Ενέργεια: Διπλή «βόμβα» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
Την επαναφορά της ανησυχίας και των έκτακτων μέτρων προστασίας των καταναλωτών φέρνει η νέα άνοδος στο ενεργειακό κόστος, καθώς το φυσικό αέριο έφτασε πρόσκαιρα την Παρασκευή ακόμα και τα 47 ευρώ, ένα επίπεδο που δεν έχει φανεί από την ενεργειακή κρίση των προηγουμένων ετών.
Οι πληροφορίες ότι η Gazprom διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Αυστρία δεν αποδείχτηκαν 100% αληθείς, καθώς μέσα στο σαββατοκύριακο έγινε εμφανές ότι οι ποσότητες συνεχίζονται, απλά τις λαμβάνει η αυστριακή OMV πλέον έμμεσα από τη φυσική αγορά και όχι απευθείας από τους Ρώσους.
Ίσως αυτό να «μαζέψει» κάπως την τιμή του συμβολαίου TTF σήμερα, Δευτέρα 18 Noεμβρίου 2024, όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει και πλέον η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί μονόδρομο την επιστροφή στις επιδοτήσεις για τους καταναλωτές του ρεύματος, όπως άλλωστε ίσχυσε το καλοκαίρι.
Το ακριβότερο αέριο και οι καιρικές συνθήκες που έριξαν την παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, εκτόξευσαν τις τιμές χονδρικής του ρεύματος την περασμένη εβδομάδα κοντά στα 200 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο που μεταφράζεται σε τιμολόγια πολύ υψηλότερα από τα 15 λεπτά/KWh που θεωρεί η κυβέρνηση ανεκτά.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας. Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας, την οποία στήριξαν Ρουμανία και Βουλγαρία, τέθηκε επισήμως στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόβλημα αυτών των μη αποδεκτών δυσλειτουργιών που οφείλονται κατά βάση στην έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν γρήγορα οι απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις αλλά χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».
Την προσεχή Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 θα επισκεφτεί την Αθήνα αρμόδια αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να συζητηθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το όλο θέμα. Το ΥΠΕΝ αναμένεται να θέσει ξανά το ζήτημα ενός πλαφόν στη χονδρική στις επαφές που θα έχει με την Κομισιόν, παρόλο που η τελευταία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να το δεχτεί εκτός αν η όποια κρίση έχει διάρκεια.
Πρόβλημα για τη βιομηχανία εν μέσω ανάκαμψης
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε την αρνητική επίδραση που έχουν οι ενεργειακές ανατιμήσεις στις ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες από τον Ιούλιο του 2023 ως τον Ιούλιο του 2024 κατέγραψαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση πανευρωπαϊκά με μια άνοδο παραγωγής της τάξης του 10,5%. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είδαν τα δικά τους βιομηχανικά μεγέθη να φθίνουν, στην Ελλάδα είχαμε μια αξιοσημείωτη επίδοση.
Πλέον, οι βιομηχανικοί καταναλωτές, ιδίως οι ενεργοβόροι, βλέπουν ξανά το «φάντασμα» της ενεργειακής κρίσης να κάνει την εμφάνισή του και δηλώνουν πως σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, δεν χαίρουν της ίδιας προστασίας.
Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες βιομηχανίες της Ευρώπης, όταν εδώ είναι αναγκασμένη να πληρώνει τις διακυμάνσεις στην τιμή της χονδρεμπορικής τιμής, και ενώ δεν στηρίζεται από την Πολιτεία όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
To άρθρο Ενέργεια: Διπλή «βόμβα» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .