Υγεία

Επιστροφή ενοικίου, ενίσχυση συνταξιούχων, και δημόσιες επενδύσεις – Τι σημαίνουν τα μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ

«Αιφνιδιαστική» ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών- έφερε το υπερπλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο προϋπολογισμός το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. 

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα (22.4.2025) ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε λίγο αργότερα το οικονομικό επιτελείο σε συνέντευξη Τύπου, κινούνται σε τρεις άξονες και θα έχουν άμεση εφαρμογή εντός του 2025, αλλά και μόνιμο χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων και της ανάπτυξης. 

O κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τις τρεις βασικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ (με το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι κατά 5,4 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που προέβλεπε η εισηγητική έκθεση ενώ το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης να είναι κατά 4,9 δισ. ευρώ υψηλότερο), οι οποίες θα είναι μόνιμες και θα ισχύσουν από φέτος.

Η έμφαση δίνεται, όπως εξήγησε και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, για άλλη φορά, στην στήριξη της μεσαίας τάξης και στους ευάλωτους, ενώ δεν λησμονείται ο στόχος της επιτάχυνσης των επενδύσεων και έτσι και της ανάπτυξης. Συνολικά, όφελος θα δουν 2,7 εκατ. πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, όπως οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες και άτομα με αναπηρία. Επίσης, δίνεται σημαντική ώθηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο πρώτος άξονας των νέων μέτρων αφορά την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο, τηρουμένων αντίστοιχων εισοδηματικών κριτηρίων με εκείνων του προγράμματος Σπίτι Μου 2.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη στήριξη των συνταξιούχων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με μόνιμη παροχή 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, και ΑΜΕΑ.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην αύξηση 500 εκατ. ετησίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για δημόσια έργα και κοινωνικές δράσεις.

Επιστροφή ενοικίου στους 8 στους 10 ενοικιαστές – Αναλυτικά παραδείγματα

Η επιστροφή του ενοικίου την οποία εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα αφορά την κύρια ή φοιτητική εστία και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύουν, θα είναι τα ίδια με αυτά του προγράμματος Σπίτι μου 2 και θα βασίζονται στις φορολογικές δηλώσεις τις οποίες υποβάλλουν οι φορολογούμενοι αυτό το διάστημα. Επιστροφή ενοικίου θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τον Νοέμβριο οι 8 στους 10 ενοικιαστές, ή 948.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Αναλυτικά, το μέγιστο ποσό επιστροφής για κύρια κατοικία είναι 800 ευρώ, με επιπλέον 50 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο.

Για φοιτητική κατοικία το ανώτατο ποσό είναι 800 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • για τον άγαμο, το όριο ετησίως είναι τα 20.000 ευρώ.
  • για τον έγγαμο, 28.000 ευρώ χωρίς παιδιά.
  • για τον έγγαμο με παιδιά, το όριο ανέρχεται σε 28.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • για μονογονεϊκές οικογένειες, το ετήσιο εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 31.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

Η περιουσία σε ακίνητα των δικαιούχων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξημένη κατά 20.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Για την επιστροφή ενοικίου φοιτητικής κατοικίας, δεν τηρούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο, υπάρχει «κόφτης» καθώς η επιστροφή ενοικίου για κύρια μαζί με φοιτητική κατοικία δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.700 ευρώ, ενώ το ποσό της επιστροφής για δύο φοιτητικές κατοικίες δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.600 ευρώ.

Αναλυτικά παραδείγματα: 

Παρά το γεγονός πως μια οικογένεια μπορεί να εισπράττει επιστροφή και για κύρια και για φοιτητική κατοικία, το μέγιστο ποσό έχει «ταβάνι» στα 1.700 ευρώ.

  • Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενα παιδιά έχει ως μέγιστο ποσό επιστροφής τα 800 ευρώ σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου μόνο κύριας κατοικίας, σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου κύριας και φοιτητικής κατοικίας τα 1.650 ευρώ.
  • Οικογένεια με ένα εξαρτώμενο παιδί έχει ως μέγιστο ποσό επιστροφής τα 850 ευρώ σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου μόνο κύριας κατοικίας, σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου κύριας και φοιτητικής κατοικίας τα 1.650 ευρώ.
  • Οικογένεια με δύο εξαρτώμενα παιδιά έχει ως μέγιστο ποσό επιστροφής τα 900 ευρώ σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου μόνο κύριας κατοικίας, σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου κύριας και φοιτητικής κατοικίας τα 1.700 ευρώ, και στην περίπτωση πληρωμής ενοικίου δύο φοιτητικών κατοικιών τα 1.600 ευρώ.
  • Οικογένεια με τρία εξαρτώμενα παιδιά έχει ως μέγιστο ποσό επιστροφής τα 950 ευρώ σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου μόνο κύριας κατοικίας, σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου κύριας και φοιτητικής κατοικίας τα 1.750 ευρώ, και στην περίπτωση πληρωμής ενοικίου δύο φοιτητικών κατοικιών τα 1.600 ευρώ.
  • Οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά έχει ως μέγιστο ποσό επιστροφής τα 1.000 ευρώ σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου μόνο κύριας κατοικίας, σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου κύριας και φοιτητικής κατοικίας τα 1.800 ευρώ, και στην περίπτωση πληρωμής ενοικίου δύο φοιτητικών κατοικιών τα 1.600 ευρώ.
  • Οικογένεια με πέντε εξαρτώμενα παιδιά έχει ως μέγιστο ποσό επιστροφής τα 1.050 ευρώ σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου μόνο κύριας κατοικίας, σε περίπτωση πληρωμής ενοικίου κύριας και φοιτητικής κατοικίας τα 1.850 ευρώ, και στην περίπτωση πληρωμής ενοικίου δύο φοιτητικών κατοικιών τα 1.600 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, επιλέξιμο θα είναι το 80% των νοικοκυριών με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, πλην του άγαμου και του έγγαμου χωρίς παιδιά που τα όρια είναι σταθερά στα 20.000 ευρώ και 28.000 ευρώ, η ύπαρξη προστατευόμενων τέκνων αλλάζει τα όρια για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα,

  • Εάν ένας έγγαμος έχει ένα παιδί, τότε το όριο από 28.000 ευρώ διαμορφώνεται σε 32.000 ευρώ.
  • Εάν ένας έγγαμος έχει δύο παιδιά το όριο διαμορφώνεται στα 36.000 ευρώ.
  • Εάν ένας έγγαμος έχει τρία παιδιά το όριο διαμορφώνεται στα 40.000 ευρώ, κοκ

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι προσαρμογές των εισοδηματικών κριτηρίων για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

  • Μητέρα ή πατέρας με ένα παιδί, αντιμετωπίζει όριο 31.000 ευρώ
  • Μητέρα ή πατέρας με δύο παιδιά αντιμετωπίζει όριο 36.000 ευρώ
  • Μητέρα ή πατέρας με τρία παιδιά αντιμετωπίζει όριο 41.000 ευρώ, κοκ

Ενίσχυση της τρίτης ηλικίας και των ευάλωτων

Η δεύτερη κατηγορία ωφελούμενων από τα νέα μέτρα είναι οι συνταξιούχοι και τα ΑΜΕΑ καθώς έως τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους θα καταβάλλεται μόνιμο επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες με κριτήρια.

Ανάμεσα στη λίστα των δικαιούχων θα είναι:

  • Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και περιουσία έως 200.000 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 26.000 ευρώ για έγγαμους ή όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης και περιουσία έως 300.000 ευρώ.
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες (σ.σ. προβλέπονται ήδη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).
  • Δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ (χωρίς εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια)

Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, το κόστος διαμορφώνεται σε 360 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων φτάνει τα 1.440.734 άτομα.

Προς ΠΔΕ ρεκόρ το 2026

Η μεγαλύτερη σε μέγεθος παρέμβαση από τις 3 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά την ενίσχυση του ΠΔΕ, με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, κάτι που απαιτήσει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε την  ενίσχυση του ΠΔΕ φέτος κατά 2,75 δισ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη του συμπληρωματικό προϋπολογισμού των 500 εκατ. ευρώ, η αύξηση θα ανέλθει στα 3,25 δισ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε έργα υποδομών, αποκατάστασης συνεπειών από φυσικές καταστροφές και έργα κρατικής αρωγής, έργα περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων και συμπληρωματικές παρεμβάσεις.

Με την ανωτέρω αύξηση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις το ΠΔΕ του 2025 θα είναι το υψηλότερο της 15ετίας, στα 14,6 δισ. ευρώ, με το εθνικό σκέλος να αφορά σε 3,25 δισ. ευρώ, τα 6,45 δισ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, και το Ταμείο Ανάκαμψης σε 4,9 δισ. ευρώ.

Συνολικά η αύξηση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις αγγίζει το 9,6% σε σχέση με το 2024, ενώ το 2026 πάμε προς ένα γιγαντιαίο ΠΔΕ με επιπλέον αύξηση 16% σε σχέση με φέτος. Σημειώνεται πως από το 2020 και μετά η αύξηση του ΠΔΕ είναι της τάξης του 5 – 7% του ΑΕΠ ετησίως.

To άρθρο Επιστροφή ενοικίου, ενίσχυση συνταξιούχων, και δημόσιες επενδύσεις – Τι σημαίνουν τα μέτρα ελάφρυνσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button