ΗΠΑ και Ισραήλ καταδικάζουν την απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

Αντιδράσεις σε Ισραήλ και ΗΠΑ και χαμόγελα στον υπόλοιπο πλανήτη προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν πως η Γαλλία θα επισημοποιήσει την απόφασή της να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Σύμφωνα με την ιστορική της δέσμευση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης», έγραψε ο Μακρόν στο X, προκαλώντας την οργή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου που έκανε λόγο για κίνηση που «επιβραβεύει την τρομοκρατία και ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ακόμη ενός εντολοδόχου του Ιράν, όπως ακριβώς έγινε η Γάζα».
Consistent with its historic commitment to a just and lasting peace in the Middle East, I have decided that France will recognize the State of Palestine.
I will make this solemn announcement before the United Nations General Assembly this coming September.… pic.twitter.com/VTSVGVH41I
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 24, 2025
«Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα παλαιστινιακό κράτος θα αποτελούσε ορμητήριο για τον αφανισμό του Ισραήλ – όχι για να ζήσει ειρηνικά δίπλα του. Ας είμαστε ξεκάθαροι: οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν ένα κράτος δίπλα στο Ισραήλ, επιδιώκουν ένα κράτος αντί του Ισραήλ», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατζ, χαρακτήρισε επίσης την κίνηση ως «ντροπή και παράδοση στην τρομοκρατία», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την ίδρυση μιας «παλαιστινιακής οντότητας που θα βλάπτει την ασφάλειά του και θα θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή του».
We strongly condemn President Macron’s decision to recognize a Palestinian state next to Tel Aviv in the wake of the October 7 massacre. Such a move rewards terror and risks creating another Iranian proxy, just as Gaza became.
A Palestinian state in these conditions would be a…
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) July 24, 2025
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάρκο Ρούμπιο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «απορρίπτει κατηγορηματικά» το σχέδιο του Παρισιού, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην επερχόμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που θα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους. Σε ανάρτησή του στο X αργά την Πέμπτη, ο Ρούμπιο έκανε λόγο για «απερίσκεπτη απόφαση» του Μακρόν, η οποία, όπως είπε, «εξυπηρετεί μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και υπονομεύει την ειρήνη».
«Αυτή η αψήφιστη απόφαση δεν εξυπηρετεί παρά μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και αποτελεί πισωγύρισμα για την διαδικασία ειρήνης. Είναι ράπισμα στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου», έγραψε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο X.
The United States strongly rejects @EmmanuelMacron’s plan to recognize a Palestinian state at the @UN general assembly.
This reckless decision only serves Hamas propaganda and sets back peace. It is a slap in the face to the victims of October 7th.
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) July 25, 2025
Η Χαμάς εξήρε την αναγγελία Μακρόν παροτρύνοντας άλλες κυβερνήσεις να μιμηθούν το παράδειγμα του Παρισιού. «Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό μας και να υποστηριχτεί το νόμιμο δικαίωμά του για αυτοδιάθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, καλώντας «όλες τις χώρες του κόσμου -πάνω απ’ όλα τα ευρωπαϊκά έθνη κι αυτά που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης- να μιμηθούν το παράδειγμα της Γαλλίας».
Hamas:
We welcome Macron’s intent to recognize Palestine and urge Europe to follow.
France’s stance shows growing global support for our cause and Israel’s failure to hide the truth.
— Clash Report (@clashreport) July 24, 2025
Ο αναπληρωτής του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, Χουσεΐν αλ-Σέιχ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «αντανακλά τη δέσμευση της Γαλλίας στο διεθνές δίκαιο και την υποστήριξή της στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους μας».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, τονίζοντας πως πρόκειται για μία κίνηση που θα βοηθήσει να «προστατευτεί» η λύση των δυο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. «Μαζί, πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που ο Νετανιάχου προσπαθεί να καταστρέψει. Η λύση των δυο κρατών είναι η μόνη λύση», σχολίασε μέσω X ο πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών, σφοδρός επικριτής του τρόπου με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας η ισραηλινή κυβέρνηση.
Celebro que Francia se sume a España y otros países europeos en su reconocimiento del Estado de Palestina.
Entre todos debemos proteger lo que Netanyahu está tratando de destruir. La solución de los dos Estados es la única solución. https://t.co/fxlrSR1IPN
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) July 24, 2025
Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εξήρε επίσης την πρωτοβουλία του Παρισιού, κάνοντας λόγος για μια ιστορική απόφαση που «επαναβεβαιώνει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967».
Τουλάχιστον 142 από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ή σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο, αρκετές ισχυρές δυτικές χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας– έχουν αρνηθεί να το πράξουν.
Παρότι και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Νορβηγία,η Ιρλανδία και η Ισπανία, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, η απόφαση Μακρόν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Γαλλία είναι έως σήμερα ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ και μέλος της G7, η μεγαλύτερη και αναμφισβήτητα η πιο ισχυρή χώρα στην Ευρώπη που τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό της Παλαιστίνης.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ενώ η υποστήριξη μιας λύσης δύο κρατών παραμένει η μακροχρόνια επίσημη στάση των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά της. Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «καταλάβουν» τη Γάζα, να εκτοπίσουν τον πληθυσμό των άνω των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων από την περιοχή και να την μετατρέψουν σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» .
Το σχέδιο του Τραμπ έχει καταδικαστεί από ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αραβικά κράτη, Παλαιστίνιους και τον ΟΗΕ ως ισοδύναμο με «εθνοκάθαρση».
Τον Ιούνιο, ο πρεσβευτής της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει στόχος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ωθώντας την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους, να δηλώσει ότι ο Χάκαμπι «μιλάει για τον εαυτό του» και ότι η χάραξη πολιτικής είναι θέμα του Τραμπ και του Λευκού Οίκου.
Την Πέμπτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμι Πίγκοτ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραστούν σε μια επερχόμενη διάσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον ΟΗΕ για τη λύση των δύο κρατών. Η διάσκεψη – υπό την συμπροεδρία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας που είναι προγραμματισμένη για τις 28-30 Ιουλίου – επιδιώκει να χαράξει έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της δεκαετιών σύγκρουσης και την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Διαβάστε επίσης