Κόσμος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Η Ρωσία μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε δήμευση των αμερικανικών συναλλαγματικών αποθεμάτων της που έχουν παγώσει στη Δύση με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων και μετρητών, Αμερικανών πολιτών και επενδυτών στη Ρωσία, δήλωσε το Σάββατο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο είπε ότι θα ήταν παράνομο και θα προκαλέσει αντίποινα.

Σε απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και μπλόκαραν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε ευρωπαϊκά και όχι αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει επίσης τι μπορεί να είναι σε θέση να κάνει γύρω από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Μεντβέντεφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και αναπληρωτής προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιαδήποτε κατάσχεση των αποθεμάτων της από τις ΗΠΑ.

«Ο λόγος είναι ξεκάθαρος – δεν έχουμε σημαντική ποσότητα αμερικανικής κρατικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων, δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ. Επομένως, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο ασύμμετρη. Δεν θα είναι ωστόσο λιγότερο επώδυνη.» έγραψε ο Μεντβέντεφ στο επίσημο κανάλι του στο Telegram.

«Μιλάμε για κατάσχεση, για παράδειγμα με δικαστική απόφαση, περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Ρωσίας (χρήματα, ακίνητα και κινητή περιουσία σε είδος, δικαιώματα ιδιοκτησίας)».

«Ναι, αυτή είναι μια περίπλοκη ιστορία, αφού αυτά τα άτομα συνήθως ενεργούσαν ως επενδυτές στη ρωσική οικονομία», είπε ο Μεντβέντεφ. «Και τους εγγυηθήκαμε το απαραβίαστο των δικαιωμάτων τους ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Αλλά συνέβη το απροσδόκητο – το κράτος τους μας κήρυξε υβριδικό πόλεμο. Αυτό πρέπει να απαντηθεί».

Είπε ότι ο νόμος στη Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει για να επιτρέψει τέτοιες κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων υπέρ του ρωσικού κράτους.

Η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της σε περίπτωση κατάσχεσης των περιουσιακών της στοιχείων, αλλά δεν αποκάλυψε τη στρατηγική και την τακτική.

Related Articles

Back to top button