Η Ελλάδα από οφειλέτης, δανειστής – Διακριτή αναγνώριση της οικονομικής ανάκαμψης
Η βουλευτής Ασημίνα Σκόνδρα τόνισε την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την Ελλάδα ως δανειστή του ΔΝΤ
Η Ελλάδα έχοντας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και με διακριτή και πανθομολογούμενη τη διεθνή γνώριση μετατρέπεται πλέον από οφειλέτη, σε δανειστή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”, τόνισε η βουλευτής κ. Α. Σκόνδρα στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά την 16η Αναθεώρηση των Μεριδίων Συμμετοχής και τις νέες διευθετήσεις δανεισμού στο ΔΝΤ.
Μετάξυ άλλων ανέφερε:
“Κυρώνουμε σήμερα μια θετική για τη χώρα μας συμφωνία, η οποία. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της 16ης Γενικής Αναθεώρησης των Μεριδίων Συμμετοχής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αύξηση των ποσοστώσεων. Θα συμβάλει στη διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως εγγυητή χρηματοπιστωτικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και θα επιβεβαιώσει την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας, στον διεθνή αυτό οργανισμό, στον οποίο συμμετέχει από το 1945.
Κεντρική κατεύθυνση και πυξίδα μας είναι να ενδυναμώσουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα, με εξωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα, με συμμαχίες και συμμετοχές στα διεθνή και παγκόσμια φόρα. Βρίσκομαστε στα κέντρα των αποφάσεων, δε στεκόμαστε απέξω κάνοντας κριτική και μεμψιμοιρώντας, όπως άκουσα από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στην παρούσα συμφωνία οι διευθετήσεις δανεισμού προτάθηκαν αρχικά ύστερα από την κρίση της τεκίλας στο Μεξικό το 1995, στη σύνοδο κορυφής των G7, προκειμένου το ΔΝΤ, να αυξάνει τα Ταμειακά διαθέσιμα του για να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις ακραίας οικονομικής ύφεσης, στηρίζοντας το Διεθνές Νομισματικό σύστημα. Για παράδειγμα, 456 δις Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα εγκρίθηκαν στις 2/8/2021, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Να επισημάνω, πως αυτό που ονομάζουμε ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα, Special Drawing Rights, αποτελούν ένα είδος νομίσματος, ένα τοκοφόρο περιουσιακό στοιχείο, που χρησιμοποιείται ως μέσο διευθέτησης χρέους. Στις 17 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ταμείου ολοκλήρωσε την 16η Γενική Αναθεώρηση των ποσοστώσεων των 190 χωρών -μελών και ενέκρινε την αύξηση αυτών κατά 50%.
Η ποσόστωση βασίζεται στο ΑΕΠ της κάθε χώρας μέλους και εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες. Επηρεάζει τη δύναμη της χώρας μέλους στο ταμείο, με δεδομένο ότι κάθε χώρα έχει παραπάνω ψήφους ανάλογα με τα τραβηχτικά δικαιώματα τα οποία διαθέτει. Επιπλέον, το ποσό της χρηματοδότησης στο οποίο μια χώρα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιόδους ανάγκης, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ποσόστωση της. Γενικά όσο μεγαλύτερη είναι η ποσόστωση της χώρας μέλους τόσο μεγαλύτερη είναι η χρηματοοικονομική βοήθεια στην οποία έχει πρόσβαση, σε περίπτωση βεβαίως που την χρειαστεί.
Η λειτουργία των νέων διευθετήσεων δανεισμού ενεργοποιείται ύστερα από πρόταση του ΔΝΤ και της αποδοχής της από τουλάχιστον το 85% των συμμετεχόντων.
Η συμμετοχή της χώρας μας, προβλέφθηκε από το 2010, όμως η Ελλάδα δεν προσχώρησε τότε λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Ειδικότερα, το 2010 είχε αποφασιστεί η συμμετοχή 13 νέων μελών, όπως και η αύξηση, των πόρων των συμμετεχόντων κατά 250 δις. Σήμερα η συμμετοχή μεριδίων της Ελλάδας, ανέρχεται στα 3. 643,4 δις τραβηκτικά δικαιώματα.
Για την παροχή των πόρων στο Ταμείο, προβλέπεται η χορήγηση δανείων, από την Τράπεζα της Ελλάδος προς το ελληνικό δημόσιο. Τα δε ποσά των δανείων, όταν και εφόσον χρειαστούν – γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η εκταμίευση δεν είναι δεδομένη, καταβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το δάνειο αν τελικά δοθεί, αποδίδεται αντίστροφα στην Τράπεζα της Ελλάδος, από το Ταμείο, κατά τον συμφωνηθέντα χρόνο αποπληρωμής της οφειλής του.
Η προσχώρηση της χώρας μας στην παρούσα συμφωνία είναι σημαντική. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ενσωματώσει ή σχεδιάζουν την ενσωμάτωση της απόφασης. Η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με τις Αποφάσεις των οργάνων τουΔΝΤ. Το Ταμείο ενισχύεται με μόνιμους πόρους, ενδυναμώνεται η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του και ανταποκρίνεται στις έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες αναδυόμενων οικονομιών. Σε όσες δηλαδή αντιμετωπίζουν, σοβαρές ανισορροπίες και εξαιρετικές προκλήσεις, αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους τους, τη διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών τους, εντός ενός πλαισίου οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση,των εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική κρίση και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις.
Παράλληλα, το κέρδος της Ελλάδος είναι διττής σημασίας. Κέρδη από τόκους, αλλά και -ακόμα περισσότερο- θετικούς συμβολισμούς. Η Ελλάδα, ενισχύοντας τη συμμετοχή της σε έναν μεγάλο διεθνή οικονομικό οργανισμό (ΔΝΤ), ο οποίος αποτελεί τον δανειστή έσχατης ανάγκης, ισχυροποιεί την αξιοπιστία της και αυξάνει το κύρος της, καθίσταται ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη. Συμμετέχει σε χρηματοδοτικό εργαλείο του ΔΝΤ μαζί με 39 ακόμη χώρες, ως ισότιμος εταίρος.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στις αποφάσεις ενός Διεθνούς Οικονομικού Οργανισμού είναι αποτέλεσμα εντατικών προσπαθειών των τελευταίων ετών και η αποκατάσταση της χώρας στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι. Εκπέμπουμε πια σταθερότητα προς τις αγορές, τη στιγμή που υπάρχει ήδη, θετικό κλίμα και θετικές αξιολογήσεις από τοΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στην πρόσφατη έκθεσή του προβλέπει για την Ελλάδα και για φέτος και για την επόμενη χρονιά ανάπτυξη υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το 2019 η Ελλάδα ήταν μια χώρα με το υψηλότερο χρέος της Ε.Ε, χωρίς επενδυτική βαθμίδα και με μία οικονομία, που είχε χάσει το 25% του ΑΕΠ της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε άμεσα στην αποπληρωμή των δανείων του επίσημου “διασώστη”, του ΔΝΤ. Το 2020, παρά την πανδημία, εξοφλήσαμε πρόωρα τα 8,3 δις του υπόλοιπου των δανείων προς το Ταμείο, δύο χρόνια πριν τη λήξη τους. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά και η Ελλάδα δανείστηκε το 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μέσω δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,2%. Σήμερα, η πορεία προόδου συνεχίζεται με περαιτέρω μείωση του χρέους και με αύξηση του ΑΕΠ.
Η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίθηκε με επιτυχία, πρωταγωνιστικά και ουσιαστικά στις ιστορικές προκλήσεις και αποστολές. Είναι η παράταξη που είπε τα μεγάλα «ναι», αλλά και τα μεγάλα «όχι», στήριξε τη χώρα το 2015, όταν κινδύνευε να βγει από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, αποδεικνύοντας ότι υπηρετεί με ευθύνη την πατρίδα και τους πολίτες.
Και σήμερα, η Ελλάδα μετατρέπεται πλέον από οφειλέτη, σε δανειστή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια στιγμή, που έχουμε ανακτήσει τέσσερις από τους πέντε επενδυτικούς δείκτες, που ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών, που η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτά είναι αποδείξεις της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της επιτυχίας των σωστών πολιτικών επιλογών μας.
Η παρούσα κύρωση αντικατοπτρίζει τη σταθερή σχέση της Ελλάδας, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαχείριση, οι δυνατότητες αλλά και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν διακριτή και ομολογούμενη διεθνή αναγνώριση. Χαράξαμε και βαδίζουμε στην πορεία της ισχυρής, αξιόπιστης και εξωστρεφούς Ελλάδος!
The post Η Ελλάδα από οφειλέτης, δανειστής – Διακριτή αναγνώριση της οικονομικής ανάκαμψης appeared first on TrikalaNews.