Κόσμος

Η Κίνα προετοιμάζεται να εκτοξεύσει το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Shenzhou-19

Η Κίνα πρόκειται να εκτοξεύσει το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Shenzhou-19.

Ο εγχώριας κατασκευής πύραυλος Long March-2F θα μεταφέρει τους αστροναύτες στο διάστημα, με την εκτόξευση να αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Το νέο πλήρωμα, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη, πρόκειται να εκτοξευθεί από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Jiuquan στην Εσωτερική Μογγολία και αποτελείται από τρία μέλη του Σώματος Αστροναυτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, στην όγδοη πτήση προς την κεντρική μονάδα Tianhe.

Το πλήρωμα πραγματοποίησε μια τελευταία κοινή πρόβα με το προσωπικό του πυραύλου Long March-2F για την προετοιμασία της εκτόξευσης.

Το Σάββατο, οι διαστημικές αρχές πραγματοποίησαν μια άσκηση πλήρους συστήματος για να επαληθεύσουν την αξιοπιστία και την ασφάλεια κάθε συστήματος για την εκτόξευση.

Τα μέλη του πληρώματος του Shenzhou-19 θα αναλάβουν τον έλεγχο των διαστημικών επιχειρήσεων από τους ταϊκοναύτες του Shenzhou-18, οι οποίοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά από έξι μήνες έρευνας στο διάστημα.

Ο Ye Guangfu και οι συνάδελφοί του Li Cong και Li Guangsu του πληρώματος Shenzhou-18 βρίσκονται επί του παρόντος στον εγχώριας κατασκευής διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας.

Ο Ye είναι πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και βετεράνος αστροναύτης που συμμετείχε στην αποστολή Shenzhou-13 το 2021 και γίνεται ο πρώτος κινέζος αστροναύτης που συγκεντρώνει συνολικά 365 ημέρες στο διάστημα.

Το Πεκίνο εκτόξευσε το τριμελές πλήρωμα στις 25 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν κάλεσε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ να «σταματήσουν τις ανεύθυνες δηλώσεις και ενέργειες που προωθούν τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και αντ’ αυτού να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στο διάστημα».

«Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ανοιχτά το διάστημα ως πεδίο μάχης, συνεχίζουν να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία εκεί, διαμορφώνουν στρατιωτικές συμμαχίες και προωθούν τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, γεγονός που απειλεί σοβαρά την κοινή ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα όλων των χωρών», δήλωσε ο Λιν Τζιαν, απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μια πιθανή εκτόξευση από τις ΗΠΑ νέων παρεμβολέων κινητών δορυφόρων στοχεύει την Κίνα και τη Ρωσία.

Related Articles

Back to top button