Κόσμος

Η Κίνα εκκενώνει 400.000 ανθρώπους ενόψει του σούπερ τυφώνα Yagi

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί προληπτικά από τις εστίες τους, καθώς η Κίνα αναμένει μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες της χρονιάς να πλήξει μέσα στην ημέρα το δημοφιλές τουριστικό νησί Χαϊνάν, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σιδηροδρομικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, όπως και οι πτήσεις στην περιοχή, όπου τα σχολεία παραμένουν κλειστά καθώς πλησιάζει ο σούπερ τυφώνας Yagi, ο οποίος έχει διπλασιαστεί σε ισχύ, μετά τον όλεθρο που προκάλεσε στις στις βόρειες Φιλιππίνες στις αρχές αυτής της εβδομάδας και πλέον κινείται με ανέμους ταχύτητας έως και 240χλμ την ώρα.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο Yagi μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στο Χαϊνάν και στη γειτονική Γκουανγκντόνγκ, η οποία είναι η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας και οι Αρχές πέραν των άλλων μέτρων ανακοίνωσαν και το κλείσιμο της γέφυρας που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με το Μακάο και το Ζουχάι στο Γκουανγκντόνγκ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη θαλάσσια διάβαση στον κόσμο.

Ήδη στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει ο τυφώνας σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις και πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, ενώ η μετεωρολογική αρχή της Κίνας εκτιμά πως το ύψος της βροχόπτωσης θα φτάσει τα 500 χιλιοστά.

Το Χαϊνάν, το οποίο διαθέτει αμμώδεις παραλίες και καθαρά νερά, πλήττεται συχνά από τυφώνες. Ωστόσο, μόνο εννέα από τους 106 τυφώνες που έχουν περάσει από την περιοχή από το 1949 έως το 2023 ταξινομήθηκαν ως σούπερ τυφώνες, αναφέρει το Reuters και οι κινεζικές αρχές πιστεύουν ότι ο Yagi θα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που θα πλήξει τη νότια ακτή του νησιού εδώ και μια δεκαετία.

Ο Γιάγκι, πιο εξασθενημένος από αύριο, αναμένεται, μετά την Κίνα, να πλήξει και το βόρειο Βιετνάμ όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις επαρχίες Χάι Φονγκ και Θάι Μπιν, αναμένεται να εκκενωθούν μέχρι αργά το βράδυ τής Παρασκευής, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, ενώ ο στρατός έχει κινητοποιήσει περίπου 460.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπτώσεων της καταιγίδας.

Related Articles

Back to top button