήσεις έξωσης από το πρόγραμμα της ILM.

Από τον Ιανουάριο του 2022, η Γαλλία έχει ξοδέψει 4,32 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων, σύμφωνα με το Statista, αλλά με δεδομένο τον αυστηρό κρατικό προϋπολογισμό που στοχεύει να περικόψει 30 δισεκατομμύρια ευρώ και να αυξήσει τους φόρους κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να περιορίσει το έλλειμμα της Γαλλίας στο 5,4% του ΑΕΠ φέτος, το μέλλον για τους Ουκρανούς πρόσφυγες προμηνύεται δυσοίωνο.

Related Articles

Back to top button