Κόσμος

Ερντογάν και Άσαντ κάνουν νύξη για αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν είναι αντίθετος στη συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Άσαντ για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το Middle East Monitor.

Η Τουρκία διέκοψε τις σχέσεις της με τη Συρία μετά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο το 2011 και υποστήριξε τους αντιπάλους που ήθελαν να ανατρέψουν τον Αλ Άσαντ.

Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει αρκετές διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον μαχητών που λέει ότι απειλούν την εθνική της ασφάλεια και έχει δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία όπου σταθμεύουν επί του παρόντος οι τουρκικές δυνάμεις.

Ωστόσο, εν μέσω μιας περιφερειακής εκστρατείας με πρωταρχικό στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία λέει επίσης ότι μπορεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Δαμασκό εάν σημειωθεί πρόοδος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία και την πολιτική διαδικασία.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για αναφορές ότι ο Αλ Άσαντ είπε ότι η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή σε πρωτοβουλίες εξομάλυνσης, εφόσον σέβεται την κυριαρχία της Συρίας και συμβάλλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός ενδέχεται να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των σχέσεων.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμβεί αυτό», πρόσθεσε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. «Ακριβώς όπως διατηρούσαμε τους δεσμούς μας πολύ ζωντανούς στο παρελθόν –κάναμε ακόμη και συνομιλίες μεταξύ των οικογενειών μας με τον κ. Άσαντ– είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν (να πούμε) ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά στο μέλλον. Μπορεί να συμβεί.»

Τον Απρίλιο του 2023, οι διευθυντές πληροφοριών του Ιράν, της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν συνομιλίες ως μέρος των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση των τουρκοσυριακών σχέσεων μετά από χρόνια εχθρότητας.

Related Articles

Back to top button