Κόσμος

Εξερράγη το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ινδονησίας

Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ινδονησίας έχει εκραγεί τέσσερις φορές, με την υπηρεσία παρακολούθησης ηφαιστείων της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας να αναφέρει αύξηση των ηφαιστειακών δονήσεων.

Στήλες τέφρας εθεάθησαν να υψώνονται από το όρος Μεράπι, που βρίσκεται στην επαρχία Δυτική Σουμάτρα, με τις τέσσερις εκρήξεις να καταγράφονται από το πρωί της Κυριακής έως το απόγευμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Antara, επικαλούμενο το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και Μετριασμού Γεωλογικών Καταστροφών (PVMBG).

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, με μια στήλη αιθάλης να φτάνει περίπου τα 1.000 μέτρα πάνω από την κορυφή του βουνού, παρασυρόμενη προς τα δυτικά.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στις 07.36 π.μ., ενώ άλλη μία σημειώθηκε στις 09.56 π.μ. και η τελευταία στις 04.01 μ.μ.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή ζημιές σε υποδομές.

Το όρος Μεράπι, έχει ύψος 2.891 μέτρα και βρίσκεται στο νησί Σουμάτρα, όπου οι αρχές έχουν απαγορεύσει εδώ και καιρό στους κατοίκους και τους τουρίστες να κάνουν πεζοπορία σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του. Είναι ένα από τα περίπου 130 ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία, που βρίσκεται στο Δακτυλίδι της Φωτιάς – μια ζώνη υψηλής σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Related Articles

Back to top button