Πολιτική

Επίθεση φιλίας των μονομάχων στους 4 – Debate για το debate με το τραγούδι του Μηλιώκα, SOS για αποχή, πώς έγινε το θαύμα στην Αττική Οδό, η έξοδος Metlen στις αγορές, οι επενδύσεις στο υδρογόνο που δεν θα γίνουν και οι μαγικοί αριθμοί του νέου προϋπολογισμού

Επίθεση φιλίας των μονομάχων στους 4 – Debate για το debate με το τραγούδι του Μηλιώκα, SOS για αποχή, πώς έγινε το θαύμα στην Αττική Οδό, η έξοδος Metlen στις αγορές, οι επενδύσεις στο υδρογόνο που δεν θα γίνουν και οι μαγικοί αριθμοί του νέου προϋπολογισμού

Το παρασκήνιο των συμμαχιών

Το 49% και οι περίπου 147.000 ψήφοι που πήραν κυρίως ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου και με μικρά ποσοστά ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου, βρίσκονται στο στόχαστρο των αναλύσεων που κάνουν τα επιτελεία του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα ενόψει του β ´ γύρου που θα κρίνει τον νικητή. Η στρατηγική παίρνει άλλα χαρακτηριστικά και έχει άλλα διακυβεύματα. Τα εκλογικά ακροατήρια που δεν τους επέλεξαν την πρώτη Κυριακή έχουν την δική τους σημασία και ο στόχος τους είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινάει με ένα 29,64% και 89.200 ψήφους και ο Χάρης  Δούκας με 21,41% και 64.490 ψήφους. Το παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα τηλεφωνήματα του Δούκα

Αν και κανείς δεν σκοπεύει να ζητήσει δημόσια στήριξη, καθώς θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα και κάνουν τις δικές τους αξιολογήσεις, άρχισε η προσέγγιση των υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκα εκτός κούρσας. Σύμφωνα με τις πηγές του newsIT, ο Χάρης Δούκας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους τέσσερις. Το μόνο ραντεβού που κλείστηκε μέχρι στιγμής είναι στη μία το μεσημέρι, στη Βουλή, με τον Παύλο Γερουλάνο, με τον οποίο τους χωρίζουν 858 ψήφοι που όμως ήταν αρκετοί για να μπει ο πρώτος στην τελική ευθεία και ο δεύτερος να μην τα καταφέρει αν και έκανε ένα τεράστιο άλμα από την πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό. Ο Δούκας σκοπεύει να του πει,  εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι πρόθεση του είναι να  «πάνε όλοι μαζί» την επόμενη μέρα και να συγκροτηθεί ένα επιτελικό κέντρο. Κυκλοφορούν μάλιστα σενάρια (που δύσκολα επιβεβαιώνονται) ότι μπορεί να του προτείνει τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς ο ίδιος είναι δήμαρχος Αθηναίων και όχι βουλευτής.

Τα τηλεφωνήματα του Νίκου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsIT επικοινώνησε μόνο με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο. Σήμερα στις 11.30 το πρωί στο γραφειο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή Θα έχουν τετ-α-τετ με τον πρώην υπουργό. Σε σχετική ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου, στην συνέντευξη που έδωσε στο  LIVENEWS στο MEGA, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε χαρακτηριστικά για τους συνυποψηφίους του που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου: «Για μένα πολιτική χωρίς ηθική, δεν είναι πολιτική. Τιμώ τους συνυποψηφίους μου γιατί έδωσαν πραγματικά έναν σημαντικό αγώνα, δεν υπάρχει παζάρι αλλά η ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί και θα είμαστε όλοι μαζί». Ανέφερε επίσης ότι θα ήθελε την αξιοποίηση όλων χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένους ρόλους. Ο Παύλος Γερουλάνος θα απαντήσει και στους δύο ότι επιμένει στη θέση του και δεν θα δηλώσει στήριξη σε κανέναν. Θέλει το ΠΑΣΟΚ να πάει ενωτικά.

Η Άννα

Όσον αφορά στην Άννα Διαμαντοπούλου, για την οποία εκφράστηκαν κάποια παράπονα ότι εάν δεν κατέβαινε ο Γερουλάνος θα βρισκόταν στους δύο που θα κριθούν στην δεύτερη Κυριακή, με το σκεπτικό ότι απευθύνονται στα ίδια εκλογικά ακροατήρια τα οποία μοιράστηκαν ανάμεσα στους δύο, θα κάνει δήλωση την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Οι πληροφορίες του newsIT αναφέρουν ότι δεν θα κατονομάσει ποιον υποψήφιο θα  υποστηρίξει. Αυτό υποστήριξε και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χάρη Δούκα. Θα παρουσιάσει όμως πολιτικές θέσεις με εκσυγχρονιστικό πρόσημο αρκετές από τις οποίες είναι ταυτόσημες με του Ανδρουλάκη με τον οποίον υπάρχει ανοιχτή γραμμή.

Αποχή

Υπάρχει μία ανησυχία όσον αφορά στην αποχή. Σε όλες τις εκλογές που έχουν Β’ γύρο και πολύ περισσότερο σε εσωκομματικές, υπάρχει ένας αριθμός ψηφοφόρων που όταν ο εκλεκτός τους βγαίνει εκτός κούρσας, δεν πηγαίνουν  ξανά στις κάλπες. Γι’ αυτό και κανένας από τους τέσσερις δεν φαίνεται ότι θα το κάνει, αν και στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ. Να θυμίσουμε την στήριξη του Νίκου Παππά στον Στέφανο Κασσελάκη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ πριν αρχίσουν να μαζεύονται τα μαύρα σύννεφα.

Debate …γιοκ!

Ένας από τους βασικούς κανόνες της πολιτικής επικοινωνίας είναι ότι ο πρώτος –  ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε καθαρή πρωτιά – εκείνο που πρέπει να αποφύγει μέχρι τις κρίσιμες κάλπες είναι να κάνει ένα λάθος που μπορεί να του στοιχίσει. Ο Χάρης Δούκας αν και θεωρήθηκε ότι στο debate με τον Κώστα Μπακογιάννη για το Δήμο της Αθήνας κέρδισε διότι απέκτησε την αναγνωρισιμότητα που δεν είχε, στο debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φάνηκε αμήχανος. Αν δεν έχασε, σίγουρα δεν βγήκε κερδισμένος. Είναι δεύτερος. Έχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να βρει συμμάχους. Ούτε κι εκείνος λογικά έχει σοβαρό κίνητρο για να πάει σε ένα debate που μπορεί να μην του βγει όπως θα το ήθελε.

Blame game

Παρόλα αυτά εμφανίζονται και οι δύο να ενδιαφέρονται. Πρώτος κατέθεσε αίτημα στην ΕΡΤ ο Χάρης Δούκας χωρίς μάλιστα προηγουμένως να μιλήσει με τον αντίπαλό του. Θετικός στο debate εμφανίστηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη του στον Νίκο Ευαγγελάτο. Θα συζητήσουν το φορμάτ είπε. Πληροφορίες του newsIT όμως αναφέρουν ότι ήδη άρχισαν και τα δύο επιτελεία να τραγουδούν το γνωστό άσμα του Μηλιώκα:

Αλλά δεν μπορώ εγώ…

Θυμίζω τους γνωστούς στίχους:
«Το Σάββατο μπορείς; Όχι, όχι
Το Σάββατο μπορείς;
όχι, όχι
Την Κυριακή μπορείς;
όχι, όχι
Παρασκευή μπορείς;
μπορώ, μπορώ
αλλά δεν μπορώ εγώ
Δεν μπορεί, δεν μπορεί
κάπου θα συναντηθούμε
Δεν μπορεί, δεν μπορεί
στο ίδιο σπίτι ζούμε..!»
Σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των μονομάχων για να συζητήσουν τους όρους, τις θεματικές, τους δημοσιογράφους που θα κάνουν τις ερωτήσεις και την ημερομηνία. Όσον αφορά στις θεματικές ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει αυστηρά τον όρο για μια σκληρή πολιτική ατζέντα διακυβέρνησης καθώς εκτιμά ότι οι κάλπες της 13ης Οκτωβρίου θα βγάλουν επόμενο πρωθυπουργό και όχι απλώς αρχηγό  τρίτου κόμματος οπότε ανάλογη πρέπει να είναι και η σύγκριση μεταξύ των δύο.

Αναζητείται η ημερομηνία!

Η ουσία είναι όμως ότι ημερομηνία για το debate δεν έχει βρεθεί. Αύριο Τετάρτη ο Χάρης Δούκας έχει δημοτικό συμβούλιο. Την Πέμπτη έχει ματς της Εθνικής που συγκεντρώνει μεγάλο τηλεοπτικό ενδιαφέρον. Και την Παρασκευή που προτείνει ο Δούκας δεν μπορεί ο Ανδρουλάκης διότι θέλει να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία με ομιλία του στην Θεσσαλονίκη. Αν λυθεί αυτό το δύσκολο σταυρόλεξο θα γίνει και debate. Αν όχι το πραγματικό θα διεξαχθεί στις κάλπες.

Πυρετός στα επιτελεία

Τα τηλεφωνήματα έχουν ανάψει, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις, δημοσκόποι και επικοινωνιολόγοι αναλύουν ποιοτικά στοιχεία και εκλογικά ακροατήρια και δίνουν στους μονομάχους, συμβουλές και οδηγίες για τα μηνύματα και τις περιφέρειες – στόχους όπου θα πρέπει να επενδύσουν τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα..

Η αριθμητική

Διαφορετική είναι και η αριθμητική την οποίαν χρησιμοποιούν. Ο Χάρης Δούκας θεωρεί ότι το 70%  θέλει την αλλαγή – να φύγει ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο ίδιος εκφράζει αυτό το αίτημα στο β γύρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στο LIVENEWS, ότι επειδή είναι και οι δύο  μηχανικοί  ξέρουν καλά μαθηματικά. «Η λογική αυτή (του Δούκα) νομίζω ότι κάνει ένα άλμα» τόνισε. «Στην ίδια περίπτωση, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το 80% του είπε ότι κακώς κατέβηκε υποψήφιος;» αναρωτήθηκε. Συνεργάτες του θύμισαν και το 14,19% που πήρε ο Χάρης Δούκας την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών αλλά την δεύτερη εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων. Η μάχη των μαχών μόλις αρχίζει.

Τους …βολεύει

Όσο κι αν το Μαξίμου κράτησε αποστάσεις αποφεύγοντας παρεμβάσεις και κριτική στην εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, εύλογο είναι να είχε ένα ενδιαφέρον και μέχρι σε ένα βαθμό ανησυχία, για τα πρόσωπα που θα πήγαιναν στον Β’ γύρο. Το δίδυμο Ανδρουλάκη – Δούκα φαίνεται ότι τους έφερε μία ανακούφιση. Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να έδωσε μία θεσμική απάντηση στη λογική ότι χρειάζεται ο τόπος μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση αλλά οι συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ εστιάζουν σε άλλα. Υποστηρίζουν ότι ο πήχης των προσδοκιών ήταν τελικά χαμηλός αφού στις εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρο το 2021, σε περίοδο πανδημίας το ΠΑΣΟΚ προσέλκυσε 270.000 ψηφοφόρους ενώ τώρα χωρίς πανδημία, με καλό καιρό και με πρόσωπα που θεωρούνταν ότι θα φέρουν έναν άλλο αέρα δυναμικής, έφτασαν μόλις τους 301.000. Ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου εκτιμούν ότι θα ασκούσαν μεγαλύτερη πολιτική πίεση στη ΝΔ. Για τον Ανδρουλάκη θεωρούν ότι είναι «μία από τα ίδια» και για τον Δούκα ότι «εκπροσωπεί έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Πώς έγινε το θαύμα στην Αττική Οδό

Τελικά η Αττική Οδός πέρασε ομαλά στο νέο παραχωρησιούχο, τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το πρωί της Κυριακής, ακριβώς στις 12 τη νύχτα, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση και ας γνώριζε πως χρειάζονταν ένα θαύμα για να τηρηθούν οι ασφυκτικότατες προθεσμίες. Επειδή αυτό μόνο αυτονόητο δεν ήταν, ότι δηλαδή θα γίνονταν σε λίγες μόλις ημέρες όσα αρχικά υπολογιζόταν να γίνουν σε πέντε μήνες, καλό είναι να θυμίσουμε ότι μέχρι πολύ πρόσφατα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γνώριζε ότι θα παραλάβει τον αυτοκινητόδρομο τον Φεβρουάριο του 2025. Σε κάθε περίπτωση, το θαύμα έγινε, κι ας χρειάστηκε να μην κοιμηθούν για κάποιες ημέρες αρκετά στελέχη του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ώστε να λυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα, που ξεκινούσε ενδεικτικά από τη στελέχωση των σταθμών διοδίων και έφτανε μέχρι τα φορολογικά. Πλάτη έβαλε, βέβαια, και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών από τη στιγμή που επελέγη ως βελτιστη λύση, προκειμένου και να εγγραφούν τα έσοδα (3,27 δισεκ. ευρώ) από τη νέα σύμβαση παραχώρησης στο φετινό προϋπολογισμό, να γίνει αστραπιαία η μεταβίβαση από τον έναν στον άλλο παραχωρησιούχο. Το εγχείρημα υπήρξε πρωτοφανές για την Ελλάδα αφού για πρώτη φορά εκπνέει μια τόσο σύνθετη σύμβαση παραχώρησης, αλλά και για την Ευρώπη.

Η έξοδος Metlen στις αγορές

Όπως έχει γράψει η στήλη, όσο θα πλησιάζουμε στις αμερικανικές εκλογές, τόσο πιο νευρικές θα γίνονται οι αγορές. Γι’ αυτό και η Metlen σπεύδει να βγει στις αγορές με πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ για την εξόφληση υφιστάμενου ομολόγου που λήγει στο τέλος του χρόνου. Βγαίνει 1,5 μήνα νωρίτερα στις αγορές για την εξόφληση του προηγούμενου ομολόγου, που είχε κουπόνι 2,5%, επειδή η σημερινή συγκυρία μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη. Η χρηματοοικονομική υγεία της εταιρείας, όπως προκύπτει από σειρά δείκτες για το δανεισμό, παρά τις μεγάλες επενδύσεις, της επιτρέπει να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπως έλεγαν χθες παράγοντες του ελληνικού ομίλου.

Ποιο υδρογόνο;

Οι αναγνώστες της στήλης δεν πρέπει να δηλώνουν έκπληκτοι από την απόρριψη της χρηματοδότησης της επένδυσης σε πράσινο υδρογόνο που σχεδίαζε στη Δυτική Μακεδονία η εισηγμένη στο NASDAQ ελληνική εταιρεία Advent. Από καιρό γράφουμε για τις δυσκολίες ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, τις παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου και οικονομικών διευθυντών, κ.α. Έκπληξη προκάλεσε όμως το ναυάγιο και της δεύτερης επένδυσης στη Δυτική Μακεδονία που είχε ενταχθεί στα περίφημα Εργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος. Μετά από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα δεν έχει ούτε μία επένδυση στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος στο υδρογόνο. Κατά τα λοιπά θα γίνουμε, και στο υδρογόνο, κόμβος!

Οι μαγικοί αριθμοί του νέου προϋπολογισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο προϋπολογισμός του 2024 προέβλεπε πως από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης θα απορροφήσουμε φέτος 3,6 δισεκ. ευρώ και μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαμε απορροφήσει γύρω στο 1,2 δισεκ. ευρώ μόνο, δηλαδή γύρω στα 150 εκατ. το μήνα. Άρα πρέπει να απορροφήσουμε άλλα 2,4 δισεκ. μέσα σε τρεις μήνες δηλαδή 800 εκατ. το μήνα! Το οικονομικό επιτελείο δεν πτοείται όμως! Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 προβλέπει πως τη νέα χρονιά θα κάνουμε απίστευτο ρεκόρ και θα φτάσουμε στα 450 εκατ. απορρόφηση για κάθε μήνα! Για το σύνολο του έτους προβλέπει απορροφήσεις 5,1 δισεκ. ευρώ. Δεν είναι κακό να είσαι αισιόδοξος στις ημέρες μας! Πρέπει όμως να είσαι και λίγο ρεαλιστής ειδικά όταν η σκληρή πραγματικότητα σε προσγειώνει!

Το Τυμπάκι Ηρακλείου γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες

Στο Τυμπάκι Ηρακλείου προσαιγιαλώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα στον κόσμο, το India – Europe – Xpress (IEX) μήκους άνω των 10.000 χιλιομέτρων που συνδέει την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη. Αποτελεί συνέχεια του υποβρυχίου καλωδίου IAX (India-Asia-Xpress) που συνδέει την Ινδία με τη Νοτιοανατολική Ασία και αποτελεί επένδυση στην οποία ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους είναι η Reliance Jio Infocomm Limited (Jio). H Jio ανήκει στον όμιλο Reliance, έναν από τους ισχυρότερους στην Ινδία που ελέγχει ο κροίσος Mukesh Ambani. Στους μετόχους περιλαμβάνεται και η China Mobile. Το ενδιαφέρον είναι πως στο Τυμπάκι δημιουργείται ο πρώτος κόμβος διεθνών καλωδίων στη Νότια Κρήτη καθώς μέχρι σήμερα τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια συγκεντρώνονται στα βόρεια του νησιού. Το σύστημα ΙΕΧ θα συνδεθεί με τον καλωδιακό σταθμό της Vodafone στην Κρήτη.

To άρθρο Επίθεση φιλίας των μονομάχων στους 4 – Debate για το debate με το τραγούδι του Μηλιώκα, SOS για αποχή, πώς έγινε το θαύμα στην Αττική Οδό, η έξοδος Metlen στις αγορές, οι επενδύσεις στο υδρογόνο που δεν θα γίνουν και οι μαγικοί αριθμοί του νέου προϋπολογισμού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button