Κόσμος

Εκλογές στη Γερμανία: Προβάδισμα στο SPD του Σολτς δίνουν τα exit polls στο Βρανδεμβούργο

Εκλογές στη Γερμανία: Προβάδισμα στο SPD  του Σολτς δίνουν τα exit polls στο Βρανδεμβούργο

Προβάδισμα στο SPD δείχνουν τα exit poll στο Βρανδεμβούργο, όπου αναμενόταν να δοθεί μάχη ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα από τα exit poll έξω από τα εκλογικά τμήματα στο γερμανικό κρατίδιο δίνουν στο SPD το 31% και στην AfD το 30%.

Η πρόβλεψη αποτελέσματος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD για τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, δίνει ανατροπή των δημοσκοπήσεων.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται μόλις μία μονάδα πίσω η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ ακολουθούν με 12% το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).

Οι Πράσινοι βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου με 5%, ενώ η Αριστερά περιορίζεται στο 3%.

Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.

Εν τω μεταξύ, δεύτερη δημοσκόπηση έξω από τις κάλπες δίνει στο SPD το 32% και στην AfD το 29%. Το BSW της Βάγκενκνεχτ είναι στο 12%, το CDU στο 11,5% και οι Πράσινοι εκτός Βουλής στο 4,5%. 

Η προσέλευση ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές το 2019. Έως τις 14:00 (τοπική ώρα) είχαν ψηφίσει το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 31,9% στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι, άνω των 16 ετών, κλήθηκαν στις κάλπες.

To άρθρο Εκλογές στη Γερμανία: Προβάδισμα στο SPD του Σολτς δίνουν τα exit polls στο Βρανδεμβούργο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button