Διεθνή συντονισμό για την «εξάλειψη των διακινητών» προτείνει ο Κιρ Στάρμερ

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί «για να εξαλείψει τα δίκτυα των διακινητών άπαξ και δια παντός», ανοίγοντας στο Λονδίνο τις εργασίες της διάσκεψης κορυφής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι περίπου σαράντα κρατών.
Το μεταναστευτικό έχει τεθεί ως μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος. Περισσότεροι από 157.000 μετανάστες έχουν εισέλθει παρανόμως στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία επτά χρόνια διασχίζοντας με μικρά σκάφη την Μάγχη.
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους καταγράφηκε ρεκόρ εισόδων, αφού περισσότεροι από 6.600 άνθρωποι κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον επικίνδυνο διάπλου.
«Δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών άπαξ και δια παντός αν δεν εργασθούμε από κοινού», διότι αυτά τα δίκτυα «εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στους θεσμούς μας, στρέφουν τις χώρες την μία εναντίον της άλλης», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Στην διάσκεψη, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα της Βρετανής υπουργού Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, εκπροσωπούνται περί τις σαράντα χώρες.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπρυνό Ρεταγιόμ και η Γερμανίδα ομόλογός του, Νάνσι Φέζερ, είναι παρόντες, καθώς και εκπρόσωποι χωρών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής της Αφρικής και της βόρειας Αμερικής.
«Δεν πιστεύω ότι είναι αδύνατο να επιτεθούμε στο οργανωμένο έγκλημα που συνδέεται με την μετανάστευση. Οφείλουμε να συνδυάσουμε τους πόρους μας, να μοιραστούμε πληροφορίες και τακτικές και να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα με την πρόληψη, σε κάθε βήμα της διαδρομής, από την βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή μέχρι την είσοδο», είπε ο Κιρ Στάρμερ.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας θεωρεί ότι η διάσκεψη κορυφής του Λονδίνου στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στα δίκτυα των διακινητών καλώντας την διεθνή κοινότητα «να βάλει τέλος στο βάρβαρο εμπόριό τους».
Οι εργασίες της διάσκεψης θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο με την συμμετοχή και χωρών από τις οποίες αναχωρούν οι μετανάστες όπως το Βιετνάμ, το Ιράκ, χωρών διέλευσης όπως οι χώρες των Βαλκανίων, εκπροσώπων της Interpol, της Europol, του επικεφαλής της Συνοριακής Δύναμης (Border Force) του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αποτελεί συνέχεια των συνομιλιών που είχε τον Δεκέμβριο η Ιβέτ Κούπερ με τους ομολόγους της του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας κατά την διάρκεια των οποίων οι πέντε χώρες υπέγραψαν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Η διάσκεψη διεξάγεται την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την δημιουργία κέντρων μεταναστών εκτός των συνόρων της με στόχο την επιτάχυνση των απελάσεων ξένων υπηκόων που στερούνται άδειας παραμονής.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι υπουργοί θα συζητήσουν θέματα εξοπλισμού, υποδομών και το θέμα των πλαστών εγγράφων που οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν για να εξασφαλίζουν την παράνομη είσοδο των διακινουμένων.
Θα συζητήσουν επίσης το θέμα της λειτουργίας των δικτύων και θα επιδιώξουν την εξασφάλιση παγκόσμιας συναίνεσης ως προς την καταπολέμηση της online «στρατολόγησης» μεταναστών με την συνεργασία εκπροσώπων των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Meta ή το TikTok.
Το Λονδίνο πραγματοποίησε πρόσφατα online διαφημιστική καμπάνια στο Ιράκ για να αποθαρρύνει την αναχώρηση μεταναστών. Κάνει το ίδιο για το Βιετνάμ στην πλατφόρμα Zalo.
Οι Βρετανοί θέλουν επίσης να έρθουν σε συνεργασία με την Κίνα με στόχο την διακοπή της εξαγωγής των μοτέρ και άλλων εξαρτημάτων που εξοπλίζουν τα σκάφη των διακινητών που διασχίζουν την Μάγχη.
Όπως ακριβώς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Κιρ Στάρμερ τελεί υπό πίεσιν μπροστά στην άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο συγκέντρωσε περί τα τέσσερα εκατομμύρια ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, ένα πρωτοφανές σκορ για ακροδεξιό κόμμα.
Η κυβέρνηση των Εργατικών κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης μεταναστών οι αστυνομικές δυνάμεις θα διαθέτουν εξουσίες αντίστοιχες με εκείνες που έχουν στην διάθεσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Στάρμερ αυστηροποίησε τους κανόνες κτήσης υπηκοότητας ώστε να την καταστήσει πρακτικά αδύνατη για άτομα που εισήλθαν παρανόμως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερους κανόνες καταπολέμησης της παράνομης εργασίας.