Κόσμος

Η Κένυα θα στείλει 600 ακόμη αστυνομικούς στην Αϊτή

Η Κένυα έχει δεσμευτεί να στείλει 600 επιπλέον αστυνομικούς στην Αϊτή τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμμοριών που ελέγχουν μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, και κοντινές περιοχές, αναφέρει το BBC.

Αυτό θα ανέβαζε το σώμα της Κένυας, που αναπτύχθηκε σταδιακά από τον Ιούνιο για να βοηθήσει την πολιορκημένη αστυνομική δύναμη του έθνους της Καραϊβικής, σε 1.000 άτομα.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη χώρα, ο Πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο είπε επίσης ότι υποστηρίζει τη μετατροπή της τρέχουσας αποστολής ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κένυας σε μια πλήρη ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών.

Μια χούφτα άλλες χώρες έχουν υποσχεθεί μαζί τουλάχιστον 1.900 επιπλέον στρατιώτες.

Η βία στην Αϊτή είναι ακόμη διαδεδομένη και ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησε ότι οι συμμορίες στοχεύουν νέες περιοχές, προκαλώντας περαιτέρω εκτοπισμό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει μέχρι το τέλος του μήνα για να αποφασίσει εάν θα ανανεώσει την τρέχουσα εντολή της Κένυας για άλλους 12 μήνες, ανοίγοντας το δρόμο για μια πλήρη αποστολή του ΟΗΕ το 2025.

Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της χρηματοδότησης και των πόρων για την επιχείρηση, η οποία παρεμποδίστηκε από την έλλειψη εξοπλισμού.

Απευθυνόμενος στους αστυνομικούς της Κένυας στη βάση τους στο Πορτ-ο-Πρενς, ο Πρόεδρος Ρούτο επαίνεσε τη δύναμη για τις επιτυχίες τους τους τελευταίους μήνες.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πίστευαν ότι ήταν αδύνατη η αποστολή στην Αϊτή, αλλά σήμερα άλλαξαν γνώμη λόγω της προόδου που έχετε κάνει».

Είπε ότι θα πετύχουν εναντίον των συμμοριών και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να τους αποκτήσει καλύτερο εξοπλισμό.

Οι σχεδόν 400 Κενυάτες αξιωματικοί στο έδαφος έβγαιναν για περιπολία «δουλεύοντας χέρι-χέρι με τις δυνάμεις της Αϊτής για να προστατεύσουν τον λαό και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια», είπε ο Ρούτο.

«Η επόμενη παρτίδα μας, 600 επιπλέον άτομα, υποβάλλεται σε εκπαίδευση αναδιάταξης. Θα είμαστε έτοιμοι για αποστολή σε λίγες εβδομάδες και προσβλέπουμε στην απαραίτητη υποστήριξη για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξή τους», πρόσθεσε.

Αλλά υπήρξε κάποια κριτική στην Αϊτή για την έλλειψη αποφασιστικής κίνησης κατά των συμμοριών.

Ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μόλις βρέθηκε εκεί είπε ότι η αποστολή ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένη και χρειαζόταν ελικόπτερα, καθώς και γυαλιά νυχτερινής όρασης και drones.

«Η Πολυεθνική Αποστολή Υποστήριξης για την Ασφάλεια (MSS), που εξουσιοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2023, έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής λιγότερο από το ένα τέταρτο του προγραμματισμένου στρατεύματός της», δήλωσε την Παρασκευή ο Γουίλιαμ Ο’Νιλ.

Παρά το διεθνές εμπάργκο, όπλα και πυρομαχικά συνέχισαν να διακινούνται λαθραία στη χώρα. επιτρέποντας στις συμμορίες να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε νέα εδάφη, είπε.

Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ είχε επισκεφθεί το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είπε ότι η αστυνομία δεν είχε την υλικοτεχνική και τεχνική ικανότητα να αντιμετωπίσει τις συμμορίες.

Επικαλέστηκε έναν αστυνομικό στο Jérémie που είπε: «Η κατάσταση είναι σχεδόν αδύνατη. Πρέπει να μάθουμε να περπατάμε στο νερό».

Η σεξουαλική βία είχε αυξηθεί δραστικά και περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν πλέον εκτοπιστεί, είπε ο κ. Ο’Νιλ.

«Αυτή η διαρκής αγωνία πρέπει να σταματήσει. Είναι ένας αγώνας με τον χρόνο».

Είπε ότι οι λύσεις υπάρχουν ήδη, αλλά οι προσπάθειες έπρεπε να «διπλασιαστούν αμέσως».

«Είναι ζωτικής σημασίας να καταπνίξουμε τις συμμορίες δίνοντας στην Αποστολή MSS τα μέσα για να είναι αποτελεσματική στην υποστήριξη των επιχειρήσεων της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής, καθώς και στην εφαρμογή των άλλων μέτρων που προβλέπονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος κυρώσεων και το στοχευμένο εμπάργκο όπλων».

Related Articles

Back to top button