Κόσμος

Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ καλεί τον κόσμο να σταματήσει το εμπόριο με την «οικονομία της γενοκτονίας» του Ισραήλ

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κάλεσε τις χώρες να διακόψουν κάθε εμπορική και οικονομική σχέση με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους εμπάργκο όπλων, και να αποσύρουν τη διεθνή υποστήριξη για αυτό που χαρακτήρισε ως «οικονομία γενοκτονίας», αναφέρει το Al Jazeera.

Η Αλμπανέζε έκανε αυτές τις δηλώσεις σε ομιλία της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη την Πέμπτη, κατά την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσής της, στην οποία αναφέρονται δεκάδες εταιρείες που, όπως είπε, εμπλέκονται στην υποστήριξη της καταστολής και της βίας του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

«Η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι αποκαλυπτική», είπε. «Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για μια από τις πιο σκληρές γενοκτονίες της σύγχρονης ιστορίας».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σχεδόν 57.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, που διαρκεί πλέον 22 μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, πόλεις και κωμοπόλεις έχουν καταστραφεί, νοσοκομεία και σχολεία έχουν γίνει στόχος επιθέσεων και το 85% της πολιορκημένης και βομβαρδισμένης περιοχής βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού.

«Για μερικούς, η γενοκτονία είναι κερδοφόρα»

Η έκθεση, με τίτλο «Από την οικονομία της κατοχής στην οικονομία της γενοκτονίας», περιγράφει λεπτομερώς αυτό που αποκαλεί «τον εταιρικό μηχανισμό που στηρίζει το αποικιοκρατικό σχέδιο του Ισραήλ για την εκτόπιση και την αντικατάσταση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη».

Η έκθεση επισημαίνει εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστών όπλων, τεχνολογικών γίγαντων, εταιρειών βαρέων μηχανημάτων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για τη «συνεργία» τους στην καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, από τη στήριξη της ισραηλινής επέκτασης στα κατεχόμενα εδάφη έως τη διευκόλυνση της παρακολούθησης και της δολοφονίας Παλαιστίνιων.

Η έκθεση ανέφερε ότι, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες αδιαφορούσαν για τις ευθύνες τους να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα, «πάρα πολλές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την οικονομία της παράνομης κατοχής, του απαρτχάιντ και, πλέον, της γενοκτονίας του Ισραήλ».

Καλούσε τη διεθνή κοινότητα να «καθιστά τον ιδιωτικό τομέα υπεύθυνο» για τη συνενοχή των εταιρειών στις παραβιάσεις του Ισραήλ, διασφαλίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουν τις νομικές συνέπειες για τη συμμετοχή τους σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

«Υπάρχει μια εκ πρώτης όψεως ευθύνη για κάθε κράτος και εταιρική οντότητα να απέχουν πλήρως ή να τερματίσουν τις σχέσεις τους με αυτήν την οικονομία κατοχής», δήλωσε η Αλμπανέζε, προσθέτοντας ότι εάν ο εταιρικός τομέας είχε τηρήσει τη δέουσα επιμέλεια, «θα είχε αποσυρθεί πλήρως και εντελώς από την εμπλοκή του με την ισραηλινή οικονομία».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Γενεύη μετά την ομιλία της, η Αλμπανέζε είπε ότι υπάρχουν εταιρείες και άτομα «που έχουν επωφεληθεί από τη βία, τις δολοφονίες, τους ακρωτηριασμούς, την καταστροφή στη Γάζα και σε άλλα μέρη των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών».

Είπε ότι το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ είχε σημειώσει άνοδο τουλάχιστον 200% σε σχεδόν 21 μήνες πολέμου, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 220 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη από την αγορά, σε πλήρη αντίθεση με τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι.

«Ένας λαός πλούτισε, ένας λαός εξαφανίστηκε», είπε.

«Είναι σαφές ότι, για ορισμένους, η γενοκτονία είναι κερδοφόρα».

United Nations (UN) Special Rapporteur on the Rights Situation in the Palestinian Territories, Francesca Albanese speaks at a press conference during a session of the UN Human Rights Council, in Geneva, on March 27, 2024. Francesca Albanese who concluded Israel was committing acts of genocide in the Gaza Strip received broad support at the United Nations on March 26, 2024, with countries speaking up to back her and her report. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Η στρατιωτική «ραχοκοκαλιά» του ισραηλινού κράτους

Η έκθεση του ΟΗΕ περιέγραψε το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα ως «την οικονομική ραχοκοκαλιά» του ισραηλινού κράτους, αναφέροντας ότι η παρατεταμένη κατοχή και οι επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές εκστρατείες του Ισραήλ έχουν αποτελέσει πεδίο δοκιμών για την αιχμή της στρατιωτικής τεχνολογίας, από πλατφόρμες αεροπορικής άμυνας και drones, έως εργαλεία στόχευσης με τεχνητή νοημοσύνη και το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Αλμπανέζε ανέφερε ότι οι εταιρείες όπλων είχαν αποκομίσει σχεδόν ρεκόρ κερδών παρέχοντας στο Ισραήλ προηγμένα όπλα για να εξαπολύσει 85.000 τόνους εκρηκτικών – έξι φορές την ισχύ της Χιροσίμα – για να καταστρέψει τη Γάζα.

Το πρόγραμμα F-35 διευθύνεται από την αμερικανική Lockheed Martin, αλλά τα εξαρτήματα κατασκευάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων από τον ιταλικό κατασκευαστή Leonardo SpA. Η έκθεση ανέφερε επίσης τις ισραηλινές εταιρείες Elbit Systems και IAI για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη drones.

Αναφέρθηκε επίσης η ιαπωνική FANUC Corporation για την παροχή ρομποτικών μηχανημάτων για γραμμές παραγωγής όπλων, καθώς και ναυτιλιακές εταιρείες όπως η δανική A P Moller–Maersk για τη «διατήρηση μιας σταθερής ροής στρατιωτικού εξοπλισμού που παρέχεται από τις ΗΠΑ» στο Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα.

Όχι μόνο εταιρείες που σχετίζονται με την άμυνα

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης τον ρόλο του τεχνολογικού τομέα, αναφέροντας ότι γίγαντες όπως η Microsoft, η Alphabet και η Amazon διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην ενεργοποίηση των συστημάτων μαζικής παρακολούθησης του Ισραήλ.

Η IBM ήταν επίσης υπεύθυνη για την εκπαίδευση στρατιωτικού και πληροφοριακού προσωπικού, καθώς και για τη διαχείριση μιας κεντρικής βάσης δεδομένων που αποθηκεύει τα βιομετρικά δεδομένα των Παλαιστινίων, ενώ η αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies έχει επεκτείνει την υποστήριξή της στον ισραηλινό στρατό από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον, επισημαίνει εταιρείες βαρέων μηχανημάτων όπως η αμερικανική Caterpillar Inc, η νοτιοκορεατική Hyundai και η σουηδική Volvo Group για την παροχή εξοπλισμού που συνδέεται με την καταστροφή παλαιστινιακής περιουσίας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης τις πλατφόρμες ενοικίασης Booking και Airbnb, αναφέροντας ότι βοήθησαν τους παράνομους οικισμούς καταχωρίζοντας ακίνητα και δωμάτια ξενοδοχείων στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

«Αυτό που αποκαλύπτω δεν είναι μια λίστα, είναι ένα σύστημα, και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε η Αλμπανέζε, ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας που έχει αναλάβει από τον ΟΗΕ την αποστολή να τεκμηριώσει τις παραβιάσεις.

«Τα όπλα και τα συστήματα δεδομένων βιαιοποιούν και παρακολουθούν τους Παλαιστινίους», ανέφερε στην ομιλία της.

«Οι αποικίες εξαπλώνονται – χρηματοδοτούμενες από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, τροφοδοτούμενες από ορυκτά καύσιμα και νομιμοποιημένες από τουριστικές πλατφόρμες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Οι καταναλωτές μπορούν να «λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις»

Ο Γκάμπριελ Ελιζόντο του Al Jazeera δήλωσε ότι η έκθεση είναι εντυπωσιακή ως προς το εύρος και το βάθος της έρευνας, με 440 παραπομπές που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της.

Είπε ότι η έκθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από εισαγγελείς που επιδιώκουν να καταστήσουν τις εταιρείες υπεύθυνες για τη συνενοχή τους στις παραβιάσεις του Ισραήλ.

Επιπλέον, πρόσθεσε, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημαντική πηγή για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, που επιθυμούν να ασκήσουν εμπορική πίεση στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

«Αναφέρει τις εταιρείες επειδή, όπως είπε η Αλμπανέζε, θέλει οι απλοί πολίτες να μπορούν να διαβάσουν αυτή την έκθεση, ώστε να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τις αγορές τους και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται», είπε.

Η Αλμπανέζε είχε στείλει επιστολή σε καθεμία από τις 48 εταιρείες που αναφέρονται στην έκθεση, για να τους δώσει την ευκαιρία να απαντήσουν στις κατηγορίες, είπε. Ωστόσο, μόνο 18 απάντησαν και «μόνο ένας μικρός αριθμός» από αυτές το έκαναν με καλή πίστη, πρόσθεσε.

Ισραήλ: «Αβάσιμη» έκθεση

Η ομιλία της Αλμπανέζε έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους εκπροσώπους στη Γενεύη, με τον πρέσβη της Ιρλανδίας στον ΟΗΕ, Νόελ Γουάιτ, να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του προχωρά με τη νομοθεσία που απαγορεύει την εισαγωγή αγαθών από τους οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η διπλωματική αποστολή του Ισραήλ στη Γενεύη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την ομιλία της Αλμπανέζε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χαρακτήρισε την έκθεση της Αλμπανέζε «νομικά αβάσιμη, δυσφημιστική και κατάφωρη κατάχρηση της θέσης της».

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα, για τις οποίες διεξάγεται έρευνα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICJ), και τις οποίες πολυάριθμοι εμπειρογνώμονες σε θέματα γενοκτονίας έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισραήλ διαπράττει, επικαλούμενο το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η υπόθεση, που κατατέθηκε για πρώτη φορά από τη Νότια Αφρική στο ICJ τον Δεκέμβριο του 2023 και στη συνέχεια προσχώρησαν και άλλες χώρες, κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στον πόλεμο του στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Νουρ Οντέχ του Al Jazeera ανέφερε ότι το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων νωρίτερα φέτος, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ να κατηγορεί το όργανο για αντισημιτισμό.

Είπε ότι το Ισραήλ είχε αναπτύξει «σχεδόν ένα πρότυπο» με το οποίο απαντούσε στις εκθέσεις του οργάνου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσπαθώντας να αποσπάσει την κριτική και απαντώντας με προσωπικές επιθέσεις, ιδίως προς την Αλμπανέζε.

«Υπάρχει μεγάλη εχθρότητα και μια προσπάθεια να απονομιμοποιηθούν οι αποφάσεις και οι εκθέσεις που εκδίδονται από εκεί», είπε.

Related Articles

Back to top button