Κόσμος

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής «clade 1b»

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής «clade 1b»

Κρούσμα του νέου στελέχους της mpox (ευλογιά των πιθήκων), «clade 1b» βρέθηκε στη Γερμανία στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία, Robert Koch.

Οι αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον ασθενή ή τις συνθήκες μόλυνσης από την ευλογιά των πιθήκων αλλά διαβεβαίωσαν πως ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών της Γερμανίας είναι μικρός, σύμφωνα με το iatropedia.

Η μετάδοση της mpox απαιτεί «στενή φυσική επαφή», υπενθύμισε το Ινστιτούτο.

Τον Αύγουστο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η εξάπλωση του ιού mpox συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο -για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια- έπειτα από το ξέσπασμα της νόσου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που εξαπλώθηκε και σε γειτονικές χώρες.

Η πρώτη ένδειξη εξάπλωσής της εκτός της αφρικανικής ηπείρου υπήρξε στις 15 Αυγούστου όταν αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής της mpox που εντοπίστηκε σε χώρα εκτός Αφρικής και συγκεκριμένα στη Σουηδία.

Η Mpox, που προηγουμένως ονομαζόταν »ευλογιά των πιθήκων», είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων, προκαλώντας πυρετό, μυϊκό πόνο και δερματικές βλάβες.

Εδώ και αρκετούς μήνες, ένα νέο ξέσπασμα έχει επηρεάσει την Αφρική, με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης να βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μπουρούντι και στη Νιγηρία.

Εμφανίζονται δύο ταυτόχρονες επιδημίες, μία που προκαλείται από το στέλεχος clade 1 στην Κεντρική Αφρική και επηρεάζει κυρίως παιδιά και μία άλλη από τη νέα παραλλαγή, το στέλεχος 1b, η οποία επηρεάζει ενήλικες σε άλλη περιοχή, στα ανατολικά της ΛΔΚ και σε γειτονικές χώρες.

Συνολικά 42.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αφρική από τον Ιανουάριο και περίπου 1.100 άνθρωποι πέθαναν από mpox, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία υγείας της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία προειδοποίησε ότι η επιδημία κινδυνεύει να τεθεί «εκτός ελέγχου» αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο.

Πηγή: Iatropedia.gr

To άρθρο Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα της νέας παραλλαγής «clade 1b» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button