Τοπικά

Η αναγκαιότητα ανακαίνισης του εμβληματικού Γυμνασίου Θηλέων Τρικάλων

Διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του ιστορικού σχολείου και αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του για την επόμενη γενιά μαθητών.

Το παλαιότερο, εμβληματικό διδακτήριο της πόλης των Τρικάλων, το πάλαι ποτέ Γυμνάσιο Θηλέων, έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την ανάγκη για ανακαίνιση και αναβάθμιση, προκειμένου να διατηρηθεί στο χρόνο ως τεκμήριο της εκπαιδευτικής Ιστορίας της πόλης.

Η συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων στοχεύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων για την τεκμηρίωση, προστασία και διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, και ιδιαίτερα για μνημεία όλων των εποχών καθώς και για νεότερα έργα σπουδαίας σημασίας για τον ελληνικό πολιτισμό. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η παροχή των απαραίτητων γνώσεων για την τεκμηρίωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των ιστορικών πόλεων και οικισμών, η αντιμετώπισή τους ως ζωντανούς και εξελισσόμενους οργανισμούς, σε συνδυασμό πάντα με το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στην επισήμανση των προβλημάτων τους και την εφαρμογή μεθοδολογίας ολοκληρωμένης προστασίας τους, εντός της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται απαραίτητο το παλαιότερο διδακτήριο της πόλης των Τρικάλων, το παλαιό Γυμνάσιο Θηλέων, να υποβληθεί σε ανακαίνιση και αναβάθμιση, ώστε να διατηρηθεί στο χρόνο ως ζωντανό τεκμήριο της εκπαιδευτικής ιστορίας της πόλης. Το διδακτήριο αυτό, το οποίο στέγασε γενιές ολόκληρες μαθητών και σήμερα συστεγάζει το 3ο και το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων, ολοκληρώθηκε το 1964 ως Γυμνάσιο Θηλέων στην οδό Βαλαωρίτου. Η επίσημη, θεσμοθετημένη ονομασία του είναι «Σχολάρειο και Πολυκάρπειο Γυμνάσιο», μια δωρεά που πραγματοποιήθηκε από τους μεγάλους ευεργέτες Μητροπολίτες Δωρόθεο Σχολάριο (1812-1889) και Πολύκαρπο Θωμά (1875-1945).

Η ανάγκη για διατήρηση της υλικής υπόστασης του κτιρίου είναι επιτακτική, καθώς τα τελευταία χρόνια το διδακτήριο εμφανίζει σημάδια παραμέλησης. Οι ζημιές περιλαμβάνουν σπασμένα μάρμαρα στις προτομές των ευεργετών-δωρητών του σχολείου, φθαρμένους και ξεφλουδισμένους τοίχους, ρωγμές, παλιές υδρορροές που δημιουργούν προβλήματα και ανάγκη για γενική ανακαίνιση. Επιπλέον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για βάψιμο των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, καλύτερη καθαριότητα και στενότερη επίβλεψη από τον Δήμο Τρικκαίων. Η ανακαίνιση θα εξασφαλίσει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου και τη διατήρησή του για τις επόμενες γενιές μαθητών.

Είναι κρίσιμο να αναγνωριστεί η σημασία της ανακαίνισης του ιστορικού αυτού διδακτηρίου, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί ζωντανό τεκμήριο της εκπαιδευτικής παράδοσης της πόλης, διατηρώντας τη σύνδεση με το παρελθόν και παράλληλα αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης στο παρόν και στο μέλλον.

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

The post Η αναγκαιότητα ανακαίνισης του εμβληματικού Γυμνασίου Θηλέων Τρικάλων appeared first on TrikalaNews.

Related Articles

Back to top button