Πολιτική

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν κρίνει αποφάσεις οργάνων» – Η επιστολή απάντηση 5 μελών της για τον αποκλεισμό Κασσελάκη

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν κρίνει αποφάσεις οργάνων» - Η επιστολή απάντηση 5 μελών της για τον αποκλεισμό Κασσελάκη

Τελειώνει σήμερα, Πέμπτη (25.10.24) ο χρόνος για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Στέφανο Κασσελάκη, που αναζητά τρόπους ακόμη και την ύστατη στιγμή για να ανατρέψει τον αποκλεισμό του από τη σχετική διαδικασία.

Ένας από αυτούς είναι η επίκληση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, το μοναδικό όργανο στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υποστηρικτές.

Ωστόσο, η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος και ποιος όχι σε ένα συνέδριο.

Χαρακτηριστική η επιστολή πέντε μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας – Ζήση Έφη, Καλογήρου Θεόδωρος, Μπουραντά Μαργαρίτα Παππάς Στέλιος, Σακισλή Ελένη – στην ηγεσία με την οποία διευκρινίζουν τον ρόλο του οργάνου και μέχρι που μπορεί αυτό να παρέμβει.

«Επειδή την τελευταία περίοδο γίνεται έντονη συζήτηση γύρω από το καταστατικό. Επειδή συχνά καλείται να παρέμβει η Επιτροπή Δεοντολογίας. Επειδή επίσης συχνά γίνεται επίκληση νομικών και συνταγματολόγων.  Βρισκόμαστε στην όχι και τόσο ευχάριστη θέση να διευκρινίσουμε ποιες είναι οι πρόνοιες του καταστατικού και ποια τα όρια αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία δυστυχώς κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της, αν δεν την έχει ήδη χάσει», επισημαίνουν τα μέλη της Επιτροπής.

Και προσθέτουν: «Πριν από όλα θα πρέπει να είναι πεντακάθαρο ότι η Δικαστική Εξουσία δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στις ρυθμίσεις που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων».

Και καταλήγοντας, υπογραμμίζουν, «δείχνοντας» ως αρμόδια όργανα την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, η οποία υπενθυμίζεται ότι αποφάσισε τον αποκλεισμό του κ. Κασσελάκη από τη «λίστα» των υποψηφιοτήτων: «η Επιτροπή Δεοντολογίας ως όργανο, δεν δικαιούται να κρίνει αποφάσεις οργάνων, όπως επιχείρησε αριθμός μελών της και μάλιστα χωρίς την απαρτία του οργάνου».

Η πράξη αυτή αυθαίρετη όπως διότι υπερβαίνει τις καταστατικές πρόνοιες όπως προκύπτει από το άρθρο 19 του καταστατικού και από τον κώδικα δεοντολογίας της Επιτροπής.

Το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί μαζικά δημοσιεύματα και αναρτήσεις υβριστικά και προσβλητικά για τα στελέχη του κόμματος και για το κόμμα συνολικά. ( Το πουλί της Χούντας, Κουκουλοφόροι, πραξικοπήματα, Διαπλοκή κλπ.).

Αυτά πρέπει να είναι σαφές δεν μπορεί η Ε.Δ. να τα αντιμετωπίσει για λόγους αντικειμενικούς. Το γεγονός όμως ότι είναι μαζικά φαινόμενα επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν με κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες της Πολιτικής Γραμματείας και της Κ.Ε. του Κόμματος».

Η χθεσινή συνεδρίαση και η έλλειψη απαρτίας

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη (23.10.24) η Επιτροπή Δεοντολογίας πήρε μια απόφαση με δυο σκέλη για το θέμα της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

Από τη μια κανείς δεν αμφισβητεί πως η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει και άρα μπορεί να αποφασίσει τον αποκλεισμό κάποιου υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος.

Από την άλλη όμως, το ίδιο μπορεί να κάνει και το συνέδριο που είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο.

Συνεπώς σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να ακυρώσει τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές.

Και άρα, να κατέβει κανονικά υποψήφιος στις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει κανονικά το συνέδριο και ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε αυτό, για να του δοθεί το «πράσινο φως» και να κατέβει υποψήφιος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η άλλη πλευρά καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε απαρτία στην Επιτροπή Δεοντολογίας όταν πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ήταν μία σύνοδος της Επιτροπής Δεοντολογίας, χωρίς ημερήσια διάταξη και χωρίς απαρτία. Πρέπει να έχει 11 μέλη και είχε 10…

To άρθρο «Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν κρίνει αποφάσεις οργάνων» – Η επιστολή απάντηση 5 μελών της για τον αποκλεισμό Κασσελάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Back to top button