Ηνωμένο Βασίλειο: Το «φάντασμα» της Τρας πλανάται πάνω από τον Στάρμερ
Αυξάνεται η πίεση σε βάρος της κυβέρνησης των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των βρετανικών κρατικών ομολόγων αποτελεί καμπανάκι για την οικονομία.
Η ανησυχία στις αγορές πήρε μεγάλες διαστάσεις αυτή την εβδομάδα λόγω των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού στη Βρετανία και τα σχέδια των Εργατικών σε σχέση με τις κρατικές δαπάνες. Οι αποδόσεις των ομολόγων Gilt της Βρετανίας ξεπέρασαν σήμερα (8.01.25) τα κορυφαία επίπεδα πολλών δεκαετιών, με το 10ετές επιτόκιο να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και την απόδοση του 30ετούς στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι τάσεις αυτές επιδεινώθηκαν χάρη στις παρόμοιες ανησυχίες που αναβλύζουν στις ΗΠΑ σχετικά με τις πολιτικές του επερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των φόρων και την επιβολή δασμών.
Κατά μία έννοια, οι κινήσεις αυτές αποτελούν το αποκορύφωμα του γεγονότος ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο συμπυκνώνονται όλα τα χειρότερα σενάρια για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή: επίμονες πιέσεις στις τιμές, διόγκωση του δημόσιου χρέους και χλιαρή οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, κινδυνεύει από τους δασμούς που υποσχέθηκε ο Τραμπ – ακόμη και αν ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι επηρεάζεται λιγότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές της περιοχής.
Ο Marcus Jennings, στρατηγικός αναλυτής στην Schroders δήλωσε πως «οι επενδυτές ανησυχούν για ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον».
Οι μετοχές και η λίρα έχουν επίσης υποστεί πλήγμα. Ο δείκτης FTSE 250, ο οποίος παρακολουθεί τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, υποχώρησε κατά 1,9%, περισσότερο από τον Αύγουστο. Το βρετανικό νόμισμα πλησιάζει το 1,23 δολάριο, το πιο αδύναμο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.
Εκτός του ότι προκαλεί σημαντικές απώλειες στους κατόχους ομολόγων, η αύξηση των αποδόσεων αποτελεί επίσης πρόβλημα για τους αξιωματούχους: Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Βρετανίδας ΥΠΟΙΚ, Ρέιτσελ Ριβς σημαίνουν ότι, εάν οι αποδόσεις παραμείνουν αυξημένες, θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει τους φόρους ή να μειώσει τις δαπάνες.
«Αυτό μοιάζει με ένα είδος αργής καύσης που ισοδυναμεί με αυτό που συνέβη την εποχή του προϋπολογισμού της Liz Truss» (δηλαδή της τέως πρωθυπουργού των Βρετανών Συντηρητικών), δήλωσε ο Neil Birrell, επικεφαλής επενδύσεων στην Premier Miton Investors. «Φτάνουμε στο σημείο όπου οι αγορές λένε ότι δεν λειτουργεί. Δεν μπορείς να αυξήσεις αυτό το επίπεδο φόρων και να κάνεις τέτοιου είδους περικοπές δαπανών και να πιστεύεις ότι αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη».
Ο τρόπος με τον οποίο οι απώλειες στην αγορά ομολόγων πήραν γρήγορα διαστάσεις χιονοστιβάδας αυτή την εβδομάδα χωρίς προφανή καταλύτη δίνει μια αίσθηση του πόσο εύθραυστο είναι το κλίμα στην αγορά. Το γεγονός ότι η άνοδος των επιτοκίων ήρθε παράλληλα με την πτώση της στερλίνας εκνεύρισε επίσης τους συναλλασσόμενους. Συνήθως, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ενισχύουν τις τιμές των νομισμάτων.
«Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι κρίσης, αυτό είναι δυνητικά ένδειξη απεργίας αγοραστών και πιθανής φυγής κεφαλαίων», δήλωσε ο Mike Riddell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International.
Οι traders δήλωσαν ότι είναι απίθανο οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου να ακολουθήσουν την ίδια πορεία με το 2022, όταν η Liz Truss παρουσίασε έναν ατυχή προϋπολογισμό. Οι επενδυτικές στρατηγικές με βάση το παθητικό που βρέθηκαν στο επίκεντρο εκείνης της αναταραχής πρέπει τώρα να διατηρούν μεγαλύτερα αποθέματα μετρητών, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα μιας νέας κρίσης ρευστότητας. Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BOE) αναπτύσσει επίσης μια διευκόλυνση επαναγοράς που θα επιτρέψει σε αυτά τα κεφάλαια να αντλήσουν μετρητά σε περίπτωση μελλοντικών αναταράξεων.
Μεγάλο μέρος των κινήσεων αντανακλά επίσης την τοποθέτηση και όχι τα θεμελιώδη μεγέθη, με τις υψηλότερες αποδόσεις που είναι διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσελκύουν πολλούς επενδυτές. Η στερλίνα ήταν το μόνο νόμισμα της G10 στο οποίο τα αμοιβαία κεφάλαια με μόχλευση είχαν καθαρή θέση αγοράς έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων για την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζονται επιρρεπείς σε τέτοιες ξαφνικές κρίσεις υποδηλώνει μια αδυναμία που είναι πιθανό να αποτρέψει τους διεθνείς επενδυτές. Παρά τις όποιες διαφορές με το σήμερα, οι μνήμες της κρίσης του 2022 σε χρυσό είναι ακόμη νωπές και οι οικονομικές προκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν άλυτες.
«Αναρίθμητοι παράγοντες συνέβαλαν στο τέντωμα προς τα πάνω, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών των Εργατικών για τις δαπάνες, του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλότερων αμερικανικών επιτοκίων και των πιέσεων στην προσφορά», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING με επικεφαλής τον Michiel Tukker. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε ότι οι αποδόσεις των χρυσών αποδόσεων θα διαμορφωθούν χαμηλότερα αργότερα μέσα στο έτος, αλλά όσο αυτοί οι παράγοντες παραμένουν, η αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο».
To άρθρο Ηνωμένο Βασίλειο: Το «φάντασμα» της Τρας πλανάται πάνω από τον Στάρμερ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .