Πολιτική

«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η μάχη των συσχετισμών για το Συνέδριο – Το παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής

O Νίκος Παππάς με τον Σωκράτη Φάμελλο

Μέσα σε κλίμα έντασης όπου περίσσεψαν οι γκρίνιες και οι αντιπαραθέσεις με την ηγεσία του κόμματος διεξήχθη η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δρομολόγησε όλες τις διαδικασίες για το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις 12-15 Ιουνίου και που εκεί θα συζητηθεί  και η κατάργηση του δικαιώματος των πολιτών να ψηφίζουν στις εσωκομματικές διαδικασίες με ένα δίευρο.

Η πιο έντονη αντιπαράθεση υπήρξε ωστόσο ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Παππά για ζητήματα  που αφορούσαν την περίοδο Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Φάμελλος σε μία αναφορά του λόγου του τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τον καθαίρεσε πραξικοπηματικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ η απόφαση έπρεπε να περάσει από την Πολιτική Γραμματεία.

Η αναφορά αυτή εκληφθεί ως αιχμή  εναντίον του Νίκου Παππά με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά έντονα, καθώς αυτός υπήρξε ο διάδοχός του στην προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο  Νίκος Παππάς φέρεται να απάντησε έντονα στον  Σωκράτη Φάμελλο ότι για έναν χρόνο ήταν πρόεδρος της ΚΟ επί της ηγεσίας Κασσελάκη. Ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι είχε εκλεγεί πρόεδρος πριν τον Στέφανο Κασσελάκη και καθαιρέθηκε από τον αυτόν.

Η κόντρα πάντως ξεκίνησε όταν στην ΚΕ μπήκε το θέμα της κατάργησης των τάσεων, όπου ο Νίκος Παππάς άφησε αιχμή ότι και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ζητά την κατάργηση, υπήρξε μέλος τάσης και συγκεκριμένα της ΡΕΝΕ.

Πληροφορίες από το προεδρικό στρατόπεδο λένε πάντως ότι η αναφορά του Σωκράτη Φάμελλου δεν ήταν αιχμή εναντίον του Νίκου Παππά, αλλά   υπενθύμιση των δύσκολων στιγμών που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ  με τον Κασσελάκη.

Μόνο ο Χρήστος Σπίρτζης εμφανίστηκε να εκφράζει με ένταση το παράπονό του γιατί το κόμμα του δεν τον στηρίζει όσο πρέπει στις επιθέσεις που δέχεται στο θέμα των Τεμπών.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός Μεταφορών κατηγόρησε μία ομάδα γύρω από τον Σωκράτη Φάμελλο για τον τρόπο που κινείται  επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν προωθούν καθόλου τις θέσεις και τις αποκαλύψεις του  κι αναρωτήθηκε αν έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα οι συνεδριακές αποφάσεις του 2022. Υποστήριξε μάλιστα πως στοιχεία που είχε δώσει να μοιραστούν εσωκομματικά δεν έφτασαν καν σε βουλευτές. Αντιθέτως υπήρξαν εις βάρος του διαρροές από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου.

Αναφορικά με το περιβάλλον του προέδρου σημείωσε πως υπάρχει μία «στρεβλή λειτουργία ομάδας κοντά στον πρόεδρο  που υποκαθιστά τα όργανα», δηλαδή κάτι ανάλογο με ό,τι «γινόταν και επί Κασσελάκη».

Ρίχνοντας βολές περί μη στήριξής του ανέφερε: «Ο Βασίλης Κόκκαλης ζήτησε την αναστολή της κομματικής ιδιότητάς μου. Ό,τι προσπάθησε και ο Κασσελάκης».  Και πρόσθεσε: «Μέσα από την Κουμουνδούρου δόθηκαν διαρροές ότι ο Σωκράτης Φάμελλος δεν με άφησε να δώσω συνέντευξη Τύπου. Μέσα από την Κουμουνδούρου διαρροές ότι πρέπει να παραιτηθώ από τα όργανα».

«Δε φταίει το καταστατικό και τα όργανα» είπε σε άλλο σημείο «φταίει μία ομάδα ανθρώπων γύρω από το γραφείο του προέδρου και πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι τάσεις αυτό».

Πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Χρήστος Σπίρτζης – αφήνοντας αιχμές εναντίον του Κώστα Ζαχαριάδη και του Γιώργου Καραμέρου – παρέπεμπαν σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ . «Η διαδικασία προχωρά τους τελευταίους πέντε μήνες με ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας και ισχυρότατη συναίνεση, σε πλήρη αντίθεση με το έλλειμμα δημοκρατίας που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν, με ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας» είχε πει ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σε σχέση με την καταγγελία Σπίρτζη ότι έγιναν διαρροές από την Κουμουνδούρου περί παραίτησής του από τα όργανα και περί του ότι δεν τον άφησε να δώσει συνέντευξη Τύπου, ο Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από το Γραφείο Τύπου κατά της ηγεσίας  του κόμματος αν και σε γενικές γραμμές η ατμόσφαιρα δεν θύμιζε τίποτα από το παρελθόν.

Αντιπαράθεση υπήρξε και ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Παύλο Πολάκη για το θέμα των ψηφοφόρων του δίευρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε εν όψει του συνεδρίου πως οι ψηφοφόροι του δίευρου θα αποτελέσουν παρελθόν. Η αναφορά αυτή έγινε καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες απέναντι σε τυχόν επανάληψη καταστάσεων, όπως η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος άλλωστε επικαλέστηκε την «πραγματική βάση» του κόμματος προκειμένου να μιλήσει για την κατάργηση των τάσεων, ενώ μίλησε για την λήψη αποφάσεων μέσα στα όργανα του κόμματος, με δεδομένο ότι δεν έλειψαν και  οι «παραφωνίες» το τελευταίο διάστημα, όπως στην περίπτωση του Βουλευτή Μαγνησίας, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου. Ο τελευταίος «προσκάλεσε» ανοιχτά τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα να επανέλθει «στο πολιτικό προσκήνιο», ζητώντας να δημιουργηθεί ένας νέος «πολιτικός φορέας».

«Δεν θα κάνω πίσω από τις αλλαγές που απαιτούνται για το κόμμα μας και την κοινωνία είπε ο πρόεδρος του κόμματος  και πρόσθεσε: Και ζητώ από εσάς να αναλάβετε και αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη. Να κάνουμε μαζί πράξη αυτές τις αλλαγές».

Ωστόσο,  ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε σε άλλη γραμμή, υπερασπιζόμενος την λογική του δίευρου. «Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχαν ψηφίσει 70 αλλά 25 χιλιάδες» έκρινε ο κ. Πολάκης, υπογραμμίζοντας την έλλειψη υπεράσπισης του κυβερνητικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αρχής γενομένης από την υπόθεση των σιδηροδρόμων.

To άρθρο «Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκίνησε η μάχη των συσχετισμών για το Συνέδριο – Το παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button