Επτά νεκροί από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Υεμένη

Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ γύρω από την πρωτεύουσα της Υεμένης σκότωσαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν 29 κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν οι Χούθι τη Δευτέρα, αναφέροντας επίσης ότι κατέρριψαν ένα ακόμα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper.
Από την έναρξή της πριν από σχεδόν ένα μήνα, η εκτενής εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ στην Υεμένη έχει σκοτώσει πάνω από 120 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία για τα θύματα που δημοσίευσε τη Δευτέρα το διοικούμενο από το κίνημα Ανσαραλλάχ (Χούθι) Υπουργείο Υγείας της χώρας.
Πλατφόρμες που μεταδόθηκαν από το δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι al-Masirah των Χούθι έδειξαν πυροσβέστες να ρίχνουν νερό σε μια μαινόμενη πυρκαγιά που προκλήθηκε από τις αεροπορικές επιδρομές.
US warplanes launch three airstrikes south of the capital Sanaa, killing 7 and wounding 20 in a strike on a factory in Bani Matar District, according to the Yemeni Health Ministry. pic.twitter.com/OO5Gy9Hu4B
— The Cradle (@TheCradleMedia) April 13, 2025
Τα πλάνα φέρονται να προέρχονταν από ένα εργοστάσιο κεραμικών στη γειτονιά Μπάνι Ματάρ της πρωτεύουσας Σαναά. Το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press ανέφερε πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τι χτυπήθηκε.
Η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις, δεν αναγνώρισε τις επιδρομές. Αυτό ακολουθεί ένα μοτίβο για τη διοίκηση, η οποία πλέον έχει εξουσιοδότηση από τον Λευκό Οίκο να διεξάγει επιθέσεις κατά βούληση στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου.
Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει παράσχει καμία πληροφορία σχετικά με τους στόχους που έχουν πληγεί, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι έχουν διεξαχθεί πάνω από 200 επιθέσεις μέχρι στιγμής.
Οι Χούθι ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper πάνω από την επαρχία Χάτζα της Υεμένης, η οποία βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, στα σύνορα της χώρας με τη Σαουδική Αραβία.
Ο Ταξίαρχος Γιαχία Σαρία, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, περιέγραψε σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα την κατάρριψη ως την τέταρτη σε δύο εβδομάδες.
Ο Σαρία είπε ότι οι αντάρτες στόχευσαν το drone με «έναν τοπικά κατασκευασμένο πύραυλο». Οι Χούθι διαθέτουν πυραύλους εδάφους-αέρος, όπως τον ιρανικό πύραυλο γνωστό ως 358, ικανούς να καταρρίπτουν αεροσκάφη, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.
Το Ιράν αρνείται ότι εξοπλίζει τους αντάρτες, αν και όπλα κατασκευασμένα στην Τεχεράνη έχουν βρεθεί στο πεδίο της μάχης και σε θαλάσσιες αποστολές που κατευθύνονται στην Υεμένη για τους σιίτες αντάρτες Χούθι, παρά το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών.
Τα General Atomics Reapers, τα οποία κοστίζουν περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, μπορούν να πετούν σε υψόμετρα άνω των 12.000 μέτρων και να παραμένουν στον αέρα για πάνω από 30 ώρες. Έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο από τον αμερικανικό στρατό όσο και από τη CIA στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τώρα την Υεμένη.
Η CENTCOM δήλωσε ότι γνώριζε τις «αναφορές» για την κατάρριψη του drone, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Μια ανασκόπηση του Associated Press διαπίστωσε ότι η νέα επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πιο εκτεταμένη από αυτήν υπό τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς η Ουάσινγκτον μεταβαίνει από το να στοχεύει «αποκλειστικά σημεία εκτόξευσης» στο να στοχοποιεί υψηλόβαθμο προσωπικό και να ρίχνει βόμβες σε πόλεις.
Η νέα εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών ξεκίνησε αφού οι αντάρτες απείλησαν να αρχίσουν να στοχεύουν ξανά ισραηλινών συμφερόντων πλοία αφότου το Ισραήλ εμπόδισε την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Χούθι στόχευσαν περισσότερα από 100 εμπορικά πλοία με πυραύλους και drones, βυθίζοντας δύο από αυτά και σκοτώνοντας τέσσερις ναύτες από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Επίσης, εξαπέλυσαν επιθέσεις με στόχο αμερικανικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή για την υποστήριξη των βομβαρδισμών στην Υεμένη.
Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να έχει συνδέσει τις αεροπορικές επιδρομές της στους Χούθι με μια προσπάθεια να πιέσει το Ιράν για το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Με αυτό που κάνουμε με τους Χούθι και αυτό που κάνουμε στην περιοχή, έχουμε δείξει την ικανότητά μας να πάμε μακριά, να πάμε βαθιά και να φτάσουμε σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, την Κυριακή στο Fox News. «Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό. Αλλά αν χρειαστεί, θα το κάνουμε για να αποτρέψουμε μια πυρηνική βόμβα στα χέρια του Ιράν».
Ο Χέγκσεθ πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι το Ιράν… εξετάζει τι συμβαίνει στους Χούθι και συνειδητοποιεί ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό».
Διαβάστε ακόμα: