Ζαχάροβα: Η αντιπυραυλική ασπίδα στην Πολωνία στόχος του ρωσικού στρατού
Η αμερικανική βάση πυραυλικής άμυνας κοντά στις ακτές της Βαλτικής στην Πολωνία, που εγκαινιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου, θεωρείται εδώ και καιρό στόχος προτεραιότητας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Δεδομένου του επιπέδου των απειλών από τέτοιες δυτικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η βάση πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία έχει από καιρό συμπεριληφθεί στους στόχους προτεραιότητας για πιθανή εξουδετέρωση. Εάν είναι απαραίτητο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα προηγμένων όπλων», τόνισε η Ρωσίδα διπλωμάτης.
#MariaBriefing#Zakharova #Russia #Ukraine️
Maria Zakharova’s complete 21 November Ministry of Foreign Affairs press briefing.
Revoiced into English. Usual short excerpt from Russian News to follow in a day or so.
RT – 1 hr 48 mins pic.twitter.com/zngBQ5eVvq
— Maria Zakharova (Commentary) (@_MariaZakharova) November 21, 2024
Εδώ και μία δεκαετία, όπως τόνισε κ.Ζαχάροβα, και αγνοώντας τις εύλογες ρωσικές ανησυχίες, η βάση πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία, είναι σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Μόσχας. «Προετοιμάζουμε την απάντησή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια ακόμα κατάφωρα προκλητική κίνηση που αποτελεί συνέχεια «μιας σειράς βαθιά αποσταθεροποιητικών ενεργειών από τους Αμερικανούς και τους βορειοατλαντικούς συμμάχους τους».
«Αυτή η κίνηση ευθυγραμμίζεται με τη μακροχρόνια και καταστροφική πρακτική προώθησης της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τη στρατηγική σταθερότητα. Σε συνδυασμό με άλλα επιζήμια στρατιωτικοπολιτικά και στρατιωτικοτεχνικά μέτρα που στοχεύουν στην προβολή της ισχύος των ΗΠΑ χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το έδαφός τους για να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία και άλλες πυρηνικές δυνάμεις, αυτό αναπόφευκτα αυξάνει τους στρατηγικούς κινδύνους και, κατά συνέπεια, ανεβάζει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το συγκρότημα πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία
Η κατασκευή της εγκατάστασης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζίκοβο της Πολωνίας ξεκίνησε το 2016, με το κόστος να ανέρχεται σε 850 εκατομμύρια δολάρια για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εγκατάσταση τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023 και στη συνέχεια παραδόθηκε στο ΝΑΤΟ. Μετά τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024, η συμμαχία ανακοίνωσε την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα του συγκροτήματος Aegis Ashore στην Πολωνία.
Η εγκατάσταση Aegis Ashore αποτελεί μέρος του προγράμματος EPAA (European Phased Adaptive Approach) για τη σταδιακή ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Το πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης πλοία εξοπλισμένα με ραντάρ Aegis με έδρα τη Ρότα της Ισπανίας, έναν σταθμό ραντάρ AN/TPY-2 στην Τουρκία (σε επιφυλακή από το 2011) και μια άλλη εγκατάσταση στη βάση Ντεβεσλού στη Ρουμανία.
Καταστροφικές οι συνέπειες εμφάνισης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία
Η ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, σηματοδοτώντας την επίσημη είσοδο της Συμμαχίας στην επίθεση κατά της Ρωσίας, πρόσθεσε η κ. Ζαχάροβα.
«Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Ίσως δεν τους έχει περάσει από το μυαλό ότι η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή της Συμμαχίας στον πόλεμο κατά της χώρας μας. Τους έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την υδρόγειο», παρατήρησε, σχολιάζοντας την έκκληση του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάχκνα για αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Europe must be ready to send troops to secure a Russia-Ukraine peace deal brokered by Trump, says Estonian FM Margus Tsahkna @Tsahkna. NATO membership for Kyiv is ideal, but ‘boots on the ground’ might be the next best option. Estonia urges Europe to boost defense spending.… pic.twitter.com/YNBxnBq6WO
— Andrii Naumov (@Naumov_Andrii) November 20, 2024
Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, ο Εσθονός υπουργός υποκινεί άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν σε ένα εγχείρημα που «αναπόφευκτα θα αποτύχει». «Ανεβάζουν την ένταση, τροφοδοτώντας τις συγκρούσεις με τις ζωές Ουκρανών πολιτών – κάτι στο οποίο είναι πολύ έμπειροι», σημείωσε η διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας ότι η Εσθονία, μαζί με άλλα έθνη της Βαλτικής έχει ταχθεί στις γραμμές του ΝΑΤΟ και συνεχίζει να κάνει «επιθετικές, εμπρηστικές και μιλιταριστικές δηλώσεις εναντίον της Ρωσίας με ξεκάθαρα εθνικιστική χροιά».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι αυτά που εμποδίζουν ενεργά το καθεστώς του Κιέβου να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Εκείνοι που επευφημούν και επικροτούν τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας από το καθεστώς του Κιέβου για τι είδους συμφωνίες μιλάνε;» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτες ενέργειες» που στόχο έχουν να προκαλέσουν «όπως όλα όσα κάνει η Βορειοατλαντική Συμμαχία»,