Κόσμος

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Η ενοποίηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν και της Ρωσίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ενώ εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας του έργου, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ρωσικής ενεργειακής εβδομάδας.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε μελέτες σκοπιμότητας», σημείωσε, αναφερόμενος στο σχέδιο ενοποίησης των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν και της Ρωσίας. «Εδώ υπάρχει ένα τριμερές σχέδιο που βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων και των σχέσεών μας. Και το Υπουργείο Ενέργειας μας εργάζεται τώρα πάνω σε αυτό», πρόσθεσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρόκειται για την κάλυψη του ενεργειακού ελλείμματος στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, αλλά για την αμοιβαία ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας, αν χρειαστεί. Η ενέργεια ρέει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η ίδια σύγχρονη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας έχει καθιερωθεί, για παράδειγμα, με τη Λευκορωσία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών.

Τον Αύγουστο του 2023 ανακοινώθηκε ότι η μελέτη σκοπιμότητας για τη σύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν και της Ρωσίας θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2023.

Related Articles

Back to top button