Κόσμος

Ενάντια στην κατάργηση του fact-checking ο Φόλκερ Τουρκ του ΟΗΕ

Ο Φόλκερ Τουρκ, ‘Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επέμεινε την Παρασκευή ότι ο έλεγχος της ρητορικής μίσους και του επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο «δεν αποτελεί λογοκρισία», λίγες ημέρες αφότου η Meta ανακοίνωσε την παύση του προγράμματος fact-checking στο Facebook και το Instagram επικαλούμενη ανησυχίες για λογοκρισία.

«Το να επιτρέπεται η ρητορική μίσους και το επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο έχει συνέπειες στον πραγματικό κόσμο. Ο έλεγχος τέτοιου περιεχομένου δεν είναι λογοκρισία», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ στο X.

Είπε ότι το γραφείο του «καλεί για υπευθυνότητα και σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα διακυβέρνηση στον ψηφιακό χώρο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι πλατφόρμες του θα «ξεφορτωθούν τους fact-checkers» και θα τους αντικαταστήσει με αναρτήσεις που βασίζονται στην κοινότητα, ξεκινώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδίδοντας στις υπηρεσίες που παρείχαν οι εργολάβοι επαλήθευσης γεγονότων «πάρα πολλά λάθη και υπερβολική λογοκρισία».

Αντίθετα, οι πλατφόρμες της Meta, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, «θα χρησιμοποιούν κοινοτικές σημειώσεις παρόμοιες με αυτές του X [πρώην Twitter], αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Meta συντονίζεται με μακροχρόνιες καταγγελίες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τραμπ και του ιδιοκτήτη του Χ, Ίλον Μασκ, σχετικά με τον έλεγχο γεγονότων.

Το Facebook πληρώνει επί του παρόντος για υπηρεσίες ελέγχου του αληθούς γεγονότων περίπου 80 οργανισμούς παγκοσμίως.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε 26 γλώσσες στο πλαίσιο του προγράμματος fact-checking του Facebook.

Το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων, το οποίο περιλαμβάνει το Γαλλικό Πρακτορείο μεταξύ των δεκάδων οργανισμών-μελών του παγκοσμίως, είπε ότι ο ισχυρισμός του Ζούκερμπεργκ περί λογοκρισίας ήταν «ψευδής».

Χωρίς να αναφέρει το Meta ή το X, ο Φόλκερ Τουρκ εξήγησε στο LinkedIn τα σχόλιά του στο X, προειδοποιώντας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την «αποδεδειγμένη ικανότητα να τροφοδοτούν τις συγκρούσεις, να υποδαυλίζουν το μίσος και να απειλούν την ασφάλεια».

«Όταν είναι στα καλύτερά τους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις μπορούν να τις ανταλλάσσουν, αν όχι πάντα να συμφωνούν», είπε.

Ωστόσο, είπε, «όταν ονομάζουμε “λογοκρισία” τις προσπάθειες για τη δημιουργία ασφαλών διαδικτυακών χώρων, αγνοούμε το γεγονός ότι ο άναρχος χώρος σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι φιμώνονται, ιδιαίτερα εκείνοι των οποίων οι φωνές συχνά περιθωριοποιούνται».

«Ταυτόχρονα, το να επιτρέπεται το μίσος στο διαδίκτυο περιορίζει την ελεύθερη έκφραση και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στον πραγματικό κόσμο».

Ο Τουρκ είπε ότι «η ελευθερία της έκφρασης ευδοκιμεί όταν μπορούν να ακουστούν διαφορετικές φωνές χωρίς να επιτραπεί η βλάβη ή η παραπληροφόρηση». Η λογοδοσία και η διακυβέρνηση στους ψηφιακούς χώρους, είπε, «προστατεύει τον δημόσιο λόγο, οικοδομεί εμπιστοσύνη και προστατεύει την αξιοπρέπεια όλων».

Ερωτηθείς για το εάν ο ΟΗΕ θα μπορούσε να επαναξιολογήσει την παρουσία του στο Meta και το X, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μισέλ Ζαχέο είπε ότι ο οργανισμός «παρακολουθεί συνεχώς αυτόν τον χώρο και τον αξιολογεί».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε πολλές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει μεγάλη ρητορική μίσους, για την οποία έχουμε τοποθετηθεί ηχηρά», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ υπήρξαν θύματα «εκστρατειών παραπληροφόρησης».

Αλλά προς το παρόν, είπε, «είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε παρόντες με πληροφορίες που βασίζονται σε γεγονότα».

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Χάρις συμφώνησε: «Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε καλές επιστημονικές πληροφορίες για την υγεία και πρέπει να τις παρέχουμε όπου κι αν τις αναζητούν οι άνθρωποι», είπε στους δημοσιογράφους. «Έτσι θα [είμαστε] σε όλες τις πλατφόρμες, όποτε είναι δυνατόν».

Related Articles

Back to top button