Κόσμος

«Εις βάθος» συζητήσεις με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών αναμένει το Πεκίνο

Το Πεκίνο εξήρε τις διπλωματικές σχέσεις του με την Τεχεράνη, εκφράζοντας την προσμονή για «εις βάθος» συζητήσεις με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής του.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Τζιακούν, έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τρίτη ενόψει της επίσκεψης του Αραγτσί στο Πεκίνο, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν για την «εμβάθυνση της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Και οι δύο πλευρές θα έχουν εις βάθος ανταλλαγές απόψεων για τις διμερείς σχέσεις Κίνας-Ιράν και για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», είπε.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των 54 ετών από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, η Κίνα και το Ιράν απολαμβάνουν παραδοσιακή φιλία, αμοιβαίο σεβασμό, αμοιβαία εμπιστοσύνη και υποστήριξη.

«Οι δύο χώρες έχουν προωθήσει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και έχουν συμβάλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ο Αραγτσί θα επισκεφθεί την Κίνα την Τετάρτη, 23 Απριλίου, κατόπιν πρόσκλησης του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και υπουργού Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι.

Η επίσκεψή του θεωρείται σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, στην προώθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς και στην κοινή υποστήριξη της πολυμέρειας.

Η επίσκεψη του Αραγτσί έρχεται πριν από έναν τρίτο γύρο πυρηνικών συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν. Και οι δύο χώρες υπόκεινται σε διαφορετικά επίπεδα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Έχουν στενούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την επαναφορά των κυρώσεων στην ιρανική οικονομία από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, μετά την μονομερή αποχώρησή τους από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν, η Κίνα αγοράζει σημαντική ποσότητα ιρανικού πετρελαίου, συχνά σε μειωμένες τιμές, παρά τις κυρώσεις. Το Ιράν και η Κίνα έχουν ενισχύσει σημαντικά τις διμερείς τους σχέσεις τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την υπογραφή μιας 25ετούς Συμφωνίας Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης το 2021.

Related Articles

Back to top button