Κόσμος

ΗΠΑ: Δασμοί έως και 3.521% σε ασιατικά ηλιακά πάνελ

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή δασμών έως και 3.521% στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αυτό έρχεται μετά από έρευνα που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, όταν αρκετοί μεγάλοι Αμερικανοί παραγωγοί ηλιακού εξοπλισμού ζήτησαν από την κυβέρνηση του τότε προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να προστατεύσει τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ.

Οι προτεινόμενοι δασμοί – που στοχεύουν εταιρείες στην Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ – αποτελούν απάντηση σε ισχυρισμούς για επιδοτήσεις από την Κίνα και το ντάμπινγκ αθέμιτα φθηνών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ.

Διαφορετική κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, αναμένεται να λάβει τελική απόφαση για τους νέους δασμούς τον Ιούνιο.

Οι αντισταθμιστικοί δασμοί και οι δασμοί αντιντάμπινγκ, όπως περιγράφονται αυτοί οι δασμοί, ποικίλλουν μεταξύ των εταιρειών και των χωρών στις οποίες κατασκευάζονται τα προϊόντα τους.

Ορισμένοι εξαγωγείς ηλιακού εξοπλισμού στην Καμπότζη αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους δασμούς του 3.521% λόγω αυτού που επικρίθηκε ως έλλειψη συνεργασίας με την έρευνα του Υπουργείου Εμπορίου.

Τα προϊόντα που κατασκευάζονται στη Μαλαισία από τον Κινέζο κατασκευαστή Jinko Solar αντιμετώπισαν μερικούς από τους χαμηλότερους δασμούς, λίγο πάνω από 41%.

Μια άλλη εταιρεία με έδρα την Κίνα, η Trina Solar, αντιμετωπίζει δασμούς 375% για τα προϊόντα που κατασκευάζει στην Ταϊλάνδη.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές κινεζικές εταιρείες έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους στη Νοτιοανατολική Ασία σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την έναρξη της πρώτης θητείας του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τα ευρήματα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από την Επιτροπή Εμπορίου της Αμερικανικής Συμμαχίας για την Κατασκευή Ηλιακών Συστημάτων – μια ομάδα κατασκευαστών που κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεκινήσει την έρευνα.

«Αυτή είναι μια αποφασιστική νίκη για την αμερικανική βιομηχανία και επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε εδώ και καιρό: ότι οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας με έδρα την Κίνα έχουν εξαπατήσει το σύστημα», δήλωσε ο Τιμ Μπράιτμπιλ, επικεφαλής σύμβουλος της Συμμαχίας.

Το 2023, η Αμερική εισήγαγε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλιακό εξοπλισμό από τις τέσσερις χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ.

Ενώ οι προγραμματισμένοι δασμοί είναι πιθανό να βοηθήσουν τους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ των ΗΠΑ, θα μπορούσαν επίσης να σημάνουν επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που έχουν επωφεληθεί από τη διαθεσιμότητα φθηνότερων ηλιακών προϊόντων.

Οι δασμοί θα επιβληθούν επιπλέον άλλων δασμών που έχουν ήδη επιβληθεί από την κυβέρνηση Τραμπ.

Οι προγραμματισμένοι δασμοί ανακοινώθηκαν λίγες μέρες αφότου ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη.

Το ταξίδι είχε ως στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς με την περιοχή και να ενθαρρύνει αυτά τα έθνη να αντισταθούν σε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «μονομερή εκφοβισμό» από τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει μέχρι στιγμής επιβάλει δασμούς έως και 145% στις εισαγωγές από την Κίνα. Άλλες χώρες αντιμετωπίζουν τώρα έναν γενικό δασμό των ΗΠΑ ύψους 10% μέχρι τον Ιούλιο.

Η κυβέρνησή του δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όταν οι νέοι δασμοί προστεθούν στους υπάρχοντες, οι δασμοί σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να φτάσουν το 245%.

Η Κίνα αντέδρασε με φόρο 125% στα προϊόντα από τις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να «πολεμήσει μέχρι τέλους».

Διαβάστε ακόμα:

Related Articles

Back to top button