Κόσμος

ΗΠΑ: Εξοπλιστικό πακέτο αξίας 2 δισ. δολαρίων προς την Ταϊβάν

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν ένα πιθανό πακέτο πώλησης όπλων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, το οποίο περιλαμβάνει την παράδοση για πρώτη φορά ενός προηγμένου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας που έχει δοκιμαστεί σε μάχη στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να παρέχουν στην Ταϊβάν στρατιωτικό εξοπλισμό, παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών, παρά τις συνεχείς αντιδράσεις της Κίνας.

Η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική πίεση εναντίον της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ενός νέου γύρου πολεμικών παιχνιδιών γύρω από το νησί την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη φορά που το κάνει αυτό από τότε που ο Lai Ching-te ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Ταϊβάν τον Μάιο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια του Πενταγώνου δήλωσε ότι η νέα πώληση αποτελείται από πυραυλικά συστήματα και συστήματα ραντάρ αξίας 1,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτιμώμενης αξίας 828 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος ανάδοχος για το πυραυλικό σύστημα θα είναι η RTX Corp, δήλωσε το Πεντάγωνο.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση εξυπηρετεί τα εθνικά, οικονομικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες του αποδέκτη να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του και να διατηρήσει μια αξιόπιστη αμυντική ικανότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας του αποδέκτη και θα βοηθήσει στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, της στρατιωτικής ισορροπίας και της οικονομικής προόδου στην περιοχή

Η πώληση του πυραυλικού συστήματος αφορά τρία συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) που περιλαμβάνει τους προηγμένους πυραύλους επιφανείας-αέρος AMRAAM Extended Range, προστίθεται.

Το σύστημα NASAMS έχει δοκιμαστεί σε μάχη στην Ουκρανία και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων αεράμυνας που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν στην Ταϊβάν, καθώς η ζήτηση για το σύστημα αυξάνεται.

Αμερικανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι το NASAMS είναι ένα νέο όπλο για την Ταϊβάν, με την Αυστραλία και την Ινδονησία να είναι οι μόνες άλλες στην περιοχή που το χρησιμοποιούν σήμερα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν χαιρέτισε την ανακοίνωση, σημειώνοντας την «αποδεδειγμένη» χρήση του NASAMS στην Ουκρανία και λέγοντας ότι θα βοηθήσει τις δυνατότητες αεράμυνας της Ταϊβάν απέναντι στους συχνούς στρατιωτικούς ελιγμούς της Κίνας.

Ο στρατός της Ταϊβάν ενισχύει τους εξοπλισμούς του στα πλαίσια της ολοένα και αυξανόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής δικών του υποβρυχίων για την υπεράσπιση ζωτικών θαλάσσιων γραμμών εφοδιασμού.

Η Κίνα καταγγέλλει τον Λάι ως «αυτονομιστή» και έχει απορρίψει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για συνομιλίες. Ο Λάι απορρίπτει τις αξιώσεις του Πεκίνου για κυριαρχία, λέγοντας ότι «μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του».

Η κυβέρνηση της Κίνας συνέχισε το Σάββατο τις επιθέσεις της κατά του Λάι, καταγγέλλοντας τα σχόλια που έκανε την Παρασκευή σε ένα ευαίσθητο νησί της πρώτης γραμμής για το πώς καμία «εξωτερική δύναμη» δεν μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ταϊβάν.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ‘ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Το μέλλον της Ταϊβάν βρίσκεται στην πλήρη επανένωση της μητέρας πατρίδας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας.

Η Ταϊβάν είναι ένα νησί στα νοτιοανατολικά της ηπειρωτικής Κίνας το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς ημιανεξαρτησίας το οποίο προέκυψε μετά το πέρας του Κινεζικού Εμφυλίου, όταν η ηττημένη εθνικιστική κυβέρνηση της Κουονμιτάνγκ κατέφυγε στο νησί. Έκτοτε στηρίζεται από τις ΗΠΑ στα πλαίσια της θαλάσσιας περικύκλωσης της Κίνας.

Related Articles

Back to top button