Κόσμος

WaPo: Ο ισραηλινός στρατός έχει προκαλέσει βαρύτατη κρίση εκτοπισμού στη Δυτική Όχθη

Η παρατεταμένη ισραηλινή επίθεση έχει εκτοπίσει βίαια δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν ότι η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που εμποδίζονται από τους ισραηλινούς περιορισμούς και τις ελλείψεις χρηματοδότησης, αγωνίζονται να παράσχουν βοήθεια, ανέφερε η Washington Post.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την πολεμική του μηχανή στη Δυτική Όχθη τον Ιανουάριο, αναπτύσσοντας στρατεύματα, τανκς και τεθωρακισμένες μπουλντόζες με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Η επίθεση ξεκίνησε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις διέλυσαν δρόμους, κατεδάφισαν σπίτια και απαγόρευσαν στους κατοίκους να επιστρέψουν.

Ο μεγαλύτερος εκτοπισμός από την κατοχή του 1967

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η επιχείρηση έχει εκτοπίσει βίαια περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από προσφυγικούς καταυλισμούς και τις γύρω κοινότητες στην Τζενίν και στην Τουλκαρέμ. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατεδάφισαν ή προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και κτίρια κατοικιών, όπως αναφέρουν ο ΟΗΕ, οι τοπικές αρχές, βίντεο και μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων.

Μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού ξηλώνει οδοστρώματα στην Τζενίν

Η κλίμακα του εκτοπισμού είναι άνευ προηγουμένου από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης το 1967, τόνισε ο Ρόλαντ Φρίντριχ, διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στην περιοχή.

Σημείωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη -περίπου 900.000 άνθρωποι- είναι επίσημα εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες, ενώ οι οικογένειές τους έχουν εγκαταλείψει ή έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948 που οδήγησε στην ίδρυση του ισραηλινού κράτους.

Το δημοσίευμα της WaPo ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές, υποστηριζόμενες από δωρητές και διεθνείς οργανισμούς, έχουν τοποθετήσει χιλιάδες από τους πιο ευάλωτους κατοίκους σε προσωρινά καταφύγια και παρείχαν επείγουσα βοήθεια. Ωστόσο, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ, οι συνεχείς κίνδυνοι για την ασφάλεια και οι ελλείψεις χρηματοδότησης περιορίζουν σοβαρά την ικανότητά τους να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Η οικονομική στήριξη για τα καταφύγια είναι επίσης επικίνδυνα χαμηλή.

«Αυτή θεωρείται μια ανώμαλη κρίση», ανέφερε ο Μοχάμαντ Σαμπάγχ, επικεφαλής της Επιτροπής Λαϊκών Υπηρεσιών στον καταυλισμό της Τζενίν. «Αυτή είναι μια νέα καταστροφή για τον καταυλισμό της Τζενίν».

Σε διαφορετικά περιστατικά, δύο γυναίκες πυροβολήθηκαν στα πόδια ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στον καταυλισμό, σύμφωνα με τον Μαχμούντ αλ-Σααντί, διευθυντή της Εταιρείας της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζενίν.

Στα όριά τους οι παλαιστινιακές αρχές

Η Washington Post σημείωσε ότι πολλοί εκτοπισμένοι κάτοικοι έχουν αποφύγει να πάρουν το ρίσκο να επιστρέψουν. Αντίθετα, επιβιώνουν με βοήθεια, που παρέχεται κυρίως από τοπικά ιδρύματα και δωρητές. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν, μια από τις φτωχότερες περιοχές της Δυτικής Όχθης, υπέφερε ήδη από υψηλή ανεργία και εκτεταμένη φτώχεια πριν από την τελευταία κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας.

Εν τω μεταξύ, οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Όχθης και η με έδρα τη Ραμάλα Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζουν σοβαρούς οικονομικούς περιορισμούς που τις καθιστούν ανεπαρκείς για να χειριστούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι πέρα ​​από τις δυνατότητές μας», εξέφρασε ο δήμαρχος Τζενίν, Μοχάμαντ Τζαράρ.

Η Επιτροπή Λαϊκών Υπηρεσιών και ο με έδρα τις ΗΠΑ μη κερδοσκοπικός οργανισμός World Central Kitchen διανέμουν περίπου 9.000 γεύματα καθημερινά, σύμφωνα με τον Σαμπάγχ. Ωστόσο, αυτό επαρκεί για λιγότερους από τους μισούς εκτοπισμένους, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Τζενίν και τις γύρω αγροτικές περιοχές.

Με κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την κοινωνία των πολιτών και τον προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, η επιτροπή έχει νοικιάσει κενές φοιτητικές εστίες στο κοντινό Αραβοαμερικανικό Πανεπιστήμιο για να στεγάσει 450 από τις πιο ευάλωτες οικογένειες, με κόστος έως και 40.000$ το μήνα, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, και αυτός ο χώρος είναι πλέον πλήρης και οι οικονομικοί πόροι μειώνονται. Οι δωρεές από τους ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων θα καλύψουν το ενοίκιο των κοιτώνων για ορισμένες οικογένειες μέχρι τον Ιούνιο, αλλά για άλλες, η χρηματοδότηση μπορεί να εξαντληθεί εντός ημερών, είπε ο δήμαρχος. Οι οικογένειες που στεγάζονται αυτή τη στιγμή σε κέντρο τυφλών θα αναγκαστούν σύντομα να φύγουν, πρόσθεσε.

Χωρίς επείγουσα παρέμβαση, «ίσως αυτοί οι άνθρωποι καταλήξουν στους δρόμους», σχολίασε ο Σαμπάγχ.

Σε περιβάλλον ισραηλινών περιορισμών οι προσπάθειες της UNRWA

Η UNRWA, η οποία παρέχει βοήθεια σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες από την ίδρυσή της το 1949, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ο κύριος ανθρωπιστικός φορέας για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Ο οργανισμός έχει εκδώσει επείγουσα χρηματική βοήθεια σε χιλιάδες πληγείσες οικογένειες, έχει δημιουργήσει τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης και έχει ανοίξει κινητές κλινικές και κέντρα υγείας έκτακτης ανάγκης για όσους εξαρτιόνταν προηγουμένως από τις υπηρεσίες της UNRWA που παρέχονταν στους καταυλισμούς.

Ωστόσο, νέοι ισραηλινοί νόμοι εμποδίζουν ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητές του. Ένας νόμος απαγορεύει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους να επικοινωνούν με το προσωπικό της UNRWA, καθιστώντας δύσκολη τη συνεργασία με τον στρατό, όταν στρατιώτες κάνουν επιδρομές στις εγκαταστάσεις του οργανισμού στη Δυτική Όχθη, εξήγησε ο Φρίντριχ. Επιπλέον, το προσωπικό της UNRWA έχει αντιμετωπίσει παρενόχληση από Ισραηλινούς στρατιώτες στα σημεία ελέγχου.

Πέρα από τους οικονομικούς περιορισμούς, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρούς περιορισμούς πρόσβασης λόγω αυξανόμενου αριθμού ισραηλινών σημείων ελέγχου και οδοφραγμάτων, αντιπαραθέσεων με στρατιώτες και εποίκους και ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια που σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν βλάψει την ανθρωπιστική υποδομή, σύμφωνα με ανθρωπιστικούς οργανισμούς και έκθεση του Φεβρουαρίου από μια συμμαχία ΜΚΟ.

Από τότε που ξεκίνησε η επίθεση, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν 200 κτίρια κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, η οποία επικαλείται πηγές ασφαλείας.

Αυτόν τον μήνα, οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν εντολές κατεδάφισης για περίπου 90 επιπλέον κτίρια, μια κίνηση που ο δήμαρχος της πόλης προειδοποίησε ότι θα αφήσει άστεγες άλλες 300 οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ενδέχεται να παραμείνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς έως και ένα χρόνο.

(Πηγές: Al Mayadeen, Washington Post)

Related Articles

Back to top button