Κόσμος

Επέστρεψαν στη Γη μετά από περίπου 8 μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τρεις αστροναύτες της NASA και ένας Ρώσος συνάδελφός τους έφθασαν σήμερα στη Γη με κάψουλα της εταιρίας SpaceX και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο της Φλόριντα μετά από 232 μέρες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (σχεδόν οκτώ μήνες).

Η κάψουλα της SpaceX που μετέφερε το πλήρωμα έπεσε με αλεξίπτωτο πριν από τα ξημερώματα στον Κόλπο του Μεξικού, στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα.

Οι τέσσερις αστροναύτες

Το διαστημόπλοιο της SpaceX εκτοξεύθηκε με τους αστροναύτες Μάθιου Ντόμινικ, Μάικλ Μπάρατ , Ζανέτ Έπς και Αλεξάντερ Γκρεμπένκιν τον περασμένο Μάρτιο.

Όμως στη συνέχεια η επιστροφή τους καθυστέρησε λόγω προβλημάτων με τη νέα κάψουλα αστροναυτών Starliner της Boeing, η οποία επέστρεψε άδεια τον Σεπτέμβριο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Ακολούθησε ο τυφώνας Μίλτον με αποτέλεσμα να παραταθεί και άλλο η διαμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η NASA δεν διευκρίνισε άμεσα γιατί οι τέσσερις αστροναύτες μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο ιατρικό κέντρο ή εάν αυτό έγινε για προληπτικούς λόγους εξαιτίας της σχεδόν οκτάμηνης παραμονής τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μερικές ώρες αργότερα έγινε γνωστό πως υπήρξαν κάποια προβλήματα υγείας σε μέλη της αποστολής και πως ένας από τους τέσσερις αστροναύτες παραμένει στο ιατρικό κέντρο για παρακολούθηση και προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Houston Chronicle, το πλήρωμα έκανε περίπου 3.760 φορές την περιφορά της Γης και πραγματοποίησε σειρά σημαντικών επιστημονικών ερευνών και τεχνολογικών δοκιμών συμπεριλαμβανομένων τεστ για το πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα μία πτήση στο διάστημα.

Ο Ρίτσαρντ Τζόουνς, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος εμπορικού πληρώματος της NASA, δήλωσε ότι το αρχικό σετ αλεξιπτώτων πέδησης του Crew Dragon υπέστη κάποια «χτυπήματα από συντρίμμια» και ότι ένα από τα τέσσερα αλεξίπτωτα του επόμενου σετ χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να ξεδιπλωθεί. Κανένα από τα δύο γεγονότα δεν επηρέασε την ασφάλεια του πληρώματος, δήλωσε ο Τζόουνς, χαρακτηρίζοντας τον καιρό της πτώσης «ιδανικό» για την ανάκτηση του πληρώματος.

Το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο Crew Dragon του πληρώματος πραγματοποιούσε την πέμπτη του πτήση, καταγράφοντας 702 ημέρες σε τροχιά από την πρώτη του αποστολή, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος αξιοπιστίας πτήσεων της SpaceX, Ουίλιαμ Γκερστενμάγιερ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της NASA.

Related Articles

Back to top button