Η Βραζιλία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής των BRICS

Οι ηγέτες της αναπτυσσόμενης ομάδας BRICS συγκεντρώνονται στη Βραζιλία για μια σύνοδο κορυφής που επισκιάζεται από τις νέες δασμολογικές πολιτικές του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας παράλληλα τον όμιλο ως υπερασπιστή του πολυμερισμού, αναφέρει το Al Jazeera.
Οι ηγέτες, κυρίως από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας εν μέσω, όπως λένε, σοβαρών ανησυχιών για την κυριαρχία της Δύσης, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που ξεκινά την Κυριακή στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το ακρωνύμιο BRICS προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των χωρών ιδρυτικών μελών: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Ο συνασπισμός, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του σύνοδο κορυφής το 2009, προσθέτησε αργότερα την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδονησία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως πλήρη μέλη. Έχει επίσης 10 χώρες στρατηγικούς εταίρους, μια κατηγορία που δημιουργήθηκε πέρυσι και περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, την Κούβα και το Βιετνάμ.
Ωστόσο, για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας το 2012, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως, αλλά θα στείλει τον Πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επίσης δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως, καθώς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για τον ρόλο του στην εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Η Βραζιλία, ως υπογράφουσα χώρα του Καταστατικού της Ρώμης, θα υποχρεούται να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης.
Οι αξιοσημείωτες απουσίες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή και την παγκόσμια επιρροή της ομάδας.
Με πρόεδρο πλέον τη Βραζιλία, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των BRICS αναμένεται να καταδικάσουν τους «αδιάκριτους» εμπορικούς δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομοι και ενέχουν τον κίνδυνο να βλάψουν την παγκόσμια οικονομία. Στην ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνονται επίσης οι παγκόσμιες πολιτικές υγείας, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή.
Οι χώρες BRICS δηλώνουν ότι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, το 36% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης και το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Ο συνασπισμός θεωρεί τον εαυτό του ως ένα φόρουμ συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότιου Ημισφαιρίου και ως αντίβαρο στην Ομάδα των Επτά (G7), που αποτελείται από τις κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις της Δύσης.

Ωστόσο, πίσω από τα παρασκήνια, οι διαιρέσεις είναι εμφανείς. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ορισμένα κράτη μέλη ζητούν πιο σκληρή στάση απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τις πρόσφατες επιθέσεις του εναντίον του Ιράν. Η πηγή ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα των συζητήσεων. Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζέσκιαν και ο Αιγύπτιος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής του Ρίο.
Ωστόσο, η Λουκία Νιούμαν του Al Jazeera, που μεταδίδει από το Ρίο, δήλωσε ότι ο στόχος της ομάδας παραμένει σαφής.
«Ο στόχος των BRICS είναι να ασκήσουν πίεση για έναν πολυπολικό κόσμο με περιεκτική παγκόσμια διακυβέρνηση, ώστε να δοθεί μια σημαντική φωνή στον Παγκόσμιο Νότο, ειδικά στο εμπορικό σύστημα», είπε.
«Δεν είναι εξαιρετικά οργανωμένη, ούτε έχει ριζοσπαστικό παγκόσμιο αντίκτυπο», πρόσθεσε η Νιούμαν. «Το πραγματικό ερώτημα είναι: μπορεί μια διευρυμένη ομάδα BRICS, της οποίας τα μέλη έχουν πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα και προτεραιότητες, να σχηματίσει ένα αρκετά ενιαίο μπλοκ ώστε να έχει σημαντικό αντίκτυπο;»