Κόσμος

Επιστρέφει το X στη Βραζιλία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση λειτουργίας που είχε επιβληθεί στο X του Ίλον Μασκ, μετά την καταβολή υψηλών προστίμων και την συμμόρφωση της πλατφόρμας με το αίτημα διαγραφής λογαριασμών που κατηγορούνται για διάδοση παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, η πλατφόρμα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου κατέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5,1 εκατομμυρίων δολαρίων και συμφώνησε να διορίσει έναν τοπικό εκπρόσωπο, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της Βραζιλίας.

Ο Δικαστής Αλαξάντρ ντε Μοράες είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στην πλατφόρμα, που ανήκει στον Ίλον Μασκ, αφού είχε αρνηθεί να διαγράψει πολλά προφίλ που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας το 2022.

Μετά από μήνες διαμάχης με τις αρχές της Βραζιλίας, ο Μασκ απέλυσε το βραζιλιάνικο προσωπικό της εταιρείας στα τέλη Αυγούστου και έκλεισε το γραφείο του Χ στη Βραζιλία. «Η απόφαση να κλείσουμε τα γραφεία της Χ στη Βραζιλία ήταν δύσκολη», έγραψε τότε ο Μασκ, κατηγορώντας τις Αρχές της Βραζιλίας για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Αρκετές μέρες αργότερα, ο δικαστής Μοράες διέταξε να αποκλειστεί ολόκληρη η πλατφόρμα σε όλη τη χώρα. Πολλοί χρήστες μεταπήδησαν σε εναλλακτικούς ιστότοπους όπως το Bluesky και η ζήτηση για VPN (Virtual Proxy Networks) στη Βραζιλία εκτινάχθηκε στα ύψη.

Αλλά τον Σεπτέμβριο, η πλατφόρμα άρχισε να συμμορφώνεται με τις εντολές του δικαστηρίου σε μια προφανή αναστροφή.

Χθες, Τρίτη, το Χ ανακοίνωσε ότι είναι «περήφανο που επέστρεψε στη Βραζιλία». «Το να δώσουμε σε δεκάδες εκατομμύρια Βραζιλιάνους πρόσβαση στην απαραίτητη πλατφόρμα μας ήταν πρωταρχικής σημασίας σε όλη αυτή τη διαδικασία», έγραψε η ομάδα κυβερνητικών υποθέσεων της σε μια δήλωση.

Σκίτσο της Stellina Chen, Ταϊβάν

Related Articles

Back to top button